Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

„Jak se vám líbí?“, ptá se Petr Koten

  Asi nebude nikdo mezi vámi, milí čtenáři, kteří by neznali slavnou Werichovu píseň z neméně slavného filmu o císařově pekaři resp. pekařově císaři. Ano, v pohádkové společnosti „dělal ten to, a ten zas tohle a všichni dohromady udělali moc“. I když jsme společensky na zcela opačném pólu než byla ta pohádková, musíme připustit, že i „u nás“ dělá ten to a ten zas tohle. Nechci ale polemizovat o tom, zda „všichni uděláme moc“ ale chci se jen pozastavit u toho, zda v naší zemi více než jen neomezených možností dělá každý skutečně to, na co stačí, co umí, co přináší jemu i společnosti prospěch. Ne, dnes nebude mým tématem chemik v čele ministerstva financí, ani zda maturantka SZTŠ a bývalá knihovnice stačí na řízení poslanecké sněmovny a dokonce se ozvaly hlasy, že by měla být premiérkou. To bych jen rozšiřoval počet názorů již na taková témata napsaných.

Dostatek prostoru mi poskytl sportovní redaktor pan Petr Koten, o jehož fundovanosti psát o sportu, basketbalu pak obzvláště, lze úspěšně pochybovat. Jistě, může to být pouze můj subjektivní názor. Jistě, lze polemizovat zda poskytnuté informace zcela, částečně či vůbec korespondují či nekorespondují s tím, co se skutečně událo. Zde je zdrženlivost na místě i když se třeba na diskuzních chatech jako reakce na některé jeho články objeví názory, že pan redaktor asi byl na nějakém zcela jiném utkání, než o kterém píše.

Nelze však zůstat zdrženlivý v případě, kdy v rádoby přitažlivé formě jsou prezentovány neodbornost, bludy a protiřečení. A to se panu redaktorovi Petru Kotkovi povedlo v případě jeho článku (zdroj: http://basket.idnes.cz/basketbal-ms-do-19-let-televizni-upoutavka-basketbal-fhd-/rbasket.aspx?c=A130614_230459_rbasket_ten)téměř dokonale.

Pan redaktor pokládá na závěr otázku „Jak se vám líbí?“ Odpovídám mu tak, jak to cítím a věřím, že spolu se mnou i mnozí další. Pokud otázka pana redaktora směřuje k videu, které bude provázet přenosy z MS mužů U19 v Praze, pak moje odpověď zní ano líbí, ale …. Či spíše bych měl napsat, že se mi to video líbilo až do přečtení uvedeného článku, který mě stejně jako dalším vysvětlil, o co vlastně v tom šotu jde a co nám má prezentovat. Do té doby jsem byl přesvědčen, že naši muži U19 budou na MS dobře připraveni, že jim nebude chybět vytrvalost a síla, že mají vůli se o úspěch porvat a i když ta „přesnost“ mi ve scénáři moc neseděla a osobně bych ji nahradil rychlostí a obratností, říkal jsem si OK. Lepší tento celkem slušný šot než žádný. Pan redaktor mi ale svým článkem sdělil, a myslím, že nejen mě, jak hluboce se mýlím. Naštěstí je tu ale on a ve stylu „co tím chtěl básník říci“ to nám hlupcům pěkně „polopatisticky“ vysvětlil, cituji: „Čtyři mladíci se pomyslně převtělili ve čtyři vlastnosti, kterými musí každý úspěšný hráč disponovat.“. Z pera páně Kotena se totiž dozvíme moudrosti „hodné vytesání do kamene“ a to, že ty 4 zmiňované vlastnosti (???) jsou vytrvalost, síla, přesnost a zase vytrvalost !!!??? Pan redaktor asi má rád 3 mušketýry. Ti byli také 3 i když byli 4. D´Artagnana je nutno hledat za panem redaktorem přehlédnutou vůlí.

Naštěstí se v naší zemi basketbaloví trenéři, od těch s nejnižší basketbalovou kvalifikací až po úroveň profesionální, řídí odbornou basketbalovou literaturou od klasiků jako byli pánové Emil Velenský a Lubomír Dobrý, či jejich následníci Jan Karger a Michael Velenský. I díky tomu, že vedle vytrvalosti a síly rozvíjejí trenéři, a nejen v basketbalu, u svých svěřenců i rychlost a obratnost, tedy další dvě ze čtyř základních pohybových schopností, má český basketbal svou úroveň. Bohužel mu ale neprospívá, pokud o něm na „nejlepším basketbalovém webu“ píší „odborníci“ jako pan redaktor Petr Koten zaměňující zcela bezostyšně schopnosti za vlastnosti, novátor přicházející s dvojitou vytrvalostí a obohacující světový basketbal o „přesnost“.

Vážený pane redaktore Petře Kotene, chcete vědět „Jak se mi líbí?“ Nelíbí! Nelíbí se mi totiž váš článek, který není hoden, pro svou neodbornost a do očí bijící nesmysly a stupidity, zveřejnění na žádném z veřejných webů neboť dělá basketbalu medvědí službu. Zkazil jste mi jak ME žen, ta i MS mužů U19. Vždy když uvidím běžet Lukáše Feštra, posilovat Daniela Truhláře, smečovat Petra Šafarčíka a do schodů běžet Honzu Křivánka, vzpomenu si na váš článek a budu mít po náladě. Snad mi ji pak následně naše děvčata ve Francii a kluci U19 v Praze spraví.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jindra Svojan | středa 26.6.2013 21:33 | karma článku: 7,47 | přečteno: 311x
  • Další články autora

Jindra Svojan

Chudáci děti

Původně jsem psal článek pro http://www.basketbal-klatovy.cz. Okolnosti, o kterých je zmínka v závěru, mě přesvědčily o tom, že si článek zaslouží své místo na mém blogu.

25.3.2021 v 11:57 | Karma: 8,07 | Přečteno: 255x | Diskuse| Sport

Jindra Svojan

Máme svobodu.

Potřetí v tomto roce byly sportující děti vyhnáni z hal a tělocvičen. Třetímu zavření škol zabránily jen vyhlášené vánoční prázdniny. Vláda má plná ústa nežádoucí vysoké mobility lidí ale MHD je přeplněná a bez jakýchkoli opatření

18.12.2020 v 13:20 | Karma: 18,07 | Přečteno: 342x | Diskuse| Politika

Jindra Svojan

Vraťte dětem sport!

Lékařská komise ČOV a drtivá většina pediatrů varují před tvorbou generace „covidových dětí“. Souboj zastánců „zpřísňování“ a „uvolňování“ graduje. Tisíce úředníků na ministerstvech plodí „úderné nesmysly“ Ztratil se zdravý rozum?

30.11.2020 v 15:52 | Karma: 15,53 | Přečteno: 329x | Diskuse| Sport

Jindra Svojan

Jak je libo. Hitler v lednu a také v prosinci. Heydrich v únoru ...

Nestačily hrnečky, teď už zdaleka ne "naše", ale nevím čí vojsko, vyrukovalo s trhacím kalendářem. Opravdu skvost.

28.5.2020 v 20:07 | Karma: 22,38 | Přečteno: 498x | Diskuse| Politika

Jindra Svojan

Trenére, musíte …!

Toto je čtení pro trenéry. Pochopí, že „v tom” nejsou sami. Také pro ty, kteří si trenérskou práci malují v růžových barvách „naprosté a oddané součinnosti po linii rodiče – sportující dítě – trenér“.

6.12.2018 v 11:04 | Karma: 21,04 | Přečteno: 500x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Publikace Nerudové jsou ostuda. Zesměšňuje všechny vědce, míní europoslanec

9. května 2024  12:08

Ekonomka a kandidátka do Evropského parlamentu za hnutí STAN Danuše Nerudová publikováním do...

Letouny F-16 budeme považovat za nosiče jaderných zbraní, varovalo Rusko

7. května 2024  14:14

Rusko bude považovat stíhačky F-16 americké výroby za nosiče jaderných zbraní bez ohledu na jejich...

Zeman označil za bezpečnostní riziko Evropskou unii v současné podobě

15. května 2024  11:17

Aktualizujeme Exprezident Miloš Zeman označil za jedno z bezpečnostních rizik Evropskou unii ve své současné...

Tragické úmrtí na ministerstvu. Zaměstnanec podle policie spáchal sebevraždu

15. května 2024  10:41,  aktualizováno 

V budově ministerstva průmyslu a obchodu bylo ve středu nalezeno tělo mrtvého muže. Mluvčí pražské...

Ruská ofenziva u Charkova zpomalila. Invazní síly budují nárazníkovou zónu

15. května 2024  9:21,  aktualizováno 

Sledujeme online Tempo ruských útočných operací v Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny zřejmě zpomalilo. Ve...

Žáci mají výsledky přijímaček na SŠ, přijato je 94 procent uchazečů

15. května 2024  7:16,  aktualizováno  10:31

V informačním systému DiPSy jsou k dispozici výsledky přijímacích zkoušek na střední školy. V...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 47
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1840x
Jsem z největšího moravského města v Čechách. Kdysi jsem vystudoval VŠ v Liberci a v textilní branži se pohyboval i na vysokých manažerských postech, kromě ČR také například v Alžírsku a Číně. Po roce 2000 jsem se věnoval krizovému manažerství. Na stará kolena jsem vystudoval Trenérskou školu FTVS Univerzity Karlovy a mohu se tedy v posledních letech, s ohledem na finanční nezávislost, věnovat profesionální trenérské a manažerské práci v basketbalu, mé životní lásce.