Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Z ostudné neznalosti některých našich politiků mne jímá hrůza

Český člověk si u našich politiků zvykl na mnohé. Lži, překrucování, vykrucování, korupce... To vše snad již bohužel považujeme za běžný kolorit naší politické scény. Máme si zvykat i na jejich absolutní neznalost a diletantismus?

Dnes dopoledne zveřejnil zde na blogu článek sociálně demokratický senátor Marcel Chládek. Doslova mne zvedl ze židle. Položil jsem si otázku, jestli je vůbec možné, aby takto vysoko postavený politik veřejně projevoval tak základní neznalost problematiky o které píše. Položil jsem si otázku, jestli je vůbec možné, aby tak hrubé neznalosti projevoval politik, který je místopředsedou Výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu a lidská práva Senátu České republiky. Ano, bohužel nejen že je to možné, je to prostě otřesný fakt.

Pan senátor v článku zmiňuje, že je zbytečný projekt, který má dostat do škol absolventy nepedagogických vysokých škol a zároveň pochybuje, že absolvováním doplňkového pedagogického studia, které organizují pedagogické fakulty zpravidla v rozsahu tří semestrů, získají lidé s vysokoškolským vzděláním v nepedagogických oborech dostatek dovedností a kompetencí k učení. Marcel Chládek dále píše, že učitelé studují pět let, že součástí studia je praxe na školách.

Ano, učitelé studují pět let. Ovšem obsahem jejich studia nejsou jen pedagogické vědy, ale též discipliny odborné. Například student učitelství dějepisu a českého jazyka získává znalosti z těchto oborů. Stejně jako například student VŠE získává odborné znalosti v ekonomických oborech. Rozdíl je v tom, že student učitelství krom odborných předmětů své apropace studuje pedagogícké vědy, student VŠE pouze předměty odborné a související a že smyslem studia učitelství je připravit studenta na povolání učitele a studenta VŠE na odbornou ekonomickou profesi.

Pan Chládek ve své úvaze ovšem naprosto opomíjí nejen to, jak prakticky školy fungují, ale i právní rámec jejich fungování. Zřejmě vůbec netuší, že existuje zákon o pedagogických pracovnících, který stanovuje, že do roku 2014 se musí všichni pedagogové dovzdělat, pokud jim chybí kvalifikace, kterou ten stejný zákon stanovuje. A ty podmínky jsou poměrně striktní a velmi konkrétní. Je třeba říct, že v některých případech snad až úzkostlivě konkrétní. Po roce 2014 nesmí ředitel školy přijmout nikoho, kdo předepsané kvalifikační předpoklady nemá.

To vše je vážným ohrožením zejména pro střední školství. Učitele odborných předmětů, kterých je v široké škále středních odborných škol obrovská řada, prostě pedagogické fakulty nepřipravují. Nakonec proč také. V praxi to pak vypadá tak, že účetnictví na patřičné škole vyučuje inženýr ekonom, statiku na stavební průmyslovce inženýr stavař, programování na počítačové střední škole inženýr "ajťák". No kdo jiný by to měl učit?

Ti všichni splňují tzv. odbornou způsobilost při posuzování kvalifikace, nikoliv však pedagogickou. Tu právě získají doplňkovými programy pro učitele odborných předmětů, které organizují pedagogické fakulty zpravidla v rozsahu tří semestrů. Do konce roku 2014 musí tento doplňkový program absolvovat nebo jej alespoň již studovat. V opačném případě jim hrozí výpověď pro nesplnění kvalifikace.

Katastrofa pro střední školství však může nastat po roce 2014. Pak již žádná odborná škola nebude moci přijmout nikoho, kdo v době nástupu nesplňuje odbornou a pedagogickou způsobilost. Kdo tedy nadále bude odborné předměty na středních školách učit? Jste právníkem a napadne vás po několikaleté praxi v advokátní kanceláři učit právo na střední škole sociálně právní? Prostě máte smůlu. Stejnou smůlu má ovšem i škola, protože vás prostě zaměstnat nemůže.

Doplňkové programy pro učitele odborných předmětů poskytují pedagogické fakulty za úplatu. Zpravidla se jedná o několik desítek tisíc korun za ony tři semestry. Celé opatření ministra školství má být motivací k tomu, aby inženýři, lékaři, veterináři, psychologové a další vysoškolsky vzdělaní lidé, kteří třeba uvažují, že by někdy i snad odborné předměty na středních školách chtěli učit v předstihu před tímto rozhodnutím byli plně kvalifikovaní pro učitelství ve svých oborech.

Jinak totiž po roce 2014 hrozí střednímu školství kolaps z důvodu nedostatku kvalifikovaných učitelských sborů.

Autor: Lubomír Šula | středa 9.2.2011 16:06 | karma článku: 18,70 | přečteno: 1781x
  • Další články autora

Lubomír Šula

Lež, manipulace či omyl?

Mám o čtenářích blogů na idnes.cz poměrně vysoké mínění. Přesto mne tu a tam překvapí, co vše si nechají nalévat do svých úctohodných hlav.

15.4.2014 v 10:10 | Karma: 13,79 | Přečteno: 1051x | Diskuse| Ostatní

Lubomír Šula

Zeman měří všem stejným metrem...

Ovšem ten jeho měří nejméně kilometr. Možná víc. Zvláště pokud jde o jeho oblíbence.

14.1.2014 v 15:00 | Karma: 23,07 | Přečteno: 994x | Diskuse| Ostatní

Lubomír Šula

I my máme své Indiány

Kudy chodíme, tudy na ně brbláme. Jejich dítě si na pískovišti uprdne, jiné dítě zavolá maminku, že to smrdí a do týdne v tom městečku máme protestní pochod.

9.11.2013 v 10:48 | Karma: 17,23 | Přečteno: 1290x | Diskuse| Ostatní

Lubomír Šula

Láska ve stínu ostnatých drátů

Zřejmě málokdo z nás si umí představit život v nacistickém koncentráku. Skutečností je, že i v tomto pekle se do sebe lidé zamilovávali. Ani němečtí esesáci někdy neodolali kráse židovských dívek.

8.11.2013 v 14:30 | Karma: 13,97 | Přečteno: 1499x | Diskuse| Ostatní

Lubomír Šula

Proč Václavu Klausovi nevěřím ani slovo?

Pan prezident Klaus prý cítí jako osobní újmu některé aspekty jeho role v nedávných volbách. Já cítím, že spíše neumí chlapsky říct, že o jeho myšlenky už téměř nikdo nestojí.

6.11.2013 v 13:35 | Karma: 45,39 | Přečteno: 11763x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Třetí stupeň poplachu, 13 jednotek hasičů. Na Zlínsku hoří kovošrot

4. května 2024  13:06

V Tlumačově na Zlínsku hoří kovový šrot, na místě zasahuje 13 jednotek hasičů. Vyhlášen byl třetí...

Čeho se bojíš? Pokud spadneš, vrátíme peníze, říká instruktor bungee jumpingu

4. května 2024

Živí se shazováním lidí z kaňonu, a tak ví o lidském strachu z výšek všechno. Nejslavnější...

KOMENTÁŘ: Malý český Pearl Harbor ve Vrběticích. Stát opakovaně selhal

4. května 2024

Premium Bezmála po deseti letech skončil případ výbuchu muničních skladů poblíž Vrbětic na Zlínsku. Česko...

Stát do dražby posílá přes 4 bitcoiny, vyvolávací cena přesahuje 6 milionů Kč

4. května 2024  12:59

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových chystá aukci 4,7 bitcoinu. Dražba odstartuje v 15....

  • Počet článků 409
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2243x
Možná samorost. Možná snílek. Život stavím nad ideologie.