Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pokus o logickou úvahu

Nemám ve zvyku se vyjadřovat k věcem, kterým příliš nehovím. Rozhodně nejsem odborníkem na problematiku zdravotnictví. Přesto jsem se do této úvahy nad aktuálními hromadnými výpověďmi nemocničních lékařů pustil.

Doktorská profese patří dlouhodobě k těm, kterých si lidé nejvíce váží. Není divu, často jim právě někdo s medicinským titulem zachrání život. Doktorská profese patří k těm, kterým předchází nejnáročnější studium a nutnost intenzivního dalšího vzdělávání po celou dobu praxe. Doktorská profese patří k těm, kde požadavek na odbornost snese srovnání jen s několika málo jinými povoláními.

Lékaře máme u nás privátní a ty ostatní, kteří pracují ve státních, krajských či městských zařízeních. Téměř všichni ambulantní lékaři jsou privátní a většina nemocničních doktorů pracuje pro subjekt, který je příspěvkovou organazací státu, kraje či obce.

Lékaři, kteří provozují privátní praxi dosahují příjmů po odečtení nákladů i více než 100 tisíc korun. Jejich ordinační doba někdy kopíruje pracovní dobu dle zákoníku práce, někdy je i kratší a pracovní dobu uváděnou v zákoníku práce lékař dotuje nutnou administrativou. Troufám si říci, že jen vyjímečně ambulatní lékař pracuje více než jen několik hodin měsíčně nad rámec osmi hodin denně.

Příjem lékaře v nemocnici naproti tomu zpravidla nepřesahuje 30 tisíc korun za běžnou pracovní dobu. Situace v nemocnicích nutí management nerespektovat zákoník práce a nařizovat přesčasové hodiny nad rámec, který uvedená právní norma určuje. Již jen toto je na pováženou. Takto lékař odpracuje sto i více přesčasových hodin měsíčně a jeho plat se tak přiblíží padesáti tisícům.

Úkolem praktického lékaře je stanovit diagnozu, pokud je to v jeho možnostech, tak nemocného léčit. Pokud to v jeho možnostech není, odesílá pacienta k patřičným vyšetřením a odborným zákrokům na odborné pracoviště. A tím je zpravidla právě nemocnice. Zde se ho ujimají nemocníční lékaři, odborníci s maximálně třetinovým platem oproti lékaři praktickému, problém pacienta řeší a o průběhu léčení informují vysílajícího praktika.

Příjmem privátních lékařů a státních, krajských a obecních nemocnic jsou především platby pojišťoven. Nesporně v nemocnicích provádějí výkony, které pojišťovny hodnotí více body, než v ordinacích praktiků. I jen průměrně náročná operace dá ve výkonových bodech jistě za několik stovek vyšetření smrkajících pacientů. Přesto příjem soukromého ambulatního lékaře je násobkem platu toho nemocničního.

Tento rozdíl musí nutně spočívat v jediném. A to v režijních nákladech provozu soukromé ambulance a nemocnice. Privátní lékař neplatí přebytečný administrativní personál. Privátní lékař, pokud mění či rozšiřuje své přístrojové vybavení si je vědom, že za ně bude platit svými vlastními penězi. Pečlivě tedy zváží, zda a které vybavení skutečně potřebuje, jestli se mu vyplatí mít přístroj vlastní, nebo jestli bude ekonomičtější posílat své pacienty k přístrojovému vyšetření jinam. Pečlivě i zváží jaká je nabídka dodavatelů přístroje, jaká jeho cena, jaké jsou náklady na provoz, jaký je nabízen servis. Obdobně přístupuje ke stavebním a dalším případným investicím.

Očekávali bychom a samozřejmě právem, že obdobně bude k těmto věcem přistupovat i management nemocnic a jejich zřizovatelé. Zároveň se obávám, že naše očekávání jsou ve většině případů nenaplněna. Rozhodujícím faktorem při volbě v nemocnicích bohužel často je něco zcela jiného, než u privátního doktora. Rozhoduje vlastní prospěch konkrétních osob zastupující zřizovatele a nemocnici. Jinak řečeno, rozhoduje kdo víc dá. Ne nemocnici, ale jim.....

A v tom spatřují hlavní důvod dlouhodobého příjmového podhodnocení nemocničních lékařů. Je přece daleko snadnější a pro "vyvolené" efektivnější užívat si pochybně naditých kapes a přitom se tvářit, že na vyšší ohodnocení lékařského stavu v nemocnicích nezbývá a ještě případně dělat, že chci zdravotnictví reformovat.

Jsem přesvědčen, že na základě uvedeného srovnání situace v soukromých abulancích a nemocnicích mohu oprávněně konstatovat, že základní plat lékaře v nemocnici může být klidně dvojnásobný oproti stávajícímu stavu. Nechuť a neschopnost oficiálních činitelů toto přiznat nesouvisí s ekonomickou situací státu, zdravotnictví ani konkrétních nemocnic. Souvisí s nechutí těch, kterým je dobře, když oslíček stále sype, musel by totiž sypat jinam než na jejich bankovní konta.

A on jim prostě jednou bude muset přestat sypat. Ale čím delší agónie, tím více nasype....

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lubomír Šula | čtvrtek 20.1.2011 12:30 | karma článku: 37,32 | přečteno: 4418x
  • Další články autora

Lubomír Šula

Lež, manipulace či omyl?

Mám o čtenářích blogů na idnes.cz poměrně vysoké mínění. Přesto mne tu a tam překvapí, co vše si nechají nalévat do svých úctohodných hlav.

15.4.2014 v 10:10 | Karma: 13,79 | Přečteno: 1051x | Diskuse| Ostatní

Lubomír Šula

Zeman měří všem stejným metrem...

Ovšem ten jeho měří nejméně kilometr. Možná víc. Zvláště pokud jde o jeho oblíbence.

14.1.2014 v 15:00 | Karma: 23,07 | Přečteno: 994x | Diskuse| Ostatní

Lubomír Šula

I my máme své Indiány

Kudy chodíme, tudy na ně brbláme. Jejich dítě si na pískovišti uprdne, jiné dítě zavolá maminku, že to smrdí a do týdne v tom městečku máme protestní pochod.

9.11.2013 v 10:48 | Karma: 17,23 | Přečteno: 1290x | Diskuse| Ostatní

Lubomír Šula

Láska ve stínu ostnatých drátů

Zřejmě málokdo z nás si umí představit život v nacistickém koncentráku. Skutečností je, že i v tomto pekle se do sebe lidé zamilovávali. Ani němečtí esesáci někdy neodolali kráse židovských dívek.

8.11.2013 v 14:30 | Karma: 13,97 | Přečteno: 1499x | Diskuse| Ostatní

Lubomír Šula

Proč Václavu Klausovi nevěřím ani slovo?

Pan prezident Klaus prý cítí jako osobní újmu některé aspekty jeho role v nedávných volbách. Já cítím, že spíše neumí chlapsky říct, že o jeho myšlenky už téměř nikdo nestojí.

6.11.2013 v 13:35 | Karma: 45,39 | Přečteno: 11763x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Jurečkův resort s vánočním večírkem pochybil. Čeká ho přestupkové řízení

15. května 2024  18:22

Státní úřad inspekce práce ukončil kontrolu ohledně vánočního večírku na ministerstvu práce a...

Nizozemská krajní pravice prorazila do vlády. Wilders oznámil koaliční dohodu

15. května 2024  18:18

Téměř šest měsíců po parlamentních volbách v Nizozemsku se uskupení čtyř stran včetně krajně...

Na Děčínsku narazil vlak do spadlého stromu, trať do Německa stojí

15. května 2024  18:10

Vlak jedoucí z Drážďan do Prahy narazil v Dolním Žlebu na Děčínsku do stromu. Cestující se museli...

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

  • Počet článků 409
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2243x
Možná samorost. Možná snílek. Život stavím nad ideologie.