Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vypadá to na vládu vlků, kteří sežerou kozu tak, aby zůstala celá..

Tak mi připadne, že můžeme hodnotit dosavadní mediální výstupy o jednáních zřejmě chystané vládní koalice. Chystají se úsporná opatření. Jejich opatrnost je však do očí bijící.

Především páni politici zapomínají na sebe. Velmi opatrně například připouštějí, že jich jaksi moc v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR je něčeho předsedy či místopředsedy. Že je jaksi moc nejrůznějších výborů a podvýborů, jejichž vedením si poslanci vylepšují svou měsíční gáži.

Dovolím se čtenáři nabídnout stručný nástin řešení. Článek jsem napsal před deseti měsíci. V některých aspektech pozbyl aktuálnosti, ve většině však nikoliv. Některým může sloužit k utvrzení, že jsem skutečně nenapravitelným "levičákem".

Politické špičky jednají o tom, co udělat s hrozícím obrovským deficitem státních financí. Myslím, že netřeba být politikem, snad dokonce ani ekonomem, aby člověk věděl, kterou cestou je třeba se ubírat.

Peníze se rozhazují již několik let, ekonomická krize neznamená větší rozhazování. Ekonomická krize pouze znamená, že na rozhazovaní máme ještě méně prostředků, že je rozhazování ještě méně opodstatněné, než tomu bylo v minulosti. Česká společnost si žije nad poměry, potvrdila to i média, která před časem přinesla zprávu. že český sociální stát je nejštědřejší v Evropě.

Sociální stát je hezká věc. Musí být však dodržena dvě základní pravidla. Podpora musí být směřována skutečně jen k těm, kteří ji objektivně potřebují a finance státu musí být natolik zdravé, aby si luxus sociálních podpor mohl stát dovolit. Jaká je situace nyní a i v několika předešlých letech, snad dokonce i po celou dobu od založení České republiky, nechť posoudí čtenář sám.

Státní rozpočet je tedy třeba především zbavit obrovské zátěže v podobě mandatorních výdajů. Sociální dávky nejsou určeny těm, kteří mohou být ekonomicky aktivní, ale nedostává se jim právě té aktivity. Sociální stát není určen těm, kteří jsou schopni a někdy i ochotni se o sebe postarat sami. Sociální stát není určen pro ty, kteří chtějí zachovat svůj životní standard na úkor druhých.

Opatření by tedy jednozačně měla být směrována k úsporám a skoncování s neefektivním nakládáním s veřejným a státními prostředky. Nejde jen o sociální systém, kdy jeho klienty by měli zůstat skutečně jen ti nejpotřebnější, nikoliv ti, kterým životní úroveň, kterou sociální dávky umožňují vyhovuje. Od sociálních dávek by měli být ostřihnuti občané, kteří dosahují příjmové úrovně ve výši 75 % průměrné mzdy. Sociální dávky by měly přestat být nárokem, ale skutečnou injekcí těm, kteří se  z objektivních důvodů nemohou o své potřeby postarat tak, aby netrpěla jejich důstojnost. Je třeba odpovědnost společnosti v těchto případech jednozačně přesunout na jednotlivce.

Je třeba zmrazit vyplácené penze a urychleně připravit legislativu pro skutečnou penzijní reformu, nikoliv jen polovičatá řešení. Je třeba snížit počet zaměstnanců ve státních a veřejných institucí o 30 - 40 %. Ačkoliv každá nová nastupující vláda ve svých prohlášeních uvědoměle hodlá bojovat s rozbujelou administrativou, vytváří se stále nová úřednická místa, kde pracovníci generují další a další požadavky na podřízené úřady, aby obhájili svůj význam na konkrétní pozici. Je třeba zmrazit platy všech, kteří jsou placeni státem a obcemi.

Je třeba připravit taková opatření, aby počet poslanců v Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky byl snížen na polovinu, Senát zrušit zcela. Poslancům, ministrům, primátorům a všem dalším profesionálním politikům snížit platy o 40 %. Politika je profese, která má směřovat k blahu lidu, nikoliv být výnosným obchodem s perspektivou zajištění se na celý zbytek života díky získaným kontaktům.

Své požadavky považuji na naprosto reálné, samozřejmě nikoliv teď okamžitě. Při pověstné pracovitosti poslanců, by legislativní úpravy umožňující to vše realizovat trvaly léta. Vše je třeba však realizovat k 1. lednu 2010.  Na populistické řeči není příliš času.

Obávám se však, že všeobjímající populismus české levice, reprezentované především ČSSD a KSČM, v posledních několika letech i levostředovou ODS nic takového neumožní. Strach o hlasy voličů a o vlastní teplá křesla je všudypřítomný.

A tak dál se bude stále více a více tahat z kapes nás všech. V duchu ohrané anekdoty z minulého režimu. Ta vypráví o tom, jak všichni komunističtí presidenti jeli vlakem. Vlak najednou pro poruchu zastavil. Vystoupil Gottwald a prohlásil, že si zavolá na pomoc dělnickou třídu. Když vystoupil Zápotocký, vyzýval ostatní ať si vyhrnou rukávy, a že soupravu vlastníma rukama dotlači do cílové stanice. Novotný se ošíval a prohlašoval, že si to někdo ošklivě odskáče. Svoboda se se slovy, že došel z Buzuluku do Prahy vydal na cestu pěšky. Husák přišel s myšlenkou, že nejlépe bude, když se všichni zase v klidu posadí a budou dělat, že jedou. Ano také jedeme, ovšem zpět do výchozí stanice.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lubomír Šula | pondělí 14.6.2010 8:40 | karma článku: 16,79 | přečteno: 1265x
  • Další články autora

Lubomír Šula

Lež, manipulace či omyl?

Mám o čtenářích blogů na idnes.cz poměrně vysoké mínění. Přesto mne tu a tam překvapí, co vše si nechají nalévat do svých úctohodných hlav.

15.4.2014 v 10:10 | Karma: 13,79 | Přečteno: 1051x | Diskuse| Ostatní

Lubomír Šula

Zeman měří všem stejným metrem...

Ovšem ten jeho měří nejméně kilometr. Možná víc. Zvláště pokud jde o jeho oblíbence.

14.1.2014 v 15:00 | Karma: 23,07 | Přečteno: 994x | Diskuse| Ostatní

Lubomír Šula

I my máme své Indiány

Kudy chodíme, tudy na ně brbláme. Jejich dítě si na pískovišti uprdne, jiné dítě zavolá maminku, že to smrdí a do týdne v tom městečku máme protestní pochod.

9.11.2013 v 10:48 | Karma: 17,23 | Přečteno: 1290x | Diskuse| Ostatní

Lubomír Šula

Láska ve stínu ostnatých drátů

Zřejmě málokdo z nás si umí představit život v nacistickém koncentráku. Skutečností je, že i v tomto pekle se do sebe lidé zamilovávali. Ani němečtí esesáci někdy neodolali kráse židovských dívek.

8.11.2013 v 14:30 | Karma: 13,97 | Přečteno: 1499x | Diskuse| Ostatní

Lubomír Šula

Proč Václavu Klausovi nevěřím ani slovo?

Pan prezident Klaus prý cítí jako osobní újmu některé aspekty jeho role v nedávných volbách. Já cítím, že spíše neumí chlapsky říct, že o jeho myšlenky už téměř nikdo nestojí.

6.11.2013 v 13:35 | Karma: 45,39 | Přečteno: 11763x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Na Rychnovsku se střetl vlak s autem, tragickou nehodu nepřežili dva lidé

21. května 2024  18:15,  aktualizováno  22.5 9:26

Při dopravní nehodě auta s vlakem v Čermné nad Orlicí na Rychnovsku zemřeli v úterý dva lidé. Na...

Poslanci rozhodují o zkrácení doby oddlužení z pěti let na tři roky

22. května 2024  5:55,  aktualizováno  9:01

Přímý přenos Sněmovna schvaluje zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky....

„Neviděli jsme od něj nic než dobro.“ Írán se loučí s Raísím, hrozí Izraeli

22. května 2024  8:57

Íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí zahájil ráno za účasti desítek tisíc lidí smuteční...

Orlům volavým hrozí vyhynutí, kvůli válce na Ukrajině změnili migrační trasy

22. května 2024  6:34

Orli změnili své migrační trasy vedoucí přes Ukrajinu tak, aby se vyhnuli oblastem bojů. Některá...

Vyhrajte super-prémiové pokračovací mléko BEBA SUPREMEpro 2
Vyhrajte super-prémiové pokračovací mléko BEBA SUPREMEpro 2

Rádi byste vyzkoušeli nejdokonalejší recepturu pokračovacího kojeneckého mléka BEBA? Zapojte se do soutěže a vyhrajte hned 2 balení mléčné výživy...

  • Počet článků 409
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2243x
Možná samorost. Možná snílek. Život stavím nad ideologie.