Blanka zve na hezkou chvilku s: Michalem Tučným

Minule to byl Pavel Bobek, a tak abych neodbíhala až tak moc daleko, dnes bych chtěla všechny pozvat na posezení u snídaně s Michalem Tučným. Také on nebyl zrovna manekýn, ovšem na pódiích se uměl pohybovat. A hlavně zpívat.

K tanci by strhnul i mrtvého. Vědělo se to o něm a posluchači ho kvůli tomu milovali. Dokonce se traduje historka, kdy si z něj mládenci z kapely vystřelili. Nechali ho vtrhnout se vší jeho vehemencí na pódium - před úplně prázdné hlediště. Pěkný kanadský fórek.

Byl celá léta hlavní tváří skupiny Fešáci a posléze Tučňáci, ale pamatujete, zkraje začínal s Greenhorny. Krátce poté se osamostatnil a založil Tučňáky, pak pokračoval s Fešáky - ale to se všechno můžete dozvědět tady v životopisu.

Feleena z El Pasa – měla slok jak máku, přesto nikomu nepřišla nekonečná. Zpívám si jí dodnes, nejraději v autě na dlouhých cestách. Originál převzal od Martin D. Robbinsona.

Vlak půlnoční – originál Hank Williams, česky otextoval Honza Vyčítal.  Ale ještě raději mám jeho nezapomenutelné Spím v obilí. Autorem této malé geniality (Gone to Alabama) je Mickey Newbury – česky Vladimír Poštulka. Možná překvapí, že v nahrávce účinkuje také Pěvecký sbor Pavla Kühna pod vedením Niny Nové.

Uměl vnést do písniček prvky srandy – za všechny, jeho nezapomenutelné Co na Fešáky neplatí. Tady byla základem česky otextovaná, dětská písnička There´s a hole in the bottom of the Sea. Moc prima je Mám páru ("Elvira" od The Oak Ridge Boys). Zdeněk Rytíř k ní nejen napsal český text, ale také si jí zazpíval. Ovšem  Lojza a Líza to korunuje. Nevím, která z nich je nejlepší, Tomáš Linka už perlil v písni Jackův smích, ale tady se dočista překonal.

Z pozdějších nahrávek jich také bylo mnoho nezapomenutelných. Ať už je to autorská Pár rezavejch kolejí, anebo Tam u nebeských bran (hudba Pavel Zmožek, text Zdeněk Rytíř). Ta je tak úspěšná, že se hraje na každém druhém pohřebním obřadu a slzy tečou všem.

Nakonec bych ráda pustila jako poslední, ještě dvě lyrické. Patří k mým oblíbeným, užijte si je tedy se mnou.

A zas někdy příště s pozdravem: "Žijme vesele a nezapomeňme si při tom zazpívat!".

Šest bílých koní – originál Bobby Bond a Henson Cargill, český text Honza Vyčítal. Odjíždím v dál (Hank Williams a Honza Vyčítal).

Spím v obilí...

Obrázky v článku - informace získány se souhlasem autora z veřejných zdrojů na internetu (viz URL adresy v odkazech). 

Autor: Dana Šumová | pondělí 25.6.2018 7:30 | karma článku: 12,16 | přečteno: 224x