Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Oskar Schindler má ve Svitavách svou kavárnu

Poměrně mne tato zpráva zaskočila. Je Schindler skutečně tím, který by měl ve svém českém rodišti mít na svou oslavu kavárnu, pamětní desku a podobné vzpomínkové artefakty?

Kdo byl Oskar Schindler asi netřeba příliš připomínat. Část jeho života a to právě ta, která má být důvodem k  takovým projevům úcty, které se mu v posledních letech dostává v jeho rodišti, je dostatečně popularizována filmovým trhákem Schindlerův seznam.

Postava Schindlera je ve filmu částečně idealizována a částečně postavena kritické podstatě. Schindler se zde jeví z počátku jako bezskurpulní podnikatel prahnoucí po zisku za každou cenu. Přitom je mu jasné, že jeho továrna může prosperovat jen s dostatečně kvalifikovaným, zdravým, nehladovým a v rámci možností spokojeným personálem. Tedy žádné přehánění s lidskostí. Čirý pragmatismus.

To se však v průběhu děje mění. Řada jeho židovských pracovníků se stává téměř jeho přáteli. Schindler se snaží ochránit před smrtí v plynových komorách celé jejich rodiny. Majetek, který původně získal výše uvedeným pragmatismem rozdává na zlepšení proviantního zabezpečení svého pracovního tábora, když dodávky z kmenového Plaszowa jsou jen minimální. Nemalé částky a majetky rozdává na úplatcích jiným nacistům, aby své Židy vyvedl z generálního gouvernementu do tehdejších a bezpečnějších Sudet. Zde se mu daří opět díky úplatkům a prostředkům získaným dříve kamuflovat zbrojní výrobu, která ve skutečnosti byla úmyslnou sabotáží nacistických posledních válečných záchvěvů. Z filmu jsem si tedy odnesl velmi rozporné hodnocení jeho úlohy a pohnutek, které ho vedly k záchraně "svých" Židů.

Paradoxně kniha Thomase Keneallyho, která byla předlohou k filmu na mne působila jinak. A to zcela a naprosto ve prospěch Schindlera. V knize jsou "podnikatelské" pohnutky zahnány do ústraní. Naopak je zdůrazňován jeho odpor k postoji nacistického Německa k Židům a celé to působí, že cesta, kterou Schindler zvolil, měla být jakýmsi jeho soukromým bojem proti zločinnému vraždění židovského národa. V knize je též zmiňováno, že Schindler nezachránil pouze "své" Židy, ale že z nebezpečí nacistických vyhlazovacích center se mu podařilo dostat dalších několik tisíc Židů, kteří byli na základě jeho kontaktů převezeni před jistou smrtí do několika menších pracovních táborů především na Moravě.

To vše ostře kontrastuje z prací historičky Jitky Gruntové, která se již několik let osobou Schindlera a jeho koncentračního tábora v Brněnci zabývá. Gruntová tvrdí, že neexistuje jediný dokument, který by prokazoval, že Schindler se v záchraně Židů angažoval cíleně. Jeho legenda je prý spíše důsledkem vyprávění pamětníků vděčných za přežití.

Jiný historik - Jaroslav Valenta - považuje právě výsledky bádání Jitky Gruntové za nejpřesnější, pokud jde o osobu Oskara Schindlera. Gruntová jednoznačně popírá takové vyznění postojů k osobě Schindlera, které pracují s jeho pojetím jako "hodného" Němce. Gruntová například uvádí, že Schindlerův tábor v Brněnci měl největší úmrtnost ze všech pobočných táborů koncentráku Gross Rosen, pod který spadal.

Naproti tomu Keneally uvádí, že ve Schindlerových táborech nezemřel jediný člověk následkem špatného zacházení, hladu nebo bití......

Jitka Gruntová ve svých výzkumech kolem Schindlera stále pokračuje. Já osobně mám ovšem problém s její objektivitou. Gruntová je členkou KSČM, tuto stranu zastupuje ve volených orgánech ve svém bydlíšti. Komunistický poválečný antisemitismus je pověstný. Jistě nikoliv náhodou byli mezi prvními souzenými   a popravovanými v politických procesech v padesátých letech právě komunisté - Židé. Jistě nikoliv náhodou se za normalizace o holocaustu příliš nehovořilo a pozornost byla zaměřena výhradně na komunistický odboj a komunistické oběti věznění v nacistických koncentračních táborech.

Přes vše to, co jsem uvedl si stále netroufám jednoznačně vyslovit skutečné motivy Oskara Schindlera k jeho počínání. Vy ano?

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lubomír Šula | středa 11.8.2010 16:33 | karma článku: 11,22 | přečteno: 1472x
  • Další články autora

Lubomír Šula

Lež, manipulace či omyl?

Mám o čtenářích blogů na idnes.cz poměrně vysoké mínění. Přesto mne tu a tam překvapí, co vše si nechají nalévat do svých úctohodných hlav.

15.4.2014 v 10:10 | Karma: 13,79 | Přečteno: 1051x | Diskuse| Ostatní

Lubomír Šula

Zeman měří všem stejným metrem...

Ovšem ten jeho měří nejméně kilometr. Možná víc. Zvláště pokud jde o jeho oblíbence.

14.1.2014 v 15:00 | Karma: 23,07 | Přečteno: 994x | Diskuse| Ostatní

Lubomír Šula

I my máme své Indiány

Kudy chodíme, tudy na ně brbláme. Jejich dítě si na pískovišti uprdne, jiné dítě zavolá maminku, že to smrdí a do týdne v tom městečku máme protestní pochod.

9.11.2013 v 10:48 | Karma: 17,23 | Přečteno: 1290x | Diskuse| Ostatní

Lubomír Šula

Láska ve stínu ostnatých drátů

Zřejmě málokdo z nás si umí představit život v nacistickém koncentráku. Skutečností je, že i v tomto pekle se do sebe lidé zamilovávali. Ani němečtí esesáci někdy neodolali kráse židovských dívek.

8.11.2013 v 14:30 | Karma: 13,97 | Přečteno: 1499x | Diskuse| Ostatní

Lubomír Šula

Proč Václavu Klausovi nevěřím ani slovo?

Pan prezident Klaus prý cítí jako osobní újmu některé aspekty jeho role v nedávných volbách. Já cítím, že spíše neumí chlapsky říct, že o jeho myšlenky už téměř nikdo nestojí.

6.11.2013 v 13:35 | Karma: 45,39 | Přečteno: 11763x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Vláda schválila návrh na vznik nových sousedských dětských skupin

22. května 2024  6:06,  aktualizováno  18:36

Vláda schválila návrh ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky z KDU-ČSL, který počítá se...

V pankrácké věznici je kritický nedostatek dozorců. Chybí i jídlo pro vězně

22. května 2024  18:28

Ministerstvo spravedlnosti žádá vládu zhruba o 1,2 miliardy korun navíc pro Vězeňskou službu. V...

V kancelářích farmaceutické firmy Novo Nordisk u Kodaně vypukl rozsáhlý požár

22. května 2024  13:52,  aktualizováno  18:06

Rozsáhlý požár zachvátil kanceláře dánské farmaceutické firmy Novo Nordisk nedaleko Kodaně....

Má místo končetin protézy. Britský parlament tleskal „bionickému poslanci“

22. května 2024  17:45

Britští politici ukázali výjimečnou jednotu, když společně potleskem ve stoje přivítali zpět v...

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...

  • Počet článků 409
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2243x
Možná samorost. Možná snílek. Život stavím nad ideologie.