Kouzlo jara

Nemůžeme se ho dočkat. Vyhlížíme netrpělivě první známky probouzení přírody a za okny nám pomaličku raší první klíčky ze semínek, co jsme si zasadili, když se venku ještě proháněla fujavice.

Okouzlení jarem nás každoročně dostává. Obyčejné lidi a umělce dvojnásob. Poslouchejte, jak rozmanitě ho vidí a slyší oni.

Jaroslav Kaván – Předčasné jaro

Tady je ještě na poli ledová krusta, ale skřivánek si právě vrznul, a naštěstí nezmrznul: Klavírní koncert A-dur op. 23  – 3.část Pas-de-deux – W. A. Mozart - choreografie Uwe Scholz, tančí Maiko Oishi a Rémy Fichet.

Abraham Manievič – Časné jaro

 Jaro v zahradě, H 125 - Bohuslav Martinů (1920), klavír Jiří Koukl. Motivem byly čtyři dětské hry v předjaří na zahradě. Můžeme hádat, ale panák a otloukej se píšťaličko, tam zazněly zcela jistě.

Edouard Manet – Šeříky ve váze -
Claude Monet – Jaro

To už se na nás hrnou šeříky a rozkvetlé zahrady s krásnými dívkami v plné parádě: Jaro – Čtvero ročních období Antonio Vivaldi – 1.část, sólo na housle Julia Fischer, v The National Botanical Gardens of Wales.

 

Ve vzácných případech ani netřeba barev a přesto se „jaro“  vynořuje z vod, krásné, křehké, zranitelné…

 

Odilon Redon – Jaro

Cavatina z filmu „The deer hunter“ – Stanley Meyers, hraje CARisMA Guitar Duo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Často se vylije z břehů. Waltz Rain - Fryderyk Chopin - a rozlévá se barvami i tóny jako povodeň. Nezáleží na tom, zda v Missouri, anebo v Rouenu …

Thomas Hart Benton – Jaro na Missouri

 

Paul Gauguin – Jaro v Rouen

 

Nakonec dorazí i do ledové Skandinávie a rozzáří ulice norského Osla – např. Andante festivo - Jean Sibelius, Oslo Philharmonic Orchestra řídí Mariss Jansons.

Edvard Munch – Jaro na Karl Johan Street

Na to si ještě pár týdnů budeme muset počkat, ale můžeme se spolehnout, že se dočkáme.

Obrázky v článku lze rozkliknout a dalším rozkliknutím ještě přiblížit. Informace získány z veřejných zdrojů na internetu (viz URL adresy v odkazech).

Autor: Dana Šumová | neděle 11.3.2018 7:45 | karma článku: 10,81 | přečteno: 217x