Máme svobodu.

Potřetí v tomto roce byly sportující děti vyhnáni z hal a tělocvičen. Třetímu zavření škol zabránily jen vyhlášené vánoční prázdniny. Vláda má plná ústa nežádoucí vysoké mobility lidí ale MHD je přeplněná a bez jakýchkoli opatření

„Tak nám zabili Ferdinanda“ řekla paní Millerová  Švejkovi, který seděl na posteli a mazal si kolena opodeldokem.

Takto nějak začíná světově proslavený román Jaroslava Haška. Vzpomněl jsem si na něj v okamžiku, kdy mi už potřetí v tomto roce došlo, že opět na naši halu vyvěsíme ceduli „Hala je uzavřena z důvodu vládních opatření“.  Ano, už potřetí v tomto roce zastavilo vládní rozhodnutí amatérský sport. Už potřetí jsou zejména děti vyhnáni od pravidelného sportování domů k počítačům a notebookům, kde se budou oddávat ve většině her vzájemnému zabíjení s nepřítelem a budovat si tak ve své mysli lhostejnost k lidskému utrpení a ke smrti vůbec.

Už jsem podobný nápis kdysi kolem roku 1959 četl na naší staré sokolovně v mém rodném městě, kam jsem šel na trénink stolního tenisu a kolem stála nákladní auta a z nich vykládali lidé pytle s obilím, které pak vysypávali přímo na hrací plochu, aby proschlo. Ten rok byla nadúroda, obilí nebylo kam uskladnit a tak tehdejší režim rozhodl, jak rozhodl. Asi i s ohledem na situaci logicky, faktem ale je, že to trvalo asi tři měsíce a sokolovna opět byla k dispozici. Sportu se tehdy nepřikládala taková vážnost, ale o to více se sportovalo. Ono nám jako dětem také moc dalšího ani tehdejší doba nenabízela.

Dnes je vše jiné. Doba je jiná. Máme svobodu.. A do toho náhle přijde koronavirus!  „Jak chutná moc“, slavný román Ladislava Mňačka vyšel poprvé až v roce 1967. Útlá knížečka, kterou přečtete hravě za dva večery. Dnes, po 53 letech je tak aktuální, že z toho při čtení až mrazí. I tehdy, stejně jako jsme svědky dnes, byl strach záměrně šířený mezi lidi nástrojem jejich ovládnutí a donucení k věcem, které by nikdy neudělali. Nechcete v zájmu státu vstoupit do JZD, tak proto ani stát neuspokojí vaše zájmy! A vesnice byla odpojena od elektřiny.

Jak jsem ale napsal, dnes je vše jiné. Máme přece svobodu. Ale  proto už běží „dobrovolné testování“ a brzo budeme mít i „dobrovolné očkování“. Proč jen se mi přitom vybavuje „dobrovolná účast v prvomájovém průvodu“? A také máme pana ministra, který na tiskové konferenci nevylučuje, že se uvažuje o něčem, jako je „Covidový pas“, který vám otevře dveře letadel, umožní vycestovat do zahraničí, později třeba bude podmínkou pro návštěvu divadla, kina, sportovního utkání. Proč ne, vždyť je to v zájmu zdraví nás všech. Covidový pas může být brzo podmínkou pro výkon příslušného povolání, třeba učitele. Nechce se mi ani domýšlet, kam to vše směřuje. Máme svobodu?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jindra Svojan | pátek 18.12.2020 13:20 | karma článku: 18,07 | přečteno: 342x
  • Další články autora

Jindra Svojan

Chudáci děti

25.3.2021 v 11:57 | Karma: 8,07

Jindra Svojan

Vraťte dětem sport!

30.11.2020 v 15:52 | Karma: 15,53

Jindra Svojan

Trenére, musíte …!

6.12.2018 v 11:04 | Karma: 21,04