Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Z pohledu některých bylo za komunistů skutečně lépe

Přiznám se, že se někdy nedivím nějaké osmdesátileté babičce, když si zoufá, jak za komunistů bylo dobře. K pochopení jejího stanoviska je třeba se zamyslet trošku více, než jen argumentovat frontami na banány a potřebou mít na každou cestu mimo milovanou socialistickou zemi výjezdní doložku, případně pas a poníženě žádat o devizový příslib.

Představte si paní, která se třeba narodila v roce 1930 v malé vesničce v nehostinné krajině Vysočiny nebo Českého lesa. Když vyrůstala, tak na školu nebyl čas. Bylo třeba od útlého dětství pomáhat na poli a v hospodářství. Po skončení základní školy musela přiložit ruku dílu zcela a na další vzdělávání nemohlo být ani pomyšlení.

Do toho přišla válka. Strach, hlad a zmar. Sousedé jsou odváděni a řada z nich se již nikdy nevrací. Osvobozující vojska jsou vítána s novou nadějí. Pak příchází únor 1948. S dosažením plnoletosti je nabízena nová naděje. Její děti již nebudou muset dřít na poli. Budou moci studovat. Snad už nebude ani bída ani hlad.

Politické klima padesátých let vnímá jednoznačně v duchu komunistické propagandy. Jak jinak by ho měla vnímat? Na vlastní oči vidí střípky toho, že lidé se začínají mít skutečně lépe. Alespoň ti, které zná a se kterými se potkává. Odbory organizují soutěže a odměnou jsou organizované zájezdy a rekreace, jak je známe z filmů o revizoru  Andělovi. Kde by se prostý venkovan něčeho takového nadál před válkou, v jejím průběhu nebo po ní?

Samozřejmě mohla být situace zcela jiná. Jiná by byla pokud by vyrůstala a žila ve větším městě či dokonce v Praze. Tam by nebyla odkázána jen na propagandistický komunistický tisk a rozhlas. Měly by zajisté i jiné možnosti sama získat vzdělání, v Praze se na poli nepracuje. Měla by možnost se alespoň vyučit u podnikajících rodičů jejich řemeslu a pokračovat v rodinné tradici malého živnostníka. V městském prostředí by určitě měla možnost oficiální komunistickou propagandu konfrontovat s lidmi, kteří měli možnost cestovat, kteří měli možnost získat vzdělání. V diskusi s patřičným intelektuálním zázemí by si mohla udělat skutečný obrázek o dějích v aktuální době. V zapadlé horské vesničce k tomu ovšem příležitost neměla. A tak není divu, že i proces se „zrádkyní“ lidu Miladou Horákovou vítala. Nepochybně doktorku Horákovou  brala jako člověka, který by i ta drobná zlepšení každodenního života jí chtěl zase uzmout.

Z dívenky a slečny se stává žena a matka. Je přesvědčena, že její děti již nebudou muset do úmoru dřít na poli. Je přesvědčena, že budou moci studovat, či se alespoň vyučit. Hlad a bída je již jen v jejích vzpomínkách. Její děti jen nevěřícně naslouchají jejímu vyprávění, že přesto že dříve měli její rodiče malé hospodářství, tak se na jejich stole objevovalo maso maximálně jednou týdně. Její děti neznají hlad a těžko něco takového vůbec chápou.

Děti skutečně vystudují, dokonce i vysokou školu, protože po celé jejich dětství matka dbala na to, aby se řádně učily a nosily hezké známky. Po studiích bez problémů nalézají práci v oboru a jakmile uzavřou sňatek, získají podnikový byt. Srovnání v očích oné stařenky je jednoznačné. Je śťastná, že její děti nepoznávají nic z hladu, bídy a nezaměstnanosti jejího dětství a dospívání.

Dnes ona stařenka začíná vidět opět problémy, které zná. Její děti a vnuci jsou vyhazování z práce. Vnuci těžko mohou najít bydlení, které by pro ně bylo finančně dostupné. Opět vidí „pány“, kteří dle jejího chápání nic nedělají, protože na ně dělají zaměstnanci v jeho firmě, ovšem přesto jezdí v Audi a postavi  si dům za dvacet milionů. Jeho zaměstnanec si může dovolit jen ojetou Škodu a dovolenou na Lipně. Vnímá to jako velkou nespravedlnost a návrat k dávným pořádkům, které doufala, že již nikdy nezažije.

Potomci se ji snaží ledacos vysvětlit, ale prosté venkovské ženě po celé pouti životem, na jejím konci, se prostě vysvětluje těžko. Myslím, že je naprosto pochopitelné, když taková dáma bude tvrdit, že komunistů bylo lépe i když tomu tak ve skutečnosti nebylo. V jejích očích však nepochybně ano. S úctou k jejímu věku to respektujme. Chceme-li, abychom později byli i my respektováni.

Nejhorší, co můžeme udělat je, že budeme jejich názor a životní zkušenost, která jejich názor formovala, zesměšňovat ústy nějakého potrhlého „Stahováka“ a poměrně úctyhodné herečky, nebo články zde na blogu, za které by autoři někdy od svých prarodičů nepochybně dostali pár facek.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lubomír Šula | pátek 2.7.2010 8:59 | karma článku: 27,40 | přečteno: 2307x
  • Další články autora

Lubomír Šula

Lež, manipulace či omyl?

Mám o čtenářích blogů na idnes.cz poměrně vysoké mínění. Přesto mne tu a tam překvapí, co vše si nechají nalévat do svých úctohodných hlav.

15.4.2014 v 10:10 | Karma: 13,79 | Přečteno: 1051x | Diskuse| Ostatní

Lubomír Šula

Zeman měří všem stejným metrem...

Ovšem ten jeho měří nejméně kilometr. Možná víc. Zvláště pokud jde o jeho oblíbence.

14.1.2014 v 15:00 | Karma: 23,07 | Přečteno: 994x | Diskuse| Ostatní

Lubomír Šula

I my máme své Indiány

Kudy chodíme, tudy na ně brbláme. Jejich dítě si na pískovišti uprdne, jiné dítě zavolá maminku, že to smrdí a do týdne v tom městečku máme protestní pochod.

9.11.2013 v 10:48 | Karma: 17,23 | Přečteno: 1290x | Diskuse| Ostatní

Lubomír Šula

Láska ve stínu ostnatých drátů

Zřejmě málokdo z nás si umí představit život v nacistickém koncentráku. Skutečností je, že i v tomto pekle se do sebe lidé zamilovávali. Ani němečtí esesáci někdy neodolali kráse židovských dívek.

8.11.2013 v 14:30 | Karma: 13,97 | Přečteno: 1499x | Diskuse| Ostatní

Lubomír Šula

Proč Václavu Klausovi nevěřím ani slovo?

Pan prezident Klaus prý cítí jako osobní újmu některé aspekty jeho role v nedávných volbách. Já cítím, že spíše neumí chlapsky říct, že o jeho myšlenky už téměř nikdo nestojí.

6.11.2013 v 13:35 | Karma: 45,39 | Přečteno: 11763x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Norsko, Španělsko a Irsko uznají Palestinu. Terorismus se vyplácí, reaguje Izrael

22. května 2024  9:47,  aktualizováno  14:36

Norsko, Irsko a Španělsko formálně uznají Palestinu jako stát. Bez uznání palestinského státu...

Vlaky čím dál častěji narážejí do kamení na kolejích. Na vině je výzva na TikToku

22. května 2024  14:30

Premium Jen o vlásek unikli neštěstí v dubnu cestující na trati mezi Hradcem Králové a Pardubicemi. Na...

Vychytávka jako z Jamese Bonda. Řidič za jízdy měnil na autě poznávací značky

22. května 2024  14:23

Pražští policisté si na začátku května všimli vozu, které nemělo odpovídající poznávací značku a...

Češka pašovala drogy z Rumunska v podprsence, celníkům v Praze neunikla

22. května 2024  14:15

Ve spodním prádle se pokusila propašovat 170 gramů drogy metamfetamin žena, kterou počátkem května...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 409
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2243x
Možná samorost. Možná snílek. Život stavím nad ideologie.