Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KML

Královna Medvědice LXXXVIII

15. 8. 2010 12:02
no jo slánský a spol.

ti byli odsouzeni za špionáž, velezradu, sabotáž-

A např nelegální dodávky zbraní pro izrael skutečně byly a proto si trest zasloužili

A nebyl to antisemitismus, ale antisionismus

Sionismus byl OSN prohlášen za druh rasismu. Rezoluce byla sice později zrušena, ale je jasné na čí nátlak.

0 0
možnosti
P

petrhajek.blog.idnes.cz

12. 8. 2010 11:03
hezka uvaha

ja ovsem nazor nepridam, protoze nemam dostatek informaci. Souhlasim ale s nazorem dole v diskuzi - melo by se oprit hlavne o vzpominky pametniku, byt ty muzou byt samozrejme zkresleny casem a sentimentem (casto si ozek pamatuje to lepsi a zapomina to horsi). Na druhou stranu oficialnim dokumentum lze vytknout, ze byly umyslne manipulovany (klidne samotnym Schindlerem), aby moc nevycnival z davu, pripade v nejhorsim nevypadal, ze nejak sabotuje oficialni doktrinu a linii.

Kazdopadne pokud o nem pametnici mluvi a vzpominaji na nej v dobrem, spis bych se priklanel k nim.

0 0
možnosti
RL

limbursky.blog.idnes.cz

11. 8. 2010 23:28
Díky pane kolego za dobrou úvahu....

a zároveň se musím omluvit. Kvůli nějaké technické chybě (nechápu...) se mi původně nezobrazovala tato diskuse a usoudil jsem, že tedy jste ji neotevřel. Za to jsem vám neoprávněnně vyčinil v interní blogerské diskusi, ale mezitím se omluvil, což prosím přijměte i zde. Budu tedy mírný a shovívavý....Historii a individuální záminky jednotlivců už asi zcela neodhalíme, jen k nadpisu vašeho článku jsem se chtěl zeptat, jakou že kavárnu máte na mysli? Něco nového? Pokud vím, už asi 10 let je u Svitav nový hotel "Schindlerův háj" a také ve svitavském parku nedaleko radnice už mnoho let stojí jeho pamětní deska (možná pomníček, nejsem si jist...). Zdraví RL :-)

0 0
možnosti

lubossula

12. 8. 2010 8:40
Re: Díky pane kolego za dobrou úvahu....

http://www.svitavy.cz/mes/projekty/kavarna.htm

0 0
možnosti
SH0

sir Humphrey 001

11. 8. 2010 22:16
díky

R^R^R^

0 0
možnosti
PK

repanak

11. 8. 2010 20:48
Historie není černobílá

Není to bezprostředně k  Brněnci - ale zaujal mě jeden německý film - možná tady nikdy nebyl promítán jak superesesák byl názoru, že židovvské děti lze vychovat tak aby se staly Němci, Němkami 1.kategorie a že vraždit židovské děti je svinstvo. a uskutečnil v tomto smyslu "experiment" - vzal si takové děvčátko do výchovy a zahrnul ho láskou hnotnou i po německu duševní. Ten film mě zaujal a tak si říkám jak to bylo vlastně s tím Schindlerem?

0 0
možnosti
S

solway

11. 8. 2010 18:38
Vzpomínání na Schindlera ....

....... bylo v 60. letech  ještě čerstvé.  Pracoval jsem tehdy  ve zdravotním středisku v Brněnci - což byla Schindlerova továrna a setkával jsem se zde ještě s pamětníky.  Nikdo proti němu neřekl křivé slovo . Pro své dělníky  vytvářel dle tehdejších možností co nejlepší podmínky .

0 0
možnosti

originalni_demokrat

11. 8. 2010 20:37
Re: Vzpomínání na Schindlera ....

No takže asi ta kniha, potažmo film budou blíže realitě, než jistá Gruntová. Právě díky pamětníkům se dovíme pravdu aspon částečně.R^

0 0
možnosti
JNN

Jezdím na neutrál

11. 8. 2010 18:11
Píšete to pěkně, jen mi vadí

to "ocejchování" Gruntové. Tenkrát bývala cejchem žlutá hvězda Davidova. Měli bychom se mít na pozoru, aby za chvíli to nebyla hvězda červená, co se bude muset nosit na oblečení. Rv;-(

0 0
možnosti

lubossula

11. 8. 2010 18:19
Re: Píšete to pěkně, jen mi vadí

Necejchuji, jen se zamyslim nad objektivitou jejiho badani a poznatku. Na cejchovani byli spise experty soukmenovci a spolustranici pani Gruntove. Komunisticka ideologie, stejne jako nacisticka byla je plna lzi a stala zivoty desitek milionu lidi. Nemyslim, ze je s podivem, ze cloveku, ktery je ve strane, ktera je komunistickou se apriori obavam duverovat. Myslim, ze je to pochopitelne. Stejne jako se zabyvam pohnutkami Schindlera, ktery byl clenem NSDAP. Ale ocenuji vas diskusni prispevek, ktery muze dat diskusi dalsi rozmer. Treba jestli lze vubec duverovat nekomu, kdo se zapletl s nacistickou nebo komunistickou ideologii a zda jiz pouhe clenstvi v NSDAP ci KSC nebo nyni KSCM lze povazovat za ono zapleteni se.... Hezky den.

0 0
možnosti

originalni_demokrat

11. 8. 2010 17:32
Netuším

Důležité je že přežili lidé a pokud vím, podporovali ho finančně. Nevím zda některý z nich nepromluvil, někdo, kdo ho osobně znal. To by nám jistě přinesl svědectví o motivu.

0 0
možnosti

lubossula

11. 8. 2010 18:05
Re: Netuším

prave na zaklade vypraveni jednoho ze Schindlerovych Zidu - Leopolda Pfefferberga kniha, ktera je podkladem pribehu vznikla. http://en.wikipedia.org/wiki/Poldek_Pfefferberg

0 0
možnosti

jarinka

11. 8. 2010 17:11
Pracovní síla především.

Jakási intuice mi říká, že Schindler zachraňoval Židy zpočátku jen jako pracovní sílu, později se přidalo i trochu soucitu.

0 0
možnosti
JM

Edmund Černá Zmije

11. 8. 2010 16:44
Je to důležité?

Pravda je to, co je ve filmu, protože historii určuje Hollywood. Tak to lidé znají, to je Schindler, který se jim vybaví.

-

Svět potřebuje pozitivní hrdiny. Jako příklady hodné následování. Protože následovat pozitivní příklad, byť vybájený, je správné a užitečné.

-

65 let po druhé světové válce nemůžeme chtít od takového Schindlera víc. ;-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 409
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2243x
Možná samorost. Možná snílek. Život stavím nad ideologie.