Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Je toto zážitková pedagogika?

Zážitková pedagogika je trend, kdy výuka neprobíhá formou biflování dat, termínů a pouček. Je to metoda, kdy si dítě vštěpuje vědomosti a informace na základě vlastního prožitku, zpravidla v podobě strukturované hry. O něco takového se pokouší společnost Člověk v tísni. Zda dobře nebo špatně si ovšem soudit netroufám.

Společnost Člověk v tísni organizuje pro školy programy, kde chce asi ozřejmit dětem, že ne každé dítě má po ránu doma od maminky přichystanou svačinku, že ne každé dítě si může ve školním bufetu koupit láhev colového nápoje a konečně, že ne každé dítě vůbec má možnost chodit do školy. O projektu informují Lidové noviny zde http://www.lidovky.cz/skolaci-zazili-afriku-pri-hre-d2d-/ln_domov.asp?c=A081017_201812_ln_domov_mel a web Národní strany zde http://www.narodni-strana.cz/clanek.php?id_clanku=3293 .     


Nebyl jsem realizaci projektu přítomen, nemohu tedy soudit jak byl připraven, jak byla respektována věková specifika účastněných dětí. Projekt jako takový si tedy netroufám soudit. Trvám ovšem na tom, že zážitková pedagogika má na rozdíl od klasické výuky nesporné výhody. Musí ovšem být vše dobře připraveno, musí být vše dobře připraveno nadšeným pedagogem, který překypuje fantazií a kreativitou. To je největší kámen úrazu, tento způsob výuky je samozřejmě na přípravu mnohem náročnější, než zavedené systémy.


Překvapily mne však reakce diskutujících k této aktivitě. Opět připomínám, že jsem nebyl realizaci přítomen, nemohu tedy soudit kvalitu toho, jak byla akce připravena. Nakonec se k tomu nevyjadřují ani diskutující. Ty zaujalo zcela a naprosto něco jiného.


Národní strana o které mi není známo, že by učinila cokoliv dobrého i pro jednoho jediného obyvatele této planety považuje organizaci Člověk v tísni za „samozvané spasitele“, bez ohledu na skutečnost, že skóre v  činění dobra vyznívá asi tak 145786754564: 0  v neprospěch Národní strany. Možná se tato strana drží zásady, že kdo nic nedělá také zpravidla nic nepokazí.   


Hlavním důvodem toho, že naše děti netrpí nouzí vidí NS v tom, že „jejich rodiče pracují a rádně se starají o svou rodinu“. Za situaci dětí v Africe, kdy nemají přístup k vodě, nezávadným potravinám, zdravotnictví a ve školství vidí Národní strana odpovědnost též v rodičích a vzkazuje těmto dětem: „tvoji rodiče sedí a odpočívají ve stínu pod palmou a čekají na příděl potravin od humanitární organizace. Nebo si krátí čas tím, že ti přidělávají dalšího sourozence…“


Ve stejném duchu se k akci vyjadřují mnozí další diskutující, někteří by dokonce odhodlaně ředitele, který něco takového ve škole umožnil vyhodili. Všem zřejmě uniklo to zásadní. To, co zřejmě Člověk v tísni chtěl celou akcí říct. Rozhodně neměla rozebírat sociální a geopolitickou situaci v některých regionech. Ale měla přispět k výchově k pokoře a neštěstí jiných.


Akce zřejmě není o ničem jiném, než o tom, že skutečnost, že naše děti se narodily do prostředí, kde základní životní potřeby považujeme za samozřejmé, není jejich zásluhou. Stejně tak není proviněním dětí jiných, že se narodily do situace, kdy většinu dne jim zabere boj s hladem, boj o hledání nezávadné vody, boj se zákeřnými chorobami, prostě boj o holé přežití.


Považuji za nutné, aby si děti uvědomovaly, že když ony řeší problém, jestli jejich mobilní telefon má dostatečné množství funkcí a plavky jsou zrovna „in“, jiné děti jsou zrovna ještě stále několik kilometrů od zdroje vody, pro kterou je poslala maminka.


Znám podnikatele, troufal bych si říct velkopodnikatele, který podniká v oboru stavebnictví. Přesto, že by svému synovi mohl pořídit nejnovější technické výdobytky, na cokoliv si musí hoch přispět vlastní prací. Na stavbě tatínka, kde často ani nevědí, že je synem zaměstnavatele. A to vše proto, aby si uvědomil, že nic nepadá z nebe a že skutečnost, že tatínek má dost peněz neznamená, že mu bude cokoliv na co si jen vzpomene k dispozici.


Život a svět je o pokoře. O pokoře k těm, kteří neměli možnost zvolit si lepší variantu. A tuto možnost děti v Africe rozhodně nemají.    

Autor: Lubomír Šula | čtvrtek 23.10.2008 12:27 | karma článku: 16,23 | přečteno: 1035x
  • Další články autora

Lubomír Šula

Lež, manipulace či omyl?

Mám o čtenářích blogů na idnes.cz poměrně vysoké mínění. Přesto mne tu a tam překvapí, co vše si nechají nalévat do svých úctohodných hlav.

15.4.2014 v 10:10 | Karma: 13,79 | Přečteno: 1051x | Diskuse| Ostatní

Lubomír Šula

Zeman měří všem stejným metrem...

Ovšem ten jeho měří nejméně kilometr. Možná víc. Zvláště pokud jde o jeho oblíbence.

14.1.2014 v 15:00 | Karma: 23,07 | Přečteno: 994x | Diskuse| Ostatní

Lubomír Šula

I my máme své Indiány

Kudy chodíme, tudy na ně brbláme. Jejich dítě si na pískovišti uprdne, jiné dítě zavolá maminku, že to smrdí a do týdne v tom městečku máme protestní pochod.

9.11.2013 v 10:48 | Karma: 17,23 | Přečteno: 1290x | Diskuse| Ostatní

Lubomír Šula

Láska ve stínu ostnatých drátů

Zřejmě málokdo z nás si umí představit život v nacistickém koncentráku. Skutečností je, že i v tomto pekle se do sebe lidé zamilovávali. Ani němečtí esesáci někdy neodolali kráse židovských dívek.

8.11.2013 v 14:30 | Karma: 13,97 | Přečteno: 1499x | Diskuse| Ostatní

Lubomír Šula

Proč Václavu Klausovi nevěřím ani slovo?

Pan prezident Klaus prý cítí jako osobní újmu některé aspekty jeho role v nedávných volbách. Já cítím, že spíše neumí chlapsky říct, že o jeho myšlenky už téměř nikdo nestojí.

6.11.2013 v 13:35 | Karma: 45,39 | Přečteno: 11763x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

KOMENTÁŘ: Kovačič spáchal na Markíze profesní sebevraždu, PPF to dobře ví

3. června 2024  17:19

Když moderátor pořadu televize Markíza Michal Kovačič 26. května na konci pořadu Na tělo...

Slovák sloužil v ruské armádě, zajali ho na Ukrajině. Zpět do Ruska netouží

3. června 2024  17:16

Na Ukrajině zadrželi slovenského občana, který údajně sloužil na straně Rusů a vzdal se ukrajinským...

Zelenskému se hroutí mírový summit. Spojenectví s USA dostává trhliny

3. června 2024

Nedorazí ani Číňané, ani Saúdové. Z očekávaného mírového summitu ve Švýcarsku se omluvilo několik...

Řidička najela do pořadatelů půlmaratonu v Budějovicích, jednu ženu zranila

3. června 2024  16:45

Řidička terénního vozu najela v sobotu v Českých Budějovicích do skupinky lidí, kteří se jako...

  • Počet článků 409
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2243x
Možná samorost. Možná snílek. Život stavím nad ideologie.