Sushi
X+Sushi...mnam mnam :-)
Městem Sendai-mým dočasným útočištěm-dokonce procházím záměrně oklikou-jen abych se vyhnula svému oblíbenému sushibaru. Jenomže co naděláte když hned naproti stojí oblíbená kavárna s nejlepší kávou ve městě, úchvatným výhledem a s wi-fi? Každá cesta kolem znamená útok na mou peněženku i trávící ústrojí. Místní mě jen málokdy trumfnou počtem snězených kousků-a to i když si dávám předsevzetí, že TENTOKRÁT si dám vážně jen jedno hotate....
Sushi při návštěvě Japonska prostě nemůžete minout. Je oblíbené i u nás, ale pokud jednou ochutnáte originál, vaše oblíbené evropské sushi restaurace rychle vyblednou....dost možná už si doma sushi nikdy neobjednáte. Syrové ryby podávané na studené, lehce oslazené rýži dochucené octem se dělí v zásadě na dvě skupiny-nigirisushi-tedy ručně tvarované válečky s rýží se slabou vrstvou wasabi a rybou nahoře a makisushi-rýže s kouskami ryby nebo zeleniny obalené v mořské řase. Podobné jídlo je sashimi-tedy plátky syrové ryby, kde se rýže podává zvlášť.
Sushi se podává se sojovou omáčkou, ve které si (zvlášť u makisushi nebo sashimi) rozmícháte trochu wasabi (ostrého japonského křenu). Namáčet byste v ní měli ne rýži, ale stranu s masem-i když pro nováčky je to trochu hazard. :-) Jednotlivé kousky se pak zajídají nakládaným zázvorem. Nejoblíbenější je tuňák, mušle svatého jakuba, krevety, kambala, oliheň a v poslední době i losos-i když starší Japonci mu příliš neholdují-nepovažují ho totiž tak úplně za mořskou rybu.
Pokud sedíte u stolu, je zvykem objednat si směs-většinou sedmi různých druhů. Dostanete je krásně nazdobené, se všemi potřebnými ingrediencemi a strouhanou bílou ředkví. U baru pak jednoduše požádáte o konkrétní druh, pak dostanete na talířku dva kousky.
Nejoblíbenější (a také nejrychlejší) formou jsou kaitensushi, tedy bar s pohyblivým pásem. Za barem tvoří kuchaři sushi přímo před vašima očima a vy si jen vybíráte podle vlastní chuti. Cenu poznáte podle barvy talířku (bývá jich většinou pět), nakonci vám jen obsluha sečte prázdné. Pro cizince je tento způsob ideální, nepotřebujete znát žádná slovíčka, najíte se co hrdlo ráčí a prakticky bez rizika, že vám donesou nějaké nečekané překvapení. Zázvoru si můžete nabrat kolik chcete, také čaj je tady (jako ostatně ve všech restauracích) zadarmo. Sushi má pro cizince ještě jednu výhodu-jako jediné jídlo ho nemusíte jíst hůlkama, společensky přijatelné jsou i vlastní prsty.
Sushi je v Japonsku zaručeně čerstvé, v mém oblíbeném kaitensushii objede talířek dvakrát a pokud si ho nikdo nevezme, letí do koše (přiznám se, někdy bych ten odpaďák s radostí sbalila domů!) Pobyt v Japonsku má co se sushi týká vlastně jen jednu nevýhodu-své chuťové buňky tak rozmazlíte, že doma na oblíbenou pochoutku budete muset zapomenout. Já jsem byla za snobku i před svou českou návštěvou-odmítla jsem si dát sushi v Kjótu-je totiž daleko od moře.....:-)
Typický kaitensushi....
Vypadá to jako slimák...ale není to slimák :-)
Domácí sushi večírek
Hotové sushi koupíte klidně v supermarketu-i s hůlkami a malým balením sojovky a zázvoru
Unisushi-sushi z mořského ježka-výborná pochoutka
A jako vždy trhám rekordy v počtu talířků....:-/
P.S. O ostatním japonském jídle se dočtete tady.
Martina Svobodová
Návraty

Je to zvláštní, chodit po Furukawě pěšky....nejsem na to zvyklá. Klíč od kola nostalgicky nosím v kapse, sednout bych se ale na tu zrezivělou herku neodvážila.
Martina Svobodová
Havran

Jedu si takhle stezkou mezi rýžovými poli kdesi na severu Japonska.....široko daleko jen já, rýže, prach....a havrani.
Martina Svobodová
Hirošima

Chtěla jsem napsat o Hirošimě.... Chtěla jsem napsat o krásném letním dni, kdy byla obloha modrá a jen v dálce se ozvalo hřmění....
Martina Svobodová
Tanabata matsuri

Tanabata matsuri je nádherný svátek. V celém Japonsku se slaví začátkem července, u nás ale o měsíc později. Zřejmě proto, že právě tady jsou oslavy největší a vyhlášené po celé zemi!
Martina Svobodová
Kristina

Tak nám za okny postavili lešení. Je to zvláštní pocit, procházet se po bytě a z okna koukat na ukrajinské dělníky.
Další články autora |
Poslala manželce zprávu, že jsme milenci. Sekal jsem ji do hlavy, vypověděl primář
Šokující detaily mimořádně brutální vraždy dnes zaznívají u Krajského soudu v Plzni, kde stanul...
Advokát Prouza spáchal sebevraždu. Nechal po sobě dopis na rozloučenou
V sobotu spáchal sebevraždu renomovaný padesátiletý advokát a bývalý českobudějovický soudce Daniel...
Rudé prádlo a finta se třpytkami. Strip klub v Charkově nabízí show i útěchu
Když si dvacetiletá Lisa na svou směnu ve striptýzovém klubu v ukrajinském Charkově obouvá boty na...
Sláva v Přešticích. Na svatbu komtesy z rodu Černínů přijel i belgický král
Své ano si v Kostele Nanebevzetí Panny Marie v Přešticích řekli v sobotu v poledne osmadvacetiletá...
Decroix odstraňuje magisterský titul. Vzdělání z Francie je výhoda, zastal se jí Fiala
Ze stránek vlády zmizel ve středu večer titul Mgr. u jména nové ministryně spravedlnosti Evy...
Hra na oliheň Korejcům nepřijde brutální. Je to pro ně běžný thriller, říká koreanistka
Premium Hra na oliheň. Seriál, který šokoval svět. A zatímco většinu diváků ohromil svou brutalitou,...
Od porcelánu po sendviče. Jak vypadá menu v evropských vlacích
Nároky na služby železničních dopravců se zvyšují a zdaleka se už netýkají jen pohodlných sedaček a...
Jsou jen dva druhy kávy, malé a velké espresso, říká šéf slavné kavárny
Premium Silvio Spohr, provozovatel Café Louvre, odhaluje, jak se mu podařilo obnovit noblesní kavárnu v...
Pracujících seniorů rychle přibývá. Ženou je životní náklady i touha být aktivní
Premium Starších lidí v práci za poslední roky strmě přibývá, motivují je peníze i snaha o aktivní stáří....

Otestuje dětské křupky GERBER Organic Chewing Wheels
Máte doma malého jedlíka staršího 10 měsíců? Přihlaste se do našeho testování s GERBER Organic Chewing Wheels – chutných křupek s banánem, které...