Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pražská sídliště se mění a nás čeká jejich nejasná budoucnost.

Slavný výrok Václava Havla, který pražská sídliště označil za králíkárny, vzal naštěstí po jejich revitalizacích za své. Také na Praze 4, kde leží můj senátorský obvod, oblékly původně šedivé krabice pestrobarevný šat.

Zelené oázy mezi domy dávno povyrostly, o trávníky je pečlivě postaráno, dopravní obslužnost je výborná, nákupní centra zajišťují zásobování a i díky tomu, že panelákové byty přešly většinou do rukou původních nájemníků, je to slušné místo k životu. Tedy většinou. Kdo původní pražská sídliště zná a umí srovnávat, ví, že v jejich popisu mám v úvodu pravdu. Vnějškem se mnohá z nich změnila k nepoznání. Jsou barevná, vzdušná, dýchají zelení, zdobí je spousta dětských hřišť s moderními atrakcemi, nalézt lze i různá sportoviště. Vnějšek vypadá hezky, ale vnitřek už se moderním sídlištím nevyrovná. Vnitřní přestavba však už tak jednoduchá nebude.

V čem jsou ta původní sídliště dnes jiná? Změnu pociťují zejména ti, co na pražských sídlištích žijí už i pár desítek let. Ti nejlépe vidí, že se mění skladba jejich obyvatel. Rodiny, které se do nich po výstavbě přestěhovaly, zestárly. Děti, co se tu narodily, odešly. Zmizely i některé páry, od kterých se potomci odstěhovali do svého a tak byt prodaly a ujely kamsi na chaty. Rapidně přibylo osamělých jedinců, zvláště žen. Potkávají se ráno u samoobsluhy, proberou, co je tíží a poté zmizí ve svých bytech, kde jim společnost dělá maximálně kočka nebo malý psík. Přesto je opuštěných bytů na sídlištích málo. Prakticky nejsou. Řada z nich je majiteli pronajímána. Klientela je přitom různá. Zhusta se jedná i o cizince. Vietnamci, Ukrajinci a další vztah k novému bydlišti teprve hledají. Rodin s malými dětmi je stále méně, a tak nákladná dětská hřiště zejí často prázdnotou. Zrušeny jsou i některé základní školy. Není totiž koho učit a když, tak se původní základky mění na výběrová vzdělávací centra, kam rodiče ze širokého okolí děti ráno přivezou auty a odpoledne je opět odvezou neznámo kam. I když se skladba obyvatel pražských sídlišť podstatně změnila, nezměnil se problém s umístěním neustále se zvyšujícího počtu automobilů. Parkovišť je zoufale málo, některá z původních jsou v nájmu a i přes poměrně vysoké tarify jsou permanentně obsazená. Ulicemi tak mají často problém projet nejen sanitní vozy, či hasiči, ale i jen obyčejný odvoz tříděných odpadků je mnohde problémem. V mém senátním obvodě je velké sídliště Spořilov, kudy denně projíždějí tisíce kamionů a tak obyvatelé přilehlých panelových domů a starých vilek trpí celý den hlukem a jsou permanentně vystaveni znečištěným ovzduším z dieselových motorů. To se podepisuje na jejich zdraví, zvláště seniorů.

O těchto i dalších faktech se dobře ví. Řešení ovšem zjevně pokulhává. Týká se i toho mého obvodu. Slibů bylo vyřčeno dost. Vlastně hodně. Skutek ovšem utek. Většinou. Netuším, na co byly použity prostředky z  prodeje bytů a následně i pozemků, na kterých paneláky stojí. Možná z nich většina šla na bohulibé účely. Jen se mi zdá, že tyto, ale i další prostředky z rozpočtů městských částí jaksi nenašly ty správné adresáty, kteří dnes tvoří obyvatele pražských sídlišť. K lepšímu životu v tom novém složení jim tam totiž chybí dost. Sem tam nějaká ta vietnamská večerka, jinak jen kadeřnická a nehtová studia a pohříchu i herny, či kasina. Kaváren málo a komunitní centra, stejně jako kulturní střediska, aby jeden hledal lupou. Kde jsou obchůdky s galanterií, malé drogerie, prodejničky domácích potřeb, hraček, čistírny, mandly, ale třeba i řeznictví a hlavně provozovny s nabídkou cenově přijatelných obědů nebo malé kavárničky? Lidé ze sídlišť by toho jistě vyjmenovali víc. Na Spořilově by si alespoň v době těchto letních veder chtěli otevřít okna. Tak by za nimi měli odpovědní komunální politici více chodit, více ptát se, no a samozřejmě by nemělo zůstat jen u planých slibů. Přání svých voličů by politici měli plnit. Snažím se alespoň jako senátorka již 6 let a pokud se mi podaří probojovat opět do Senátu, budu v tom pokračovat. 

 

Autor: Eva Sykova | čtvrtek 26.7.2018 18:00 | karma článku: 16,47 | přečteno: 636x
  • Další články autora

Eva Sykova

Nakládání s vodou má být veřejnou službou, nikoli zdrojem zisků korporací

Rozprodej a následné chaotické roztříštění vlastnictví vodohospodářské infrastruktury, ke kterému došlo v 90. letech minulého století, považuji za obludné. Hrozné, ostudné a nešťastné.

19.9.2018 v 13:38 | Karma: 20,44 | Přečteno: 460x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Eva Sykova

EU ničí nadutost odpovědných

Evropský parlament většinou hlasů schválil návrh na zahájení řízení proti Maďarsku dle článku 7 Smlouvy o EU.

16.9.2018 v 17:21 | Karma: 34,95 | Přečteno: 935x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Eva Sykova

Kam kráčí naše společnost?

Mám za to, že svět už delší dobu kráčí špatným směrem. Dění nedávných dnů u nás doma mne v tom jen utvrzují. Připomínka událostí před padesáti lety, doby, kdy národ držel pospolu jako nikdy, lidi spíše dále rozdělila.

25.8.2018 v 16:31 | Karma: 24,03 | Přečteno: 627x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Eva Sykova

Rok 1968 - Malí jsme nebyli, nejsme a nebudeme

Půl století. Krátký, či dlouhý úsek historie? Jak pro koho. Jinak se na něj dívá pamětník, jinak příslušník mladší generace. Píši o srpnové okupaci Československa, ale ne jen o ní.

20.8.2018 v 17:19 | Karma: 19,13 | Přečteno: 371x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Eva Sykova

100 let od vzniku Československého letectva

V úterý 4. srpna jsem se zúčastnila pietního aktu u Okřídleného lva na pražském Klárově. Na pietní akci byli přítomni kromě politiků, vrcholní zástupci naší armády i velení NATO, kardinál Dominik Duka a především řadoví občané.

15.8.2018 v 14:52 | Karma: 12,53 | Přečteno: 239x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Mašínové, Graubner, Kryl... Poslanci budou schvalovat kandidáty na vyznamenání

27. června 2024  5:53,  aktualizováno  10:05

Přímý přenos Kandidáty Sněmovny na státní vyznamenání budou ve čtvrtek schvalovat poslanci. Předběžný seznam...

V Rusku kvůli podmáčené trati vykolejil osobní vlak. Na místě našli dva mrtvé

27. června 2024  7:15,  aktualizováno  10:02

Těla dvou lidí našli záchranáři na místě, kde v autonomní Komijské republice na severovýchodě...

Kamikaze Sunak. V debatě nedbal na následky, věštil labouristickou zkázu

27. června 2024  9:55

Poslední debata před parlamentními volbami ve Velké Británii se změnila v sólo Rishiho Sunaka....

Ukrajinec na Plzeňsku odpálil manželce ve vagině petardu, dostal 18 let vězení

27. června 2024  6:50,  aktualizováno  9:47

Krajský soud v Plzni poslal na 18 let do vězení Ukrajince, který podle obžaloby loni v září na...

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 998x
Eva Syková pracovala více než 50 let v Akademii věd ČR a na Universitě Karlově. V letech 1990-2016 byla vedoucí Oddělení neurověd v Ústavu experimentální medicíny AVČR. V r. 1996 založila Ústav neurověd 2. lékařské fakulty UK a Centrum buněčné terapie a tkáňových náhrad UK. V letech 2001-2016 byla 4x zvolena ředitelkou Ústavu experimentální medicíny AVČR. V letech 2012-2016 byla 1. místopředsedkyní Rady vlády pro výzkum, vývoj a inovace a poradkyně předsedy vlády. V r. 2012 byla jako nezávislá kandidátka za ČSSD zvolena senátorkou Parlamentu ČR za Prahu 4.  Je místopředsedkyní Výboru pro evropské záležitosti a Stálé komise Senátu pro sdělovací prostředky.Syková je lékařka, hlavní oblastí jejího výzkumu je neurofyziologie. Publikovala práce v medicíně, v neurovědách, o základních funkcích mozku a míchy, dále práce o kmenových buňkách a tkáňových náhradách, práce v biofyzice a v makromolekulární chemii. Její práce si získaly vysoké mezinárodní uznání. V České republice rozvinula základní i klinický výzkum kmenových buněk. Publikovala celkem 865 publikací a je spoluautorka 9 patentů. Její publikace byly citovány více než 10220 krát  a má H-index je 60. Patří tak k nejcitovanějším českým vědcům. Obdržela 20 ocenění a cen, např. Cenu České lékařské společnosti, Purkyňovu medaili AVČR. V roce 2013 obdržela Státní cenu – Medaile za zásluhy 1. stupně. Za nejprestižnější ocenění vědecké práce považuje zvolení členkou Academia Europea, ocenění Manažerka roku 2011. Zastává celou řadu funkcí v domácích a mezinárodních organizacích. Hlavní náplní její práce je v posledních 6ti letech práce v Senátu PČR. Zabývá se především otázkami vzdělávání v oblasti základního a vysokého školství, otázkami ve zdravotnictví, životním prostředí, dopravě, mediální politikou a záležitostmi Evropské unie.

Seznam rubrik