Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

To je nějakej malej koncentrák...

Prohlásila asi čtrnáctiletá česká slečna uvnitř osvětimského lágru. Ano, to co se dnes ukazuje turistům jako koncentrační tábor Osvětim I není skutečně nic obrovského. Naproti tomu Březinka šokuje již jen rozlehlostí. Nikdo však turistům již nepoví, že to co se jim takto prezentuje je ve skutečnosti jen zlomkem toho, jak rozlehlý osvětimský tábor v době svého fungování byl.

Loni jsem v Osvětimi a okolí strávil několik dnů a dal jsem si práci, abych vše, co se tu z historie holocaustu a věznění nacistických odpůrců nabízí co nejvíce poznal. V hlavním osvětímském táboře Osvětim I jsem byl již podruhé. Prvně jsem však viděl na vlastní oči vyhlazovací tábor v nedaleké Březince. Též jsem navštívil místa, kde za války byly pobočné osvětimské lágry,  a to v přilehlých Babicích a Monowicích a nedaleké Trzebinie.

Potěšilo mne, kolik jsem především v hlavním táboře Osvětim I a v Březince potkal výprav českých , ale i slovenských žáků a studentů na školním výletě. Myslím, že starší dětí a studenti by tato místa měli rozhodně poznat. Jen mne trošku zamrzelo, jelikož si troufnu tvrdit, že v době, kdy jsem se tam pohyboval tvořili česky či slovensky mluvící návštěvníci možná i polovinu turistů, že  materiálů a  knih v těchto jazycích je k dispozici  žalostně málo. Škoda.

Hlavní osvětimský tábor vypadá na první pohled zachovale. Budovy nebudí dojem abstraktní minulosti, ale hmatatelné současnosti. Tábor Osvětim I je totiž dnes úplně jiný, než když ho v roce 1945 osvobodili Sověti. V té době byl tábor podstatně rozlehlejší a zahrnoval celou oblast kolem silnice kterou ohraničuje betonová zeď, a která je přerušena příjezdem k parkovišti a vstupem do dnes ukazované části původního lágru. Z části, o které se nikde návštěvník nedočte a nikdo mu ani neřekne, že byla součásti tábora Osvětím I jsou dnes kasárna a sociální byty. Tato oblast, která je jako historická součást tábora turistům tajena a není turistům přístupná,  je třikrát větší, než část turistům předváděná. Zatajovanou část vidí návštěvník tábora z parkoviště. Domnívá se, že je na okrají tábora, ve skutečnosti je však již dávno v jeho areálu. Již tedy na parkovišti je návštěvník uveden v omyl, na skutečnost ho nikdo neupozorní.

Problematická je i brána s nápisem “Arbeit macht frei”. Ta po generace symbolizuje utrpení statisíců vězňů a je všeobecně vnímána jako předěl mezi lidskou společností a planetou Osvětim. Někomu se zřejmě jevila jako vhodný bod pro zahájení prohlídky tábora. Ve skutečnosti však tato brána žádnou významnou roli v táboře nehrála a už vůbec ne pokud jde o vyhlazování Židů. Většina Židů ji totiž nikdy neviděla. V letech 1940 a 1941 byla tato brána sice skutečným vjezdem do tábora, ale po rozšíření už jen oddělovala původní prostory od přístavby. Později byl hlavní vchod přesně v místech, kudy se dnes vjíždí na parkoviště - tam, kde stojí budka výběrčích parkovného.

Cedulky označující jednotlivé budovy začínají až za touto proslavenou bránou. Návštěvníkům Osvětimi I tak snadno unikne někdejší přijímací středisko u parkoviště. Nyní se zde turistům poskytují nejrůznější služby, je tu restaurace, bufet, pošta, směnárna atd… Návštěvníci většinou předpokládají, že tato budova byla postavena až po válce. Komplex však byl navržen už v roce 1941 a vystavěn v letech 1942 až 1944.  Budova sloužila jako příjimací středisko s odvšívovací jednotkou, koupelnou pro vězně, prádelnou a podobně. Turisté, kteří dovnitř vstoupí vchodem vlevo od restaurace tak nevědomky kráčí ve šlépějích někdejších vězňů. Malý vestibul se v podstatě nezměnil, pak však návštěvníci pokračují novou chodbou, která byla přistavěna až po válce. V budově, kde se dnes nachází zázemí pro turisty byli vězni registrování, tetování, obráni o všechen majetek, desinfikování, vyholeni a na konci v pruhovaných šatech vyšli směrem k bráně se známým nápisem. Budova, kde se toto odehrálo by měla proto být náležitě označena, ale bohužel není, je ji ponechána naprostá anonymita.

Poláci, když zřídili v Osvětimi muzeum, se prostě rozhodli soustředit historii celého komplexu jen do jeho části.  Je jen škoda, že o tom turista nedostne žádnou informci, stejně jako o bráně s nápisem “Arbeit macht frei” či o objektu plného služeb pro turisty, který byl dříve přijímacím centrem.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lubomír Šula | pátek 9.4.2010 7:31 | karma článku: 17,54 | přečteno: 1498x
  • Další články autora

Lubomír Šula

Lež, manipulace či omyl?

Mám o čtenářích blogů na idnes.cz poměrně vysoké mínění. Přesto mne tu a tam překvapí, co vše si nechají nalévat do svých úctohodných hlav.

15.4.2014 v 10:10 | Karma: 13,79 | Přečteno: 1051x | Diskuse| Ostatní

Lubomír Šula

Zeman měří všem stejným metrem...

Ovšem ten jeho měří nejméně kilometr. Možná víc. Zvláště pokud jde o jeho oblíbence.

14.1.2014 v 15:00 | Karma: 23,07 | Přečteno: 994x | Diskuse| Ostatní

Lubomír Šula

I my máme své Indiány

Kudy chodíme, tudy na ně brbláme. Jejich dítě si na pískovišti uprdne, jiné dítě zavolá maminku, že to smrdí a do týdne v tom městečku máme protestní pochod.

9.11.2013 v 10:48 | Karma: 17,23 | Přečteno: 1290x | Diskuse| Ostatní

Lubomír Šula

Láska ve stínu ostnatých drátů

Zřejmě málokdo z nás si umí představit život v nacistickém koncentráku. Skutečností je, že i v tomto pekle se do sebe lidé zamilovávali. Ani němečtí esesáci někdy neodolali kráse židovských dívek.

8.11.2013 v 14:30 | Karma: 13,97 | Přečteno: 1499x | Diskuse| Ostatní

Lubomír Šula

Proč Václavu Klausovi nevěřím ani slovo?

Pan prezident Klaus prý cítí jako osobní újmu některé aspekty jeho role v nedávných volbách. Já cítím, že spíše neumí chlapsky říct, že o jeho myšlenky už téměř nikdo nestojí.

6.11.2013 v 13:35 | Karma: 45,39 | Přečteno: 11763x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

V kancelářích farmaceutické firmy Novo Nordisk u Kodaně vypukl rozsáhlý požár

22. května 2024  13:52,  aktualizováno  18:06

Rozsáhlý požár zachvátil kanceláře dánské farmaceutické firmy Novo Nordisk nedaleko Kodaně....

Vláda schválila návrh na vznik nových sousedských dětských skupin

22. května 2024  6:06,  aktualizováno  17:49

Vláda schválila návrh ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky z KDU-ČSL, který počítá se...

Má místo končetin protézy. Britský parlament tleskal „bionickému poslanci“

22. května 2024  17:45

Britští politici ukázali výjimečnou jednotu, když společně potleskem ve stoje přivítali zpět v...

Pavel je pro odklad digitalizace stavebního řízení. Bartoš se brání

22. května 2024  15:53,  aktualizováno  17:42

Ministr pro místní rozvoj a šéf Pirátů Ivan Bartoš inkasoval ránu ze strany, ze které to nejspíš...

  • Počet článků 409
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2243x
Možná samorost. Možná snílek. Život stavím nad ideologie.