Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
R

rising_tiki

10. 12. 2009 15:17
Mám pocit

že nemáte ujasněny pojmy "víra" a "církev". Víra totiž může být svým způsobem snadno dostupná i pro ateistu, který do kostela ani nepáchne, protože víru vnímá spíše v obecné rovině - jako něco, co nás přesahuje (a to bez ohledu na to, co "to" je). Pokud jde o církev (ve smyslu instituce) - pak ano, tam už jsou nasnadě některé otázky, které si v článku kladete :-)

0 0
možnosti
PH

poutník Hroch

10. 12. 2009 11:51
Je zvláštní,

že jste chodila "do náboženství" a tohle všechno Vám nevysvětlili. Já jsem konvertita, chdil jsem dva roky na katechismus a mám poměrně jasno ve fungování církve. Přesto byla na počátku víra. Opravdu může být věřící a nemusí chodit do kostela. Ale jednoho dne mu přijde, že ta jeho víra není úplná, pokud ji nesdílí. Proto se začne poohlížet po nějakém společenství. Je jich mnoho a každé se trochu liší. Vybere si jedno, ideálně po zralé úvaze, a to přijme, protože mu nejvíce vyhovuje (případně nejméně vadí). Jde o to, že jakákoliv církev je společenstvím lidí, kteří mají své přednosti i zápory. Všechno ostatní je o praktikování. Jistě není moc přínosné, chovat se jako hovado a spoléhat na svátost smíření. Ale to už je na každém z nás, jak k tomu budeme přistupovat. Mše svatá je slavností, která vyvrcholí přijímáním. Proto se zpívá, proto se pokleká. Je to symbolika, připomínka, oslava. V jednom ze svých předchozích blogů jsem psal o Bibli, třeba Vám to trochu pomůže. Díky za článek.

0 0
možnosti
U

ufonek007

10. 12. 2009 12:44
Re: Je zvláštní,

Tak z toho textu je patrné, že nevyrůstala v křesťanském prostředí. Pokud rodina tímto způsobem nežije a pouze aby uspokojili babičku tak dávají dcérku do náboženství, přičemž jí nikdo nic pořádně nevysvětlí a na svém okolí vidí že to neberou vážně, tak asi těžko se dá předpokládat že z dítěte vyroste věřící člověk.

Tipnul bych si to navíc na katolické vyznání, v tomhle prostředí je typické že spousta lidí je tzv. vlažných, tj. náboženství je to pro ně spíše formální záležitost založená na určitých zvycích.

0 0
možnosti
BT

markyz.Gero

10. 12. 2009 10:15
řekl bych to takto

máte v tom pěkný guláš, používáte dohady jako fakta což není zrovna dobrá metoda ale v něčem máte pravdu víra se nedá vynutit ta buď je či není ale hlavně není přenosná s člověka na člověka, každý má tu svou neboť víra v Boha je velmi osobní a intimní pocit který je těžko sdělitelný,  většinu těch fám co jste použila papouškují lidé co víru nemají či to připomíná víru pohledem díťete

0 0
možnosti

aji

10. 12. 2009 10:12
Nenechte se obrat o to, co je dobré

Chápu Váš postoj, pokud Vás nutili do náboženství, člověku to asi vše o víře zhnusí. Já jsem na tom byla naopak, nějak jsem k duchovnu inklinovala, ale u nás to bylo zakázané a vysmívané(zakázané ovoce nejlíp chutná). Po revoluci mi bylo 17 let a byla možnost si to vyjasnit. Setkala jsem se se kupinou lidí, kteří to, co hlásali, také dodržovali. Kromě toho jsem i já sama zkusila mluvit s Bohem a zjistila jsem, že to jde. Bylo to bezva období, které mě hrozně bavilo - získávat nové duchovní zážitky, i když zpětně některé věci hodnotím jako nezralé. Také se už dnes nedívám na umělé oplodnění jako na něco špatného při respektování embrií ne jako materiálu, ale jako skutečných lidských zárodků. I u jiných věcí mám dnes víc pochopení a méně kritiky, než počátečním stádiu obratu. To je asi podstatné slovo. Obrat. Znamenalo to pro mě začít se dívat na život Božíma očima a začít vnímat, že mě má rád. Přeju Vám svobodu v životě a nenechte se obrat o to dobré, pokud Vám to někdo vnucoval špatně.

0 0
možnosti
JR

rendl1

10. 12. 2009 10:02
Lži, předsudky, fámy, nesmysly.

To jsou asi hlavní charaktery tohoto článku.

0 0
možnosti
JK

truepapas123

10. 12. 2009 10:06
Re: Lži, předsudky, fámy, nesmysly.

..ortodox? ;-D

0 0
možnosti
L

lesicatko

10. 12. 2009 9:52
Trefné

Výborný článok.

Ten rozpor ako s homosexuálmi je napríklad aj pri umelom oplodnení, dokonca o to viac, že evanjelická cirkev od r 1985 pripúšťa metódy asistovanej reprodukcie, RKC nie . Sa mi páčilo, ako v televízii vystúpili silne veriaci RKC rodičia s dieťaťom  narodeným práve metódami asistovanej reprodukcie ICSI  / teda to, čo RKC odmieta  / a vyhlásili, že sú nadalej silne veriacimi členmi RKC - len nemajú čas na to, kým prehodnotí RKC svoj postoj k asistovaným reprodukciám, ono aj v prípade prehodnotenia Zeme ako stredu vesmíru to trvalo príšerne dlho :)

Takže tvoria šťastnú rodinu a neriešia, kedy zmení cirkev svoj postoj :))

0 0
možnosti