Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Spolknout oplatku a žít. Věčně.

Jak se stane, že člověk který je nanejvýš realistický, věří v Boha? Člověk, který ví, že nic se tu neděje jenom tak, všechno má svůj důvod a když neudělá něco, tak nic se nestane jenom tak, že by mu spadlo do klína. Tvrdý obchodník se životy lidí. Ne to jsem přehnala. Prostě nanejvýš realistická bytost a věří v Boha.

Není to tak, že věří v něco, co postrádá? Něco mu chybí, tak si vymyslel svého Boha, že on je tady, aby tu stál a pomáhal mu, že on je tady a vždy tady bude, když se na něho všichni ostatní vykašlou? Nebo má prostě někoho, kdo ho pochopí, i když už on nechápe sám sebe? Nebo je to prostě tak, že jsou tu věci, které si vysvětlit nedovede a ten Bůh je tu prostě proto, aby mu to všechno, co není jasné, ujasnil?

 

Já jsem nevěřící, tak se to jednoduše stalo, že mě k tomu nutili věřit v Boha a mně to nešlo a nešlo. Opravdu jsem se snažila tomu uvěřit. Jednu dobu jsem dokonce sondovala mezi spolužáky z nevěřících rodin, proč slaví Vánoce, když tomu nevěří. Například já jsem se rozhodla, že letos Vánoce slavit nebudu.

 

Chodila jsem do náboženství a nevěřila jsem tomu, protože logicky mi to prostě tak nějak nepasovalo. Nevím jaké je to věřit v Boha a zajímalo by mě to, jaké to je když v to někdo věří. A jestli někdo, kdo v Boha nevěřil, může začít věřit a někdo kdo věřil, může přestat. No asi je to tak, že se to formuje časem a jednoho dne to nastane. Tvrdý den rozhodnutí: věříš nebo ne? Tak a je to jasné. To, že někdo věří v Boha, nemusí ještě chodit do kostela. A co tak to, že někdo v Boha nevěří a do kostela chodí? Jenom ze zvyku. I to se bohužel děje. Ale tohle opravdu nechápu. Abych chodila do kostela jenom proto, aby mě nepomlouvali, že tam nechodím? Tak to pozbývá veškerý smysl.

 

Proč v Boha nevěřím já? No, ono to začalo těma pochybnostma, že lidé říkají něco jiného, něco jiného dělají. Jaksi mi to prostě nešlo do hlavy, že desatero neplatí pro všechny. Ale hlavní důvod je asi ten, že někdo má nějaké názory, nějakým způsobem se to dostalo do posvátných knih a podle těchto zákonů se teď všichni budeme řídit? Tak to je to, co je mi na tom nejasné nejvíc. Lidé nemají právo na svůj vlastní názor? To opravdu potřebujeme přebírat něčí názory? A když tomu nevěříme tak docela, ale jenom něčemu, tak to je taky víra v Boha? Já tomu prostě nerozumím, žádný věřící se se mnou o tom nechce bavit. Jako kdyby to bylo nějaké tabu.

 

Chápu to, že někdo neví, jestli tomu má věřit a má pochybnosti. A pak řekne, ano věřím, ne nevěřím. Já jsem to tak měla. Měla jsem měla 5 roků, když jsem začala chodit s babičkou do kostela, prostě zvyk. Ona tam chodila, já jsem taky musela. No byla jsem malá, prostě jsem šla tam, kam babička. Babička tomu asi věřila, byla to taková ta správná trpitelka. Když už. Tak už. Ne abysme si šly sednout. Celou dobu jsme chodily dozadu klečet nebo si nanejvýš stoupnout. No to se mi tak chtělo před někým klečet! No budiž, pětileté děcko, dělá co se mu řekne. V červeném baloňáčku, s červenou kabelečkou, v bílém pleteném svetříku, v punčoškách a v bílých botičkách jsem si to tam štrádovala opravdu každou neděli. Musela jsem. No asi mě chtěli převychovat. To mě ale radši měli dát do nějakého tábora. Myslím na tu převýchovu. Třeba do hladomorny. Od dětství jsem byla takový ten typ, co mlčí. Mlčí za každých okolností, strašně se stydí a mlčí. Tak jsem mlčela a poslušně jsem tam chodila. Někdy jsem protestovala, že se chci v neděli dívat na televizi, protože zrovna v tu dobu, kdy jsme chodily do toho kostela, tam dávali ty nejzajímavější seriály. Vždycky to bylo v neděli před obědem. No vydržela jsem to hodně dlouho, protože potom i přes mé protesty mě strčili do náboženství. Chodila jsem tam ve 3. a ve 4. třídě. Bylo to ještě za komunismu a když se nás učitelka ptala, do jakého kroužku chodíme, jako třeba jestli do baletu, do výtvarky, do něčeho na cvičení, tak já jsem řekla, že chodím do náboženství. Tak to brali, jakože nikam. To jsem se velice rozčilovala, že kvůli tomu, že prý nikam nechodím, tak musím chodit do nějakého pohybového kroužku, kde se jenom cvičilo, nic víc. No jasně ostatní děcka chodily do pionýra, na hvězdárnu, do juda, do šachů a já do náboženství. To se prostě nedalo nic dělat. A Bůh ví, že ze mně chtěli udělat hodnou holku, ale jaksi se jim to nepodařilo. Opravdu jsem na to nikdy neuvěřila. No asi mám nějakou nezdolnou povahu, když už se rodina tak snažila mě k tomu vést a vychovávat, ale na mně to tak nějak nefungovalo.

 

U nás byla ale spousta nejasností, na které jsem přišla. Například, proč brácha tam chodit nemusí a já ano? Proč nechodí i děděček do kostelela a rodiče? Proč mi nikdo neodpoví, na mé zkoumavé otázky týkající se něčeho ohledně náboženství a řeknou mi vždy, že neví? Mně to prostě nedávalo vůbec smysl. Proč lidé spolu podle bible nemůžou spát před svatbou, ale nikdo to nedodržuje a i nadále tam chodí? Proč lidé hřeší a jdou se z toho vyzpovídat, ale své pravé hříchy nepřiznají? A proč, když někdo umře předtím, aniž se stihne vyzpovídat, se dostane do pekla či kam, i když je skoro svatý? A nějaký grázl, který se těsně před svou smrtí vyzpovídá z čehokoliv, půjde do nebe? A proč církev nerespektuje výzkum, který hovoří o homosexuálech zcela jasně, a to že se jedná o vrozenou záležitost a vůbec ne o nemoc? No a ta záležitost s tou vodou a s tím vínem, ta je mi nejasná zcela.

 

Proč lidé chodí do kostela, když tomu nevěří? Prostě mi nedává smysl tam chodit a nevěřit v to vše. Chodit si tam na oplatku proto, abych se dostala do nebe?

 Plně respektuji lidi, co věří v Boha. Víra je ale něco, co se nedá nutit. Můžete se snažit lidi přesvědčit, aby tomu uvěřili, ale když tomu nevěří, tak tomu prostě nevěří.

Autor: Bohdana Synovcová | čtvrtek 10.12.2009 9:24 | karma článku: 9,96 | přečteno: 793x
  • Další články autora

Bohdana Synovcová

Dvě otázky

“Už seš dost velkej,” ráda bych Ti řekla, ale nemůžu. Nezní to tak, jak bych chtěla, ale to je holt život.

31.10.2017 v 16:10 | Karma: 7,86 | Přečteno: 493x | Ostatní

Bohdana Synovcová

V pohodě? Rozhodně ne!

Dnes jsem si uvařila pelyňkový čaj. Chutná trochu hořce. Ale je to jako se životem. Ten, když pijete po doušcích,

22.1.2017 v 18:32 | Karma: 15,49 | Přečteno: 2976x | Diskuse| Ona

Bohdana Synovcová

Kuchat či nekuchat

Je to asi týden, když mi jeden týpek, říkejme mu kolegáček, i když se o žádného kolegu nejedná, poslal zprávu, že potřebuje poradit. Řekl mi, že dostal novou pracovní nabídku. Měl by jezdit náklaďákem za 2000 EUR čistého.

26.11.2016 v 1:51 | Karma: 11,97 | Přečteno: 839x | Osobní

Bohdana Synovcová

Nejlepší

Na nějaké ty medaile moc nejsem. Ale tento rok jsem si jejich předávání na Pražském hradě z pochopitelných důvodů nemohla nechat ujít.

29.10.2016 v 0:53 | Karma: 14,46 | Přečteno: 439x | Ostatní

Bohdana Synovcová

Byl jeden blbeček, byl jeden blb

Bláázen. Blááázen je to. A? Blááázen jsem já? Pamatujete si na mou druhou báseň v mém životě? Ta první zněla něco jako:

23.10.2016 v 16:36 | Karma: 7,23 | Přečteno: 603x | Miniblogy
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Obrat. Neučte už sporné teorie o 72 pohlavích, instruuje britská vláda školy

19. května 2024  20:22

Britská vláda představila nové pokyny pro sexuální výchovu. Vyzývá v nich školy, aby přestaly učit...

Pátrací složky našly vrtulník íránského prezidenta, píší agentury

19. května 2024,  aktualizováno  20:21

Aktualizujeme Íránská státní televize hlásí nehodu vrtulníku při přesunu prezidenta Ebráhíma Raísího. Stroj...

Armáda pošle miliardy „do luftu“. Kbely dostanou novou věž a dopravní letadla

19. května 2024  20:21

Armádní letectvo získá o téměř devatenáct miliard korun víc pro následující čtyři roky, než bylo...

Policie jde po majetku „nemajetného“ Kaderky. Zaměřila se i na manželku

19. května 2024

Premium Šéf Českého tenisového svazu Ivo Kaderka je vyšetřován ohledně jeho příjmů. Detektivy zajímají také...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 94
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1016x
Učím se plavat.

Seznam rubrik