Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JM

Jana11

10. 11. 2010 15:26
Obvodní lékař

Mě tam hlavně přijde jasné jedno - pokud nemůže předepsat endokrinolog, má předepsat obvodní lékař. Pokud je obvodní lékař neochotný či neschopný, jdu hledat jiného. I kdybych měla čekat někde rok pořadník a třeba pravidelně obtelefonovávat doktory, zda se neuvolnilo místo.

0 0
možnosti
KM

martinova

10. 11. 2010 15:42
Re: Obvodní lékař

Jano, to se zase mýlíte.Existují různé limitace. Takzvaná preskripční omezení. Např. :

§ 24 vyhlášky č. 92/2008 Sb., odst. 1 a 2: Přípravek s preskripčním omezením označeným symbolem "L" je oprávněn předepsat k úhradě zdravotní pojišťovnou pouze lékař se specializací uvedenou v preskripčním omezení, který má pro tuto specializaci uzavřenu se zdravotní pojišťovnou smlouvu o poskytování předmětné zdravotní péče, (dále jen "lékař s příslušnou specializací") nebo jím písemně pověřený jiný lékař.

0 0
možnosti
KM

martinova

10. 11. 2010 14:36
Co konkrétně pán užívá?

Při nejlepší vůli nemohu vymyslet, jaký lék lze označit za život zachraňující, přitom jej musí předepisovat endokrinolog a je v ceně okolo 8000 Kč / měsíc. Zmínka , že se stejnou účinnou látkou existuje lék 10xlevnější (při stejném počtu denních dávek) zcela nevěrohodná. Mezi zaměnitelnými přípravky může být ozdíl v ceně třeba 30%, ale nikoli 900%.

0 0
možnosti
HP

huh

10. 11. 2010 13:53
Nejdůležitější celého článku

mi připadá toto:

"Bráchovo lék stojí 2 000 Kč balení – pro něj na týden. Obdobný lék a

stejná účinná látka, který se prý nevyrábí, ale v některých nemocnicích

se stále užívá, stojí 200 Kč."

Navíc vůči mamince autora se spoustu lidí zachovalo neeticky (včetně nápisu na dveřích  lékařky, která několik měsíců nemohla ordinovat) - měli ji informovat o správném postupu (tj. že se má obrátit se jiného endokrinologa).

0 0
možnosti
L

Lobo85

10. 11. 2010 13:49
njn..

Dávno jsou pryč doby, kdy se říkalo, že zdravý je jediné,co se koupit nedá. A ejhle je tu rok 2010 a je to vše jinak. Bohužel pokud chcete dneska kvalitní péči, zaplatíte za ní. A pokud chceme,aby systém zdravotnictví fungoval, bude to čím dál horší. Platit a platit. Jinak to nejde. Zvykejte si.

0 0
možnosti
V

vItava

10. 11. 2010 9:21
Kamile

Váš sloh je otřesný.

K článku - pokud Váš bratr ten lék opravdu potřebuje, tak mu ho prostě kupte.

Jinak obecně - všeobecné zdravotní pojištění není zrovna dokonalé. Pokud péči dostávají všichni ale jenom někteří přispívají, tak zákonitě se nedostává prostředků a kvalita péče jde dolů (pořadníky na operace, čekací lhůty na vyšetření, nedostatek drahých léků).

Prostě buď bude péče jenom pro někoho - pro platící - ale dobrá a nebo pro všechny ale špatná.

0 0
možnosti
PT

petratuc

9. 11. 2010 21:40
Vážený pane Sušklebe,

nedopustíte se žádného prohřešku, pokud sem napíšete název onoho přípravku. Celá ta anabáze je podivná, pokud dražší lék může předepisovat kdekdo, mohla by pak i vaše žena, takže nějaký háček tam bude. Mám  zkušenost, že lékaři si často nekupují nové verze číselníku VZP (=seznam úhrad léků a dalších podmínek, za nichž je možno ten který lék předepsat). Pokud napíšete přesně, o jaký lék jde, zjistím Vám , jak to doopravdy je.

Mimochodem, to že endokrinolog nebo kterýkoli jiný odborný lékař napíše pacientovi potřebné léky s tím, že příště už to půjde jen při registraci pacienta u něj, je snad normální. Lékaři jsou pojišťovnami limitovány,hlídány a sankcionovány. Má to snad riskovat pro "cizího" pacienta?

0 0
možnosti
PT

petratuc

9. 11. 2010 21:42
Re: Vážený pane Sušklebe,

pardon, lékaři jsou živí, takže jsou hlídáni, limitováni a sankcionováni! :-)

0 0
možnosti
EK

fitzie

9. 11. 2010 18:35
endokrinologů je málo

měla jsem problém se štítnou žlázou. nějakou dobu jsem byla léčena, pak se problém upravil a byla jsem bez léků, nicméně mě lékařka naléhavě nabádala, abych, až otěhotním, přišla k ní, protože pokud by hladina hormonů nebyla dostatečná, hrozí potrat, popřípadě narození postiženého dítěte.

a tak jsem s otěhotněním zavolala - a doktorka nikde. začala jsem obvolávat endokrinologie. tam mi řekli, ať se obrátím na obvodního lékaře a požádám o test. když jsem se ho zeptala, jestli mě obvoďák bude léčit s endokrinologickými problémy, pokud test vyjde špatně, přiznali, že ne. lékařka od sv.Anny mě dokonce po telefonu přesvědčovala, že můj stav žádný problém nepřináší a nemusím se jako těhotná bát (měla smůlu, mám nastudováno, tak mě nepřesvědčila). skončilo to tak,, že jsem opravdu ukecala obvoďáka na ten test (stojí kolem stovky, je to jeden z nejjednodušších vůbec, vědět to, zaplatím si ho sama) a měla jsem štěstí, že byl OK. mít problém, tak se já a mé miminko pomoci  hned tak nedomůžeme.

0 0
možnosti
KS

Harry_sportsman

9. 11. 2010 17:20
Pár slov k diskusi

Ano, naše zdravotnictví na tom ještě není tak zle a skutečně může být hůř. Proti tomu bychom však měli bojovat a ne se uchlácholit "chytrými řečmi" těch, co tvrdí, že stát se o nemocné starat nemá a každý si na zdraví má našetřit sám.

A ještě odkaz pro ty, co tady kritizovali Ratha. Vážně by se vám líbilo, kdyby to s většinou českých nemocnich dopadlo tak jako s některými, které byly v SČ kraji zprivatizovány Bendlem?

http://domaci.ihned.cz/c1-47967450-vysata-nemocnice-po-bendlove-privatizaci-v-brandysu-dluzi-75-milionu

0 0
možnosti
L

luk.p

9. 11. 2010 18:36
Re: Pár slov k diskusi

Jsem pravicový volič a zastánce kombinace solidarity versus příživnictví těch, kteří pomoc nepotřebují. Příklad Nemocnice v Brandýse je k pozvracení, hrabivci kteří na to musejí mít žaludek jako bývalý hejtman či jeho kámoš, kterému to prodal. Další superabsurdita mi přijde, že protikorupční policie nepotvrdila, že nemocnice, kde jen pozemky na kterých stojí stojí 38 mil. byla prodána za 7,8 mil., to si asi ti šetřitelé řekli, že je to adekvatní cena. Je to hnus a to jsem pravičák, v tomto má Rath pravdu, nicméně s některými jeho názory se taky nejde ztotožnit, jako např. koncept pouze jedné pojišťovny-na monopoly prostě nevěřím. Co takhle přísně státem střežený tržní souboj za jasně daných a dodržovaných podmínek, nemusíme chodit daleko, v Německu to takhle funguje, ale holt jsme jiná nátura, hrabivá a zlodějská, tedy někteří, ale ti to těm ostatním pokazí...O tom by se dalo psát hodiny, no jo....

0 0
možnosti
L

luk.p

9. 11. 2010 16:23
Díky, díky a ještě jednou díky - řekl bych já.

Už jsem sice reagoval, ale ještě z jiného soudku.Diskutéři, občané zkuste se při čtení zamyslet, kdybyste byli na místě autora, tj. máte vážně nemocného bratra, kterého máte rádi jako nic na světě.Žijete v dnešní ČR a vašeho takto na pokraji života a smrti balancujícího bratra zachrání a při životě udrží: 1)neurochirurgové, kteří vystudovali na NAŠICH školách a experty se stali v ČESKÝCH nemocnicích 2)tým endokrinologů, kteří zajišťují jeho celoživotní dispenzarizaci 3)NÁŠ (chcete-li ČESKÝ) zdravotnický systém, který bez mrknutí oka hradí jeho extrémně drahou moderní léčbu v plném rozsahu. Řekněte mi,opravdu mě to zajímá, kdo z vás si řekne: Díky Bohu, že žiji v tak solidárním a moderním státě,který naší rodině umožní užívat si jeden druhého, díky vám lékaři, díky ti státe, že jsi pro takové těžce nemocné zajistil takové podmínky, protože bez takové péče by už tady dávno můj bratr nebyl. A kdo si naopak řekne cituji "Postarej se sám nebo chcípni!Naše vyspělé zdravotnictví po roce 89!"

0 0
možnosti
VT

marvinka

9. 11. 2010 21:38
Re: Díky, díky a ještě jednou díky - řekl bych já.

R^

0 0
možnosti
MS

MrScully

9. 11. 2010 15:13
trošku mimo

Jak už napsal uživatel luk.p, české zdravotnictví je možná mezi dvaceti nejlepšími systémy na světě. Na západě je vše tvrdě placené (např. Británie - jsou schopni vám na zlomenou ruku dát paralen a poslat domů bez rentgenu), USA ani nemluvím, tam bez superdrahého pojištění (třeba za $1000 měsíčně) klidně chcípnete... a na východě byste nechtěl mít ošetřované ani štípnutí od vosy, to mi věřte. Je mi jasné, že jste zaujatý, protože bratrova situace byla krizová, ale kritizujete něco, co o moc lepší ani být nejde. Obvoďák určitě nemá znalosti, aby předepsal ultradrahý lék (o kontrole z pojišťovny a možné pokutě ani nemluvě). Dále je spousta léčebných metod, které by uzdravily i těžce nemocné pacienty, ale kvůli obrovské finanční nákladnosti se to prostě nikdy nestane - proto se pořádají různé sbírky atd., není možné, aby každý měl automaticky tu nejlepší péči! Atd. Já sám platím 2000 Kč měsíčně za určité preparáty a nadšený nejsem, ale jiná možnost holt není.

0 0
možnosti
V

vItava

10. 11. 2010 9:29
Re: trošku mimo

No tak příklad s Británií je poněkud mimo, tam je zdravotní péče bezplatná, hrazená všeobecným zdrav. pojištěním stejně jako u nás.

0 0
možnosti