Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Terezín byl jedním z největších a nejstrašnějších koncentráků

Bohužel to tak je. Moc se o tom neví. Moc se o tom nepíše. Tuzemští turisté stále spíše navštěvují terezínskou Malou pevnost i když samotné město Terezín patřilo k největším a nejhrůznějším koncentračním táborům, které nacistické Německo zřídilo.

Před pětašedesáti lety smutná kapitola v dějinách pevnostního města Terezína skončila.  I když ne tak docela. O tom až v závěru článku. 5. května 1945 opouštějí dozorci a jednotky SS Terezín a tábor přebírají zdravotníci a lékaři, kteří zde zřizují  provizorní lazaret. V polovině května přijíždí i početný sovětský zdravotnický personál a v celém městě Terezíně je vyhlášena karanténa z důvodu epidemie skrvnitého tyfu.

Malá pevnost v Terezíně je po desetiletí vnímána jako jakýsi prototyp koncentračního tábora. Tím však ve skutečnosti nikdy nebyla. Skutečný koncentrační tábor se nacházel v samotném městě. Malá pevnost byla od počátku věznicí pražského gestapa, byla podřízená vedení pankrácké věznice a byla určena především pro politické vězně z Protektorátu Čechy a Morava. Důvody, které vedly k tomu, že byla upozaďována role koncentračního tábora v Terezíně a naopak zdůrazňována smutná úloha Malé pevnosti mohly být v minulosti různé. Rozhodně mezi ně patřila skutečnost, že mezi vězní Malé pevnosti bylo velké množství komunistických prominentů a odbojářů. Komunistickému režimu se jistě více hodilo zdůrazňovat boj jejich soudruhů proti okupantům, než oběti nacismu židovského původu, když Židé byli výhradními obyvateli koncentračního tábora ve městě Terezíně.

Tento pohled z velké části přetrvává dodnes. Sice už nikoliv z podstaty nějakého politického zadání či politické linie, ale jaksi ze setrvačnosti. V Malé pevnosti můžete potkat množství českých turistů a výprav školáků. V objektech koncentračního tábora ve městě Terezíně naopak davy cizinců. Čechy a české výpravy spíše ojediněle. A to přesto, že právě zde zahynuly desítky tisíc občanů naší vlasti, přesto že právě přes tento koncentrační tábor jich prošly desítky tisíc z těch, které později již nikdo nikdy neviděl.

Samotné město Terezín, které bylo v době okupace celé jedním velkým koncentrákem, se dle mého soudu dodnes nevymanilo z této tragické kapitoly své existence. Přesto, že řada budov je opravena, či se opravuje, je zde stále ještě dost budov, které nesporně zůstaly takové, jaké byly v době provozu koncentráku. Tu a tam dokonce naleznete i původní nápisy na zdech domů, které zřejmě sloužily za druhé světové války jako nápisy orientační či označující k čemu tehdy budova sloužila.

Obávám se proto, že koncentrační tábor ve městě Terezíně je poněkud nedůstojně opomíjen. A to přesto, že rozhodně patřil k těm největším, kteří nacisté zřídili. Pokud tedy pomineme vyhlazovací centra v Generálním gouvernementu. Terezínským koncentrákem prošlo na 140 000 židovských vězňů. K nim se v dubnu a květnu 1945 přidalo 15 000 vězňů evakuovaných z jiných koncentračních táborů před postupujícími osvobozujícími vojsky. Mezi nimi byla řada nežidovských vězňů. V terezínském koncentráku nalezlo smrt 35 000 z nich. Téměř 90 000 terezínských vězňů nalezlo smrt po deportaci do vyhlazovacích či pracovních táborů nebo při pochodech smrti.

Koncentračním táborem v Dachau prošlo přes 200 000 osob, z nich jich tam zemřelo 25 000 a dalších 10 000 vězňů zemřelo po deportacích jinam, převážně do Osvětimi. Táborem Gross Rosen prošlo 125 000 vězňů, zemřelo jich 40 000. Koncentrační tábor Sachsenhausen registroval 140 000 vězňů. Jsou dohady, že jich ovšem mohlo být i 200 000. Smrt zde nalezlo 30 000 lidí.

Z uvedeného plyne, že koncentrační tábor v Terezíně nebyl jen jakousi městskou židovskou rezervací, ale regulérním koncentračním táborem, který si v ničem nezadal s  „nejproslavenějšími“.

Přijde mi tedy podivné, že se o tom příliš nepíše a nemluví. A to i s odkazem na to, že Malá pevnost v sousedství, kterou za války prošlo „jen“ 32 000 lidí a „jen“ 2 600 z nich tu zemřelo, z nich na 500 židů, je trvale v centru zájmu. Rovněž se také příliš nemluví o tom, že v Terezíně se na sklonku války začala stavět plynová komora, která ovšem již nebyla dokončena.

Ještě méně se mluví o úloze Malé pevnosti po skončení druhé světové války, kdy zde byli internování  Němci. Do roku 1948 jich zde pobývaly téměř čtyři tisícovky a  pět set jich zde zemřelo.

Není smyslem tohoto článku zlehčovat utrpení politických vězňů a odbojářů v terezínské Malé pevnosti. Řada z nich byla významnými osobnostmi již v době svého věznění. Stejně tak řada osobnostní veřejného a kulturního života prošla i koncentračním táborem v Terezíně.

Není smyslem kategorizovat co je větší a co menší zlo. Zlo bude vždy jen zlem. Jen bychom pro jedno zlo neměli pomíjet zlo jiné…..

Vzpomeňme tedy prosím tiše na utrpení všech, kteří kdy do Terezína, ať už Malé pevnosti či koncentračního tábora přijeli a svobody se již nedočkali……

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lubomír Šula | středa 5.5.2010 14:21 | karma článku: 21,18 | přečteno: 3144x
  • Další články autora

Lubomír Šula

Lež, manipulace či omyl?

Mám o čtenářích blogů na idnes.cz poměrně vysoké mínění. Přesto mne tu a tam překvapí, co vše si nechají nalévat do svých úctohodných hlav.

15.4.2014 v 10:10 | Karma: 13,79 | Přečteno: 1051x | Diskuse| Ostatní

Lubomír Šula

Zeman měří všem stejným metrem...

Ovšem ten jeho měří nejméně kilometr. Možná víc. Zvláště pokud jde o jeho oblíbence.

14.1.2014 v 15:00 | Karma: 23,07 | Přečteno: 994x | Diskuse| Ostatní

Lubomír Šula

I my máme své Indiány

Kudy chodíme, tudy na ně brbláme. Jejich dítě si na pískovišti uprdne, jiné dítě zavolá maminku, že to smrdí a do týdne v tom městečku máme protestní pochod.

9.11.2013 v 10:48 | Karma: 17,23 | Přečteno: 1290x | Diskuse| Ostatní

Lubomír Šula

Láska ve stínu ostnatých drátů

Zřejmě málokdo z nás si umí představit život v nacistickém koncentráku. Skutečností je, že i v tomto pekle se do sebe lidé zamilovávali. Ani němečtí esesáci někdy neodolali kráse židovských dívek.

8.11.2013 v 14:30 | Karma: 13,97 | Přečteno: 1499x | Diskuse| Ostatní

Lubomír Šula

Proč Václavu Klausovi nevěřím ani slovo?

Pan prezident Klaus prý cítí jako osobní újmu některé aspekty jeho role v nedávných volbách. Já cítím, že spíše neumí chlapsky říct, že o jeho myšlenky už téměř nikdo nestojí.

6.11.2013 v 13:35 | Karma: 45,39 | Přečteno: 11763x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Překvapivé oznámení. Volby budou už 4. července, oznámil britský premiér

22. května 2024  19:05

Britský premiér Rishi Sunak oznámil, že parlamentní volby v ostrovní zemi se uskuteční už 4....

Vláda schválila návrh na vznik nových sousedských dětských skupin

22. května 2024  6:06,  aktualizováno  18:36

Vláda schválila návrh ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky z KDU-ČSL, který počítá se...

V pankrácké věznici je kritický nedostatek dozorců. Chybí i jídlo pro vězně

22. května 2024  18:28

Ministerstvo spravedlnosti žádá vládu zhruba o 1,2 miliardy korun navíc pro Vězeňskou službu. V...

V kancelářích farmaceutické firmy Novo Nordisk u Kodaně vypukl rozsáhlý požár

22. května 2024  13:52,  aktualizováno  18:06

Rozsáhlý požár zachvátil kanceláře dánské farmaceutické firmy Novo Nordisk nedaleko Kodaně....

Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA
Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA

Kosmetiku Mádara určitě od nás už znáte – potkat jste je mohli veletrhu FOR KIDS v Praze nebo také v nedávném v uživatelském testování, kde jsme...

  • Počet článků 409
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2243x
Možná samorost. Možná snílek. Život stavím nad ideologie.