Pane Babiši, ruku na srdce.

Stačilo jen málo a před zhruba 3 lety jsme se mohli i osobně poznat. Život chtěl jinak a na rozdíl od jiných přispívatelů tohoto blogu nemám snahu se stavět do role novodobých Havlíčků-Borovských a dávat  na obdiv svou odvahu tím, že bych pana prezidenta počastoval slovem opilec, nazýval ho diktátorem nebo bývalého ministra financí zlodějem atd.  Inu máme svobodu slova, bohužel ale i absenci elementární slušnosti. Věřte, nechci vás vulgárně napadat tak, jak to dělali a dělat budou jiní, které motivuje hlavně jejich závist. Nechci se přiklonit ani k názorům na internetových diskuzích, že jste lump či falešný mesiáš  ani k druhému táboru, který ve vás vidí skutečného spasitele. Politika není zrovna mým hrníčkem kávy a musí to už být, abych do ní od sportu zabloudil.  Zaujalo mě však a k sepsání článku vyprovokovalo vaše vyjádření, že rozdělení na pravici a levici je jen pouhé klišé. V tom jsem s vámi zajedno. Sám se ptám sám sebe, co že vlastně jsem, když sympatizuji s řadou názorů „zprava“ a blízké jsou mi i mnohé „zleva“.

To pravicově-levicové klišé mě oslovilo natolik, že když už jsem vás neměl štěstí poznat osobně, seznámil jsem se nyní, když se o vás tolik píše, alespoň s vašimi názory. Ze zvědavosti, zda i tam najdu průnik našich názorových množin. A věřte, že jsem nevěřil svým vlastním očím.  Dovoluji si shrnout pár vašich vyjádření:

-          chci, aby naše děti chtěly v naší zemi žít

-          do politiky jdu ze zoufalství, řídí nás neschopní, kteří by se v normálním životě neuplatnili

-          mou vizí je solidární stát, bohatí se musí postarat o ty sociálně slabší

-          pryč se zkompromitovanou garniturou ODS, ČSSD, TOP 09, VV a KSČM.

 

Ruku na srdce, pane Babiši, myslíte tato vaše vyjádření opravdu upřímně a ne jako váš dobrý známý Stanislav Gross?  Ruku na srdce, pokud by jste tato vyjádření slyšel od někoho jiného, nepovažoval by jste dotyčného za populistu nejhrubšího zrna?  Jak si mám vysvětlit, že ty které označujete jako neschopné, ty kteří stáli či stále stojí  na  piedestálu zkompromitované garnitury politických stran (to jsou také vaše slova),  navštěvujete při oslavách jejich narozenin či zvete na narozeniny své nebo asistujete při jejich svatbě?  Já se osobně přiznám, že mít na politiky takto vyhraněné názory, nedovolí mi má hrdost ani pozdrav natož pak podání ruky.

Vážený pane Babiši, ano čtete správně vážený. I přes ten populismus, ze kterého jsem mírně řečeno v rozpacích, si vás vážím. Z vlastních zkušeností vím, co je to řídit firmu a proto, jak říkají Francouzi „mon chapeau“.  Dovedu vás pochopit. Uspět v politice a být v čele těch, kteří přinesou tu kýženou změnu, po které náš národ už dlouho volá, je jistě nemenší výzva než byla před 20 lety vize vybudování vašeho agroimpéria.  Věřte, že bláboly, které napsal  pan Petr Holec z Reflexu, jsem musel přejít s útrpným úsměvem na rtech a vzal jsem je jen jako další mílový krok Reflexu, kterým se přiblížil, tento kdysi dávno čtivý časopis, k žumpě blížícího se zapomnění. V roli  Sibyly, královny ze Sáby, vám prostřednictvím Reflexu prorokuje pan redaktor špatný konec v politice. Já vám naopak budu přát, aby se vám vaše politická vize naplnila stejně, jako vize podnikatelská. A to i přesto, že se vám denně hlásí až stovka nových sympatizantů. Jak říkáte, slušných a schopných lidí, s dobrou pověstí tam, kde žijí. A právě z těch, možná ne ze všech ale z většiny, mám strach. I ten Standa Gross byl na začátku slušný mladík a možná i schopný strojvůdce. A David Rath rovněž. Představenstvo firmy, dozorčí radu jde, pokud je to vůle vlastníků, poměrně rychle odvolat, management okamžitě.  Ale poslance? Ti si korýtko užívají a nic na tom nezmění ani vazba.  Ale i tak si na závěr střihnu taky trošku populismu ….. přeji vám ať se vám to podaří, už kvůli tomu dobru těch našich  dětí a vnoučat. Ale volit vás či někoho jiného nebudu. Ve dnech 25 – 28.10. je totiž v Ostravě generálka na Mistrovství Evropy veteránů v basketbalu. A tam nemohu chybět. Výčitky svědomí za absenci u voleb ale rozhodně mít nebudu.

Autor: Jindra Svojan | neděle 18.8.2013 12:20 | karma článku: 16,55 | přečteno: 1279x
  • Další články autora

Jindra Svojan

Chudáci děti

25.3.2021 v 11:57 | Karma: 8,07

Jindra Svojan

Máme svobodu.

18.12.2020 v 13:20 | Karma: 18,07

Jindra Svojan

Vraťte dětem sport!

30.11.2020 v 15:52 | Karma: 15,53

Jindra Svojan

Trenére, musíte …!

6.12.2018 v 11:04 | Karma: 21,04