Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Vladykarow

24. 2. 2011 14:09
O peníze jde až v první řadě...

... tvrdí jeden "špičkový ekonóm", takže som pred tromi rokmi vzdal výuku cudzích jazykov na stredných školách v Prahe (aj tak som bol krátený na plate, pretože som nielen že nemal pedagogické vzdelanie, ale ani dokončené vysokoškolské, ale nevadilo mi to až tak, pretože som učil aj súkromne a prekladal... Učenie na stredných školách bolo skôr hobby.), "poďakoval" a makám vo fabrike v Kalifornii.

Kto chce aspoň trochu nazrieť do pomerov v školstve v Čechách (doma, na Slovensku som neučil, ale nebude to iné), nech si pozrie film THE WALL (Stena) od Pink Floydu. Neveríte? Pozrite si film a skúste to na nejakej strednej škole.

Inak, z vojny si pamätám výrok jedného absíka (ja som bol ako záklaďák): "Pajďák je jediná vejška, na kterou se chodí z vejšky..." Tak, o čom je tu reč?

Problém školstva je "silná přebuchtěnost", ale za tie peniaze tam žiadny chlap nepôjde učiť. Veď "O peníze jde až v první řadě."!

0 0
možnosti

Martin V2

9. 2. 2011 16:48
Překvápko

On je nedostatek učitelů, že se musí nějak řešit jejich urychlené doplňování, aby měl na školách kdo učit?

Proč, když doteď učit můžou, najednou na to nebudou mít vzdělání, to nevadilo a tystovky studentů co tu školu vystudovali jsou nějací méněcení?

0 0
možnosti

lubossula

9. 2. 2011 17:14
Re: Překvápko

pokusim se dovysvetlit: a/ situace dnes - jste VS zemedelec, na zemedelske skole je misto pro ucitele chovatelstvi, neni problem, do roku 2014 si doplnite pedagogickou kvalifikaci. b/ situace po roce 2014 - jste VS zemedelec na zemedelske skole je misto pro ucitele chovatelstvi, nevezmou vas, protoze nemate pedagogickou kvalifikaci, jeji doplneni po nastupu je nepripustne, na PDF se tento predmet jako ucitelsky nevyucuje.   Co to do budoucna znamena? Ze pokud jiz dnesni studenti VS, kteri nekdy na chvili uvazuji, ze by treba i svou odbornost ucili na SS stejenho oboru, treba stavar na stavebni prumyslovce, tak by meli jiz skoro ted soubezne studovat doplnkove pedagogicke studium aby nekdy v budoucnu mohli eventuelne ucit. Jenze oni to nevi, obavam se, ze jim to nikdo nerekl  a nerekne. Pak dojde k situaci, ze jak ucitele na SS budou odchazet, nebude kdo by je nahradil. Projetk o kterem je rec ma  nejakym zpusobem doplnkove pedagogicke studium zajemcum dotohovat, jelikoz je placene,

0 0
možnosti

Kozel_

9. 2. 2011 16:40
Máte naprostou pravdu, p. poslanec ukázal socialistické

uvažování. Pokud vím, tak za první republiky, kdy mělo školství vyšší úroveň než za socialismu a než v současné době, tak tehdy žádné pedagogické fakulty neexistovaly. Všichni učitelé byli absolventi filozofické fakulty. Zde ovšem nešlo o filozofickou fakultu zúženou na dnešní obory, ale obsahovala i obory dnešních přírodovědeckých fakult a matfyzu. Přesněji, učili někde i absolventi jiných škola, např. inženýři na průmyslovkách, ale jádro učitelů či ti na gymnáziích byli z filozofické fakulty. Zde se studoval především obor aprobace, nevím, jestli vůbec i nějaká pedagogika, dosti o tom pochybuji.

Pedagogické fakulty vznikly zejména jako náhrada učitelek na měšťanskách, které měly maturitu na učitelském ústavu. Tj. neučily zde vysokoškoláci, ale maturanti s pedagogickým vzděláním.

Za totality, kdy jsem studoval, tak zpravidla učitel z odborné školy (FF, matfyz, PřírF) měl lepší odbornou úroveň než absolvent pedagogické fakulty. A pedagogické schopnosti - to byla spíš věc osobnosti

0 0
možnosti

Kozel_

9. 2. 2011 16:45
Re: Máte naprostou pravdu, p. poslanec ukázal socialistické

než nějakých pedagogických teorií. K přecenění pedagogiky namísto vlastního vyučované předmětu došlo právě za socialismu. Je to hloupost dnešní doby, že pedagogika stojí výše než odbornost. Toto je jistě zcela na místě u dětí zš na prvním stupni, na sš ale zcela jednoznačně jde více o odborné znalosti, až potom o pedagogickou teorii (tu neztotožnuji se schopností učit, to teorie moc nedá).

Vrátil bych se k modelu první republiky, s úpravou pro dnešní dobu. Pedagogické fakulty zejména pro první stupeň zš, zde by mohlo stačil Bc vzdělání. Pro vyšší stupně škol - na zš asi preferovat PedF, na sš naopak odbornou školu (FF, matfyz atd.).

Myslím, že např. výuka jazyků - že skvělý pedagog je dobrá věc, ale pokud jazykem neumí pořádně mluvit, tak je celá pedagogická věda k ničemu.

0 0
možnosti

úplně nová Viktorka

9. 2. 2011 16:16
jímá

vás hrůza jen teď nebo je to trvalejší? Já to mám posledních ani nevím kolik let...

0 0
možnosti
  • Počet článků 409
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2243x
Možná samorost. Možná snílek. Život stavím nad ideologie.