Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Postarej se sám nebo chcípni!Naše vyspělé zdravotnictví po roce 89!

A tak člověče makej a jen se děs, aby se ti něco nestalo. Postarej se o sebe sám nebo chcípni! Nemohu hodnotit co je správně a proč to tak je, ale výsledkem je, že by člověka nechali umřít než by život zachraňující lék napsali!

jachci.cz

Tohle je můj osobní zážitek a reálný příběh. Tam jsme to bohužel dopracovali! Proč si ze všeho nemůžeme vybrat to nejlepší, toho se držet a dále to rozvíjet. Omlouvám se za popis příběhu, ale pokusím se nejmenovat a to nejen osoby. To mně nepřísluší, to by měla moje máma.
Můj bratr je po několika závažných operacích na mozku. Má invalidní důchod a užívá léky, na kterých je životně závislý! Jeden z těch léků mu předepisují na Endokrinologii, a kdyby ho neměl, velmi rychle by v lepším případě skončil ve vážném stavu v nemocnici nebo v horším umřel. Jedná se o velice drahý lék a tu začíná můj příběh.

Část první:

Volala mi vyděšená máma, že neví, co má dělat. Bratrova Endokrinoložka onemocněla a již to nějakou dobu trvá. Nejdříve tam měla nemoc a následně tam měla nemocná na delší dobu s předpokládanou hospitalizací v nemocnici. Cedulku „potřebné léky vám napíše váš obvodní lékař.“ Bráchovi docházeli léky tak máma došla k obvodnímu lékaři. Ten ji nejdříve řekl, že ji nic nenapíše, že to nemůže napsat. Pak mámě napsal alespoň jedno balení, který má ale bratr pouze na jeden týden. Další, že už ji v žádném případě nenapíše. Máma volala úplně zoufalá, co má dělat. Moje žena je lékařka a bohužel tento lék napsat nesmí. Zjistila však, že obvodní lékař ano, pouze to nechce napsat, protože tento „velmi drahý“ lék významně zatíží jeho budget na léky. Mohlo by se stát, že se ho pojišťovna dotáže, proč takto drahý lék předepisoval. Důvod by si nemusel ani vymýšlet, ale stálo by ho to asi práci. Jestli jsou tam i jiné sankce netuším. Mámě jsem poradil, ať se s obvodním lékařem domluví, lék napsat bez problémů může, případně kdyby se bránil, ať ji zavolá do okresního města a tam se domluví s jiným Endokrinologem, kam by máma pro léky dojela. Endokrinologa jsme našli a dali ji jméno i kontakt. Než aby mu volala máma, lékař s lékařem se snáze domluví a navíc jeho obvodní lékař má jeho zdravotní kartu. Znělo to jednoduše, rozumně, proč by to nevyšlo? Omyl! Obvodní lékař ji vyhodil, že žádný recept nenapíše, že nikam volat nebude a že o bráchovi vlastně nic není, jen mu píše léky, „cítíte ten paradox!“ Máma mu řekla, co má dělat? Když nebude mít lék, bude mít bratr velký problém? Doktor: „no nic, tak ho odvezou do nemocnice nebo to dejte do televize Nova!“ Nemocnice by byla bohužel ta lepší varianta a té by se vůbec nemusel dožít. Ten lékař je podle mého blázen, protože zrovna jeho jednání je na stížnost na lékařskou komoru a pro televizi Nova jako ušité! Máma opět zoufale volala. Bratr už má léky jen na pár dní. Moje žena zapracovala a po několika telefonátech byl další návrh řešení na cestě. S mámou jsem se domluvil, že zajedeme, vysvětlím mámě osobně, co má dělat a moje žena ji dá recept s lékem, který si ve stavu nouze vyzvedne. Stejná účinná látka, ale jiný lék a forma. Zajeli jsme, vysvětlili, recept předali a zase odjeli. Na mámě bylo vidět, jak se ji hodně, hodně ulevilo. Měla dojet do okresního města k interní lékařce, před tím ji zavolat a objednat se, kdyby se náhodou „cukala“ a byl to problém, dojet do okresní nemocnice, odkázat se na konkrétní jméno lékaře a oni to musí vyřešit – léky napsat.

Část druhá, vyvrcholení:

Máma dojela do okresního města a začala druhá část. Interní lékařka mámě nic nenapsala, že nemůže. Podle mého stejný problém jako obvodní lékař. Byla však o úroveň výš, ta alespoň zavolala ne na jinou Endokrinologii, ale do lékárny v místě bydliště mých rodičů a snažila se s nimi domluvit, aby mámě dali nějaké balení na dluh. No, podle mého ne moc dlouhodobé řešení, ale alespoň zavolala. Máma si doma přečetla název léku od nás a šla se zeptat do lékárny na stav situace. Nějaké balení na dluh by dostala, ale to není dlouhodobé řešení a náš lék? Lékarnice ji říkala, že ten lék už se nevyrábí a že ho nemůže objednat – ejhle. V naší největší nemocnici ho mají a používají a jinak je asi nedostupný. To má žena netušila. Přesné údaje nemám, ale prý to tak může být. Do velkých nemocnic se dostane, ale jinak ten lék sehnat nemusíte. Pokud není splněn jeho určitý odběr ročně, x tisíc balení, ztratí akreditaci a nesmí se vydávat. Prý je hodně takových léků včetně jedinečné účinné látky. Ale není velký odběr není „business“ není lék! Máma se dnes sbalila a bez nějakého objednání dojela do krajského města hledat jiného Endokrinologa. Došla do polikliniky a ambulance tam byla, ale lékař ne. Sestřička ji poradila další ordinaci. Tam si musela počkat, nebyla objednaná, ale nakonec odešla s receptem na léky na tři měsíce ! Super. Když mi volala, byla šťastná! Další už ji prý nenapíše, leda by přijela s bráchovo kartou a registrovala se u nich. Máma prý počká dva měsíce, a pokud se jejich Endokrinoložka nevrátí, tak se přeregistruje. Obvodního lékaře prý zatím nevymění, i když ví ……. a do televize to dávat nebude. Alespoň, že to dobře skončilo.

A tak člověče makej a jen se děs, aby se ti něco nestalo. Postarej se o sebe sám nebo chcípni! Tak to bohužel je. Bráchovo lék stojí 2 000 Kč balení – pro něj na týden. Obdobný lék a stejná účinná látka, který se prý nevyrábí, ale v některých nemocnicích se stále užívá, stojí 200 Kč. Nemohu hodnotit co je správně a proč to tak je, ale výsledkem je, že by člověka nechali umřít než by život zachraňující lék napsali!

Autor: Kamil Suškleb | středa 3.11.2010 23:55 | karma článku: 46,96 | přečteno: 18724x
  • Další články autora

Kamil Suškleb

Důchodová reforma aneb jak by to mohlo vypadat za 20 let?

Na důchody je třeba stále více prostředků, nové nástupnické generace jsou stále méně početnější a naši politici mnohem více „hladoví“! Pokladna není nafukovací a dluh neustále narůstá! Jedním z řešení by určitě bylo snížit stavy našich politiků a státního aparátu vůbec a druhým snížit jejich základní platy a dát významnou bonusovou složku za dobré hospodaření a prosperitu našeho státu vůbec – to by bylo peněz! Naši politici raději volí zvýšení důchodového věku, aby se vysněného důchodu takřka nikdo nedožil! My potřebujeme prachy a vy se upracujte k smrti, pokud práci vůbec budete mít! Trošku to cítím jako: „chcípni občane, až nebudeš moci makat!“

24.1.2010 v 22:30 | Karma: 16,41 | Přečteno: 1836x | Diskuse| Politika

Kamil Suškleb

„Politický dinosauři“ mají šanci na výhru? Nasadili těžký kalibr!

V Ústeckém kraji se utkají Miloš Zeman za SPO a Jiří Paroubek za ČSSD. Miloš už vtipkoval, že na politické výpady konkurentů má připravené zbraně, jako například bývalého boxera pana Grégra! Že by se letos místo slov používali pěsti?

18.1.2010 v 22:30 | Karma: 9,08 | Přečteno: 1206x | Diskuse| Politika

Kamil Suškleb

Proč opustit politiku, když mám moc a peníze?Svatá bojovnice Lucie!

Myslíte si, že by nějaký politik dokázal dobrovolně odejít z politiky? Najít si obyčejnou práci například rukama a nosit domů asi ne moc velkou mzdu? To by je manželky ( manželé ) asi hnaly! To by mě zajímalo, jak dlouho by to vydržely - politici pracovat rukama a jejich protějšky je nevyměnit za lépe zajištěné!

10.1.2010 v 22:45 | Karma: 12,70 | Přečteno: 1095x | Diskuse| Politika

Kamil Suškleb

Navrhni vlastní text k vytvořenému obrázku! Co asi říká?

Vytvořil jsem obrázek týdne na portál jachci.cz. Když mě napadla koncepce obrázku, měl jsem v hlavě i hrubý text. Obrázek vznikl, ale velká část textu se mi zatím vytratila. Určitě dokážete vymyslet lepší text než jsem navrhl já a který je nyní zveřejněn na stránkách www.jachci.cz.

8.12.2009 v 22:00 | Karma: 10,07 | Přečteno: 4767x | Diskuse| Politika

Kamil Suškleb

Jak by to vypadalo, kdyby česká rodina hospodařila jako náš stát?

Náš stát, respektive jeho-naši zástupci se chovají jako (u korýtka): „Teď se řádně nažereme, přežereme a po nás spoušť!“ Je to „přeci správné?“ Je to „řešení místo strašení?“ Co za dědictví zanecháme našim dětem?

3.12.2009 v 22:00 | Karma: 23,74 | Přečteno: 1929x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

VIDEA TÝDNE: Atentát na Roberta Fica nebo pohřeb Postlerové

19. května 2024  18:23

Událostí číslo jedna tohoto týdne byl na Slovensku, ale i v Česku atentát na premiéra Roberta Fica....

Bylo za útokem na Fica víc lidí? Podle Slováků se chystal i masakr jako v Praze

19. května 2024  16:33,  aktualizováno  18:21

Aktualizujeme Slovenské bezpečnostní složky pracují při vyšetřování středečního atentátu na premiéra Roberta Fica...

Policisté skončili cestou za případem na střeše. Havarovali v křižovatce

19. května 2024  18:05

K ohlášenému napadení spěchali v neděli odpoledne policisté v pražských Modřanech. Po cestě na...

Imigrantů z LGBT komunity v Evropě přibývá. Z domovů je vyhání perzekuce

19. května 2024

Zatímco mnoho ze stovek tisíc migrantů, kteří přicházejí do Itálie z Afriky a Blízkého východu,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3330x
Jsem člověk, který chce věci kolem nás měnit! Nejvíce mě rozčiluje, když lidé strkají hlavu do písku a tváří se, že nic nevidí. Dělají, že je politika nezajímá, ale přitom se jedná o naše velké peníze! Na portále jachci.cz mám své sdružení SPOLečnost, které pracuje na svém volebním programu, stanovech strany. Vytváříme tam obrázky týdne, které reagují na dění kolem nás. Hledám lidi, kteří se nebojí a chtějí se na změně podílet!

Seznam rubrik