Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Modroočka v BMW / hodně ujetá letní povídka ? /

„Fakt nekecám!“. Fandu bylo slyšet dřív, než jsem stačil otevřít dveře. Pivnice „U Šroubka“ v útrobách klatovského zimního stadionu dýchala svým každodenním životem.

Fanda, vyhlášený sedmilhář a bavič, seděl v čele jediného stolu ve výčepu, tradičně plně obsazeného místními štamgasty, kteří zcela po právu prohlašují desítku točenou hospodským Pepou za nejlepší pivo v západních Čechách.

„Fakt nekecám. Modrý voči, poctivý čtyřky, tělíčko jako Vereška  a kabriolet BMW“ pokračoval Fanda ve svém povídání, které jsem přerušil svým příchodem a hlasitým pozdravem. Na ten je osazenstvo stolu u výčepu vždy velice háklivé. Běda cizinci, který vstoupí bez pozdravu. To si pak vyslechne přednášku o všeobecném úpadku i té základní slušnosti, přednášku, kterou obvykle zakončí Lojza svým „I vůl, když vleze do chlíva tak zabučí.“

Usedám v lokále na své obvyklé místo a s potěšením konstatuji, že fotbal v TV ještě nezačal a hlavně, že je tu okamžitě Pepa s pivem.  I když je už večer, venku je stále ještě horko. Na televizní obrazovce zavěšené na protější zdi místnosti mohu jen odezírat ze rtů Pavla Čapka a jeho hostů ve studiu, vše přehlušuje Fanda a jak pozoruji, i v lokále má své posluchače.

 Když jsem ke Šroubkovi přišel před dvěma lety poprvé, bylo nás tam, trenérů z basketbalového kempu, víc a tak si mě ani nikdo nevšiml. Až loni, kdy už jsem zde našel angažmá u mládežnických týmů, mě místní zaregistrovali. Ani pověstný „slon v porcelánu“ by se totiž neprezentoval tak, jak se to povedlo mě, zrovna na té židli, co právě sedím.  No co vám mám povídat. Sparta hrála s Plzní nějaký superpohár a já po prvním gólu Sparty, hned zkraje utkání, zařval to své „Je tam!“, vstal ze židle a střelci na obrazovce uznale zatleskal. A až  teprve potom jsem  zaregistroval to hrobové ticho kolem, které mě okamžitě vrátilo do reality. Uvědomil si, že stojím sám samojediný Sparťan v hospodě plné fanoušků Viktorky Plzeň. Ti na mě zírali v úžasu nad mou nebetyčnou drzostí.

Za svůj další život asi vděčím Pepovi, který mi zrovna nesl pivo a pravděpodobně i zamezil mému lynčování, když prohlásil do toho vraženého ticha „On pan inženýr je trenér basketbalu a tak fotbalu nerozumí a proto fandí Spartě“. To naštěstí jakž takž uvolnilo hustou atmosféru, plzeňští Viktoriáni sice zůstali fanoušky ale nepřestali být lidmi a tak z lynčování sešlo  a já dokonce našel odvahu zůstat v jámě lvové i na druhý poločas. Rok se sešel s rokem, kluci od výčepu i ti, co chodí ke Šroubkovi pravidelně na televizní  fotbal či hokej, mě časem vzali za svého i když, jak říkají, sparťansky pomýleného.

 

„Jo, dnes je čtvrtek, včera jsem měl 24 hodinovku, tak to bylo v úterý. Určitě. Však víte, že jsem vypadl někdy kolem desáté. Tři piva, víc jsem neměl. A jak si to štráduji přes silnici tak najednou dálková světla.  Málem za mnou vjel ten bavorák až na chodník.“  Fanda tradičně bavil celou hospodu a nebylo možné ho neslyšet. „ A v něm ta baba! A prý, zda nechci svézt. A jak se tak snažím nakouknout do toho jejího čtyřkového údolíčka na hrudi najednou zapomínám, že ráno vstávám na tu čtyřiadvacítku a říkám jí, že svést se dám rád, ovšem ale se vším všudy, tedy se s ne se z. Chápete?“.

„Hele Fando, jak může slepá bloncka řídit BMW?“ volá z lokálu k výčepu Miloš, který prý nadělal po sametovce velký prachy v Německu jako malíř pokojů a dnes má  patrový obchod ve stylu OBI a vilu obehnanou vysokým plotem.

„Proč by měla být, ty vole, slepá?“ skočí Fanda na špek. „No protože kdyby nebyla slepá, tak by o tebe neopřela ani rezavý kolo“ triumfuje Miloš a hospoda řve smíchy. Fotbal, který už začal nikdo nesleduje, všichni jsou napjati, jak z toho tentokrát Fanda vybruslí, jaký si vymyslí k dobře rozjeté story konec.

„Závist, nic než jen závist ženáče, který kromě vlastní  ženy viděl za posledních 10 let ve spodním prádle jen tchyni, když k nim přijela na návštěvu“, vrací úder Fanda a  končí další diskuzi slovy „A protože jsem gentleman tak vám, volové, už jen řeknu , že tady ....“ a ukazuje někam na podbříšek, „.....měla vytetovanej malej čtyřlístek. A tím končím. Pepo, platím a padám.“

Tak takhle Fandu neznám. Většinou patří k těm, kteří s Pepou zavírají. A dnes je pryč dřív, než jsme se nadáli. Překvapivý vývoj  nás všechny pěkně zaskočil, chybí nám pointa. A možná i proto další zábava u jednotlivých stolů nějak vázne a i ten fotbal nestojí za nic. A to pak nechutná ani to nejlepší pivo.

V poločase se zvedám,  platím  a mizím směrem k domovu, stejně jako řada dalších dnešních hostů. „Trenére, počkejte, kousek se s Váma svezu“ volá na mě pan učitel Janda z Masaryčky a odemyká u stojanu své kolo. Znám ho jak ze školy, kde vedu kroužek, tak i od Šroubka. „Aspoň nám ta cesta líp uteče“ dodává a společně pak jdeme Voříškovou ulicí směrem na Husák. Loni  mu utekla žena za nějakým Němcem do Regensburgu a nevypadá to, že by se chtěla vrátit. Spíš naopak.  A Janda asi trpí jak zvíře.

U přechodu hlavní silnice raději zastavujeme. Od Hůrky se  blíží nějaký mladý šílenec, co si hraje ve tři čtvrtě na deset večer  na závodníka. Světla nás oslňují a až když s kvílením pneumatik u nás to auto zastavuje , teprve pak registrujeme, že je to kabriolet BMW.

„Dobrý večer pánové“ zazní z rudých rtů  kouzelného stvoření sedícího za volantem. Elegantně, drobným pohybem hlavou odhodí ten blonďatý anděl vlnku svých dlouhých vlasů z čela a usměje se na nás těma velkýma modrýma očiskama. A  dřív než stačí dokončit větu „Nechce některý z vás svézt“,  vrazí mi pan učitel do rukou své kolo jako by to bylo veslo  pohádkového převozníka, který se tím zbavil prokletí věčného převážení a  se slovy „Zítra se pro něj stavím“  nasedá rychle do auta vedle té modroočky. Než stačím ze sebe dostat jediné slovo, zaburácí motor a oba odjíždějí. Pro mě směrem ke Klatovskému dvoru, pro pana učitele směrem k něčemu dosud nepoznanému, za něčím, co ho zase možná vrátí  zpět do normálního života.

Na učitelském kole jsem dolů z kopce na Husáku co by dup. Už jen vyčistit zuby a šup do postele. Převaluji se ale z boku na bok, ne a ne usnout. A už mi ani není jasné, zda už jsem spal a zase se probudil  a už vůbec ne, zda se to vše skutečně stalo či zda se mi to jen nezdálo.

Ve čtyři ráno mě budí SMSka. Píše mi pan učitel: „Fanda nekecal! Ten ctyrlistek tam ma a ty 4 jsou fakt poctivy“.

Autor: Jindra Svojan | středa 5.8.2015 11:47 | karma článku: 12,84 | přečteno: 476x
  • Další články autora

Jindra Svojan

Chudáci děti

Původně jsem psal článek pro http://www.basketbal-klatovy.cz. Okolnosti, o kterých je zmínka v závěru, mě přesvědčily o tom, že si článek zaslouží své místo na mém blogu.

25.3.2021 v 11:57 | Karma: 8,07 | Přečteno: 257x | Diskuse | Sport

Jindra Svojan

Máme svobodu.

Potřetí v tomto roce byly sportující děti vyhnáni z hal a tělocvičen. Třetímu zavření škol zabránily jen vyhlášené vánoční prázdniny. Vláda má plná ústa nežádoucí vysoké mobility lidí ale MHD je přeplněná a bez jakýchkoli opatření

18.12.2020 v 13:20 | Karma: 18,07 | Přečteno: 343x | Diskuse | Politika

Jindra Svojan

Vraťte dětem sport!

Lékařská komise ČOV a drtivá většina pediatrů varují před tvorbou generace „covidových dětí“. Souboj zastánců „zpřísňování“ a „uvolňování“ graduje. Tisíce úředníků na ministerstvech plodí „úderné nesmysly“ Ztratil se zdravý rozum?

30.11.2020 v 15:52 | Karma: 15,53 | Přečteno: 330x | Diskuse | Sport

Jindra Svojan

Jak je libo. Hitler v lednu a také v prosinci. Heydrich v únoru ...

Nestačily hrnečky, teď už zdaleka ne "naše", ale nevím čí vojsko, vyrukovalo s trhacím kalendářem. Opravdu skvost.

28.5.2020 v 20:07 | Karma: 22,38 | Přečteno: 499x | Diskuse | Politika

Jindra Svojan

Trenére, musíte …!

Toto je čtení pro trenéry. Pochopí, že „v tom” nejsou sami. Také pro ty, kteří si trenérskou práci malují v růžových barvách „naprosté a oddané součinnosti po linii rodiče – sportující dítě – trenér“.

6.12.2018 v 11:04 | Karma: 21,04 | Přečteno: 500x | Diskuse | Sport
  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě...

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

24. července 2024  11:37

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V...

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

22. července 2024  14:31

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do...

VIDEO: Kapitán výletní lodi v Řecku spláchl vlnou turisty na pláži. Vyšetřují ho

23. července 2024  9:29

Nevyžádané dobrodružství na jinak poklidné dovolené zažili v sobotu turisté na pláži Agios Stefanos...

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion....

Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie

27. července 2024

Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale...

Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu

27. července 2024

Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí...

Prsty už slábnou, hlásí Petr Janda. Na pódiu chce ale zůstat až do konce

27. července 2024

Letošní červencová party na zahradě Petra Jandy se nesla v havajském duchu. A její nejzářivější...

Single máme s miminkem ze spermabanky: Jak to funguje?
Single máme s miminkem ze spermabanky: Jak to funguje?

Zuzana Bergrová, bývalá vrcholová sportovkyně, si pro svého syna doběhla do spermobanky. O životě single mámy píše úspěšný blog „Plody dna: Příběhy...

  • Počet článků 47
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1760x
Jsem z největšího moravského města v Čechách. Kdysi jsem vystudoval VŠ v Liberci a v textilní branži se pohyboval i na vysokých manažerských postech, kromě ČR také například v Alžírsku a Číně. Po roce 2000 jsem se věnoval krizovému manažerství. Na stará kolena jsem vystudoval Trenérskou školu FTVS Univerzity Karlovy a mohu se tedy v posledních letech, s ohledem na finanční nezávislost, věnovat profesionální trenérské a manažerské práci v basketbalu, mé životní lásce.