Blanka zve na hezkou chvilku s: Vaškem Neckářem

Kdo by si myslel, že Vašek Neckář je jen synonymem pro prince z pohádky Šíleně smutná princezna, hodně by se mýlil. Je pozoruhodné, jakým vývojem prošel. A jak ho život vybrousil.
Ohňostroj

Už není neodolatelný chlapec z Golden Kids, ale jistým způsobem ho život vyhladil tak, že mi připomíná dokonale opracovaný a vyleštěný kámen takového lesku, jaký docílí jen lidské dlaně. Připomeňme si, jak šel život v jeho písničkách a kdo chce, může si zde doplnit detaily. Zlatá šedesátá odstartovala jeho kariéru spolu s Martou Kubišovou a Helenou Vondráčkovou přímo raketově, Golden Kids měly našlápnuto do světa a …..a po 21. srpnu mohli na svět všichni zase zapomenout.

Díra do světa...

Tehdy to byly české verze světových hitů - a mnohdy se jim vyrovnaly:

Mr. Robinson – velký hit dvojice Simon & Garfunkel otextovaný Zdeňkem Borovcem. Zároveň ústřední melodie k neméně slavnému filmu Absolvent (Dustin Hoffman v titulní roli).

Lady Jane od „Stounů“  na počátku jejich kariéry – (Mick Jagger a Keith Richard hudba, Eduard Krečmar text). V originále s ní přišel Brian Jones v 70.letech a zahrál si tam dokonce na horalský dulcimer. Na kalifornském pobřeží tehdy nastala vlna dulcimerů mezi hippies. Zde můžete srovnat, Vašek je úplně jiný, asketičtější a poetičtější.

Massachusetts – hudbu bratří Gibbů otextovala Jiřina Fikejzová. Byl to megahit jak od Bee Gees, tak Vaškův.

Některé z těchto slavných podle mého názoru originál předčily:

Kdo vchází do tvých snů má lásko – s anglickou verzí od Petera Sarstedta pod názvem „Where do you go to my lovely“ si to můžeme porovnat. Lepší aranžmá a dokonalý český text Zdeńka Rytíře úroveň písně výrazně povýšily.

Suzanne – hudba Leonard Cohen, text opět geniální Zdeněk Rytíř. Tady jsou, zdá se mi, vyrovnaní oba.

Dívka letu duše - Suzanne?

Kouzelná vlastní tvorba

Téměř zapomenutá Zvoňte o patro níž – Zdeněk Marat, Zdeněk Borovec – spolu s Karlem Štědrým. Trochu akrobatická Když vítr zafouká (Angelo Michajlovovi se muzika opravdu povedla, zvlášť s textem Eduarda Krečmera).

Pak přišly velké hity. Tu kytaru jsem koupil kvůli tobě – hudba Jiří Bažant, text Vratislav Blažek. Kdo by tehdy řekl, jak osudové chvíle uvádí ve filmu Pelíšky...

Podej mi ruku a projdem Václavák – hudba je od bratra Jana, otextovaná Michalem Prostějovským. Osobně ji mám skoro nejraději - je absolutně pohodová, dýchá nedělí a dětstvím.

Kultovní Stín katedrál – Karel Svoboda a Ivo Fischer, posléze nahrál ještě Petr Muk. A ne zrovna špatně.

Nautilus – jedna z jeho nejpodařenějších od Otakara Petřiny a Zdeňka Rytíře. Překrásný hudební motiv, skvělá kytarová sóla a ještě lepší text. Možná už někde tady je počátek jeho dnešní metamorfózy. 

Mlhovina Tarantule
Sépiový tón...

Dynamicky rozverné

V rytmických písničkách jsem občas měla pocit, že pro něj neplatí zákony gravitace. Býval v nich gejzírem energie a dobré nálady, ale také zvláštní něhy.

Dr. Dam di dam – osvědčená dvojka bratr Jan a Zdeněk Rytíř

Bráním se dojetí – Petr Hapka a Petr Rada připomínají sérii Píseň pro Rudolfa III. Byla okupací násilně přerušena.

Něžná a hravá Čaroděj dobroděj – originál pod názvem Jinnifer – Juniper od D. Leitcha a s textem Zdeňka Rytíře.

 

Silencium - Brno 60. léta, autor Jiří Tondl, soubor z Wikimedia Commons

Z poslední doby

Úžasný comeback poté, co se po mozkové mrtvici dokázal naučit zpívat všechny své písně znovu. Spolupracuje s alternativní skupinou Umakart. 

Nejdříve vyšlo album "Dobrý časy" a pak další CD "Mezi svými." Z obou vyčnívají opravdu velké hity.

Půlnoční – slavný doprovod k filmu Alois Nebel pro Vaška napsal jeho bratr Jan.

Andělé strážní – hudba Luděk Špilauer a Jan Neckář (i zpěv), text Jan Fischer.

Mezi svými -  Jiří Hradil, Jaromír Švejdík, překrásný klavír na CD dokresluje text. V albu spoluúčinkují Marta Kubišová a smíšený sbor Pueri Gaudentes.

Vaškův styl se po návratu na pódium citelně změnil. Dominují základní úvahy a zamyšlení nad tím, pro co v našich životech opravdu stojí za to žít. Vyzrál jako vzácný, ušlechtilý strom a jen tak něco ho neporazí.

Vánoční

Na závěr bonbónek: Stand by me – Ben E.King / Jerry Leiber / Mike Stoller. Nevěříte, že to je s Vaškem? Je a úplně jinak, než bychom čekali..

Málokterý zpěvák populárních písní šel cestou, kterou musel jít Vašek Neckář. Nebyla to jen bouřlivá historie této země, ale neméně bouřlivé zvraty v jeho osobním životě. Vždy to dokázal ustát jako slušný člověk. Vždy zněl svým vlastním, nezaměnitelným způsobem, poctivě. My, jeho příznivci, to dobře víme. Pevné zdraví Vašku a krásné písně pro všechny.

Tundra

Obrázky v článku lze rozkliknout - informace získány se souhlasem autora z veřejných zdrojů na internetu (viz URL adresy v odkazech). Foto v perexu „Beryl–opál–290189.jpg“ - je použito od autora Roba Lavinsky – odkaz http://jdem.cz/ee46f4  z webových stránek Wikimedia Common jako volně použitelné. Foto "Tundra" - licence CC0. The attribution code: Photo via <a href="https://www.goodfreephotos.com/">Good Free Photos</a>.

Autor: Dana Šumová | pondělí 17.9.2018 7:30 | karma článku: 12,85 | přečteno: 248x