Úlet Zuzany Hejnové

„Není vůbec podstatné, jak tvrdou a dlouhou přípravu špičkový sportovec absolvoval, kolik triček propotil, kolikrát si sáhl až na dno svých sil, co se počítá, je výsledek, který na vrcholné akci dosáhl!“ Je to kruté, ale spravedlivé, platí to v individuálním sportu i v běžném životě.

Nechci dělat reklamu zítřejšímu Magazínu MF DNES, ale již dnešní promo článek ukazuje český sportovní idol nedávných dnů jinak, než jej známe. A co se teprve dozvíme zítra.

Novopečená mistryně světa z Mosky, zlatá Zuzana Hejnová, která mě stejně jako všem, co fandíme sportu, udělala prvním místem nesmírnou radost, má na finanční oceňování sportovců jiný názor, než je běžný, tedy tržní. Budiž, má na něj právo. Co však nechápu, a přiznám se, že mě to u doposud skromně vystupující sympatické běžkyně dosti zaskočilo, že místo aby nás dál udivovala jen svými výkony, pustila se na křehký a tenký led problematiky odměňování sportovců stylem slona v porcelánu.

Už jen vyjádření k příjmům v tenisu, fotbalu či golfu, myslím, není hodné mistryně světa s ročním příjmem převyšujícím 4 – 5 mil.Kč : "Štve mě to, samozřejmě. Nevím, proč to tak je. Všichni říkají, že je atletika královna sportů. Podle peněz jí není. Je to nesrovnatelná dřina za úplně jiné peníze." Copak nemá v realizačním týmu někoho, kdo by nedovolil při autorizaci odpovědí, už kvůli té vyčpělé frázi o atletice jako královně sportu nebo „mediálnímu obrazu zlaté Zuzky“, takovou odpověď vůbec publikovat? Nemluvě o dalším názoru k příjmům některých profesionálních sportovců: "Nejsou reálné. Oni si pak už ani neváží toho, co vydělají. Z rozmařilosti si kupují auta a jachty."

Kdyby si Zuzka před lety vzala do ruky ne tretry ale tenisovou raketu, mohla by třeba už dnes mít jachty dvě. A nebo, i přes sebevětší dřinu a píli, pinkat někde v krajském přeboru smíšenou čtyřhru a přemýšlet, zda si k Vánocům pořídí novou raketu nebo tak potřebný zimní kabát. Byla to její volba a jsem rád, že ji učinila. Už kvůli té necelé minutě před pár dny, kdy nás byl bezpočet, co jsem s ní běželi, kvůli té necelé minutě, kdy ukázala svým soupeřkám o „několik koňských délek“ záda.

Zuzka se ale ve své odpovědi plete. Ne, že nejsou reálné, ty příjmy sportovců jsou až neskutečně skutečné! A stejně jako lze zjistit „prize money“ z atletických soutěží, lze je stejně snadné zjistit z tenisu, golfu a dalších sportů.

Nepodezřívám Zuzku v žádném případě ze závisti, skromní lidé jako je Zuzka většinou tuto vlastnost postrádají. Možná právě proto dnes běhá po tartanové dráze a ne po tenisových kurtech či golfových greenech. Ale i tak, stále je na tom finančně výrazně a hlavně zaslouženě lépe než drtivá většina těch atletů, které potkává na těch různých diamantových ligách či zlatých tretrách, o atletech a atletkách z Julisky, Jablonce a dalších centrech ani nemluvě. To je zákon nabídky a poptávky. Výše poptávky, tedy i co za to, je daná tím, co je možné nabídnout. A popularita toho kterého sportu a sportovců samotných je jedním z výrazných závaží na misce nabídky. Novou reklamu na Coca Colu by ve Spojených státech natočili 100% třeba s nefotogenickou Serenou Williams a ne s pohlednou Briannou Rollins. Že nevíte, kdo je Brianna Rollins? No to je přece ta Američanka, co v Moskvě získala zlatou medaili a titul mistryně světa v běhu na 100 metrů přes překážky.

A o tom to je!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jindra Svojan | středa 28.8.2013 15:10 | karma článku: 15,08 | přečteno: 1521x
  • Další články autora

Jindra Svojan

Chudáci děti

25.3.2021 v 11:57 | Karma: 8,07

Jindra Svojan

Máme svobodu.

18.12.2020 v 13:20 | Karma: 18,07

Jindra Svojan

Vraťte dětem sport!

30.11.2020 v 15:52 | Karma: 15,53

Jindra Svojan

Trenére, musíte …!

6.12.2018 v 11:04 | Karma: 21,04