Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Fakt budu “nekorektní”, když je to dnes taková frajeřina

A fakt to chci těm nepřizpůsobivým Romům natřít a věřím, že z následujících řádků vyplyne, že oni jsou tou zátěží v sociálním systému a naopak my, jako ti slušní, ta naše většina,  my si ze socálního koláče nemáme šanci nic uždíbnout

Ještě nevím, jak to vlastně vyjde. Budu počítat v průběhu psaní článku. Budu používat oficiální údaje. Oficiální či neoficiální nebo dokonce i mé odhady. Naprosto záměrně nebudu Romům stranit. Spíše se budu snažit o opak. Jestliže nejsou k dispozici přesné údaje, budu používat odhady, které by se měly projevit spíše proti této menšině, než skutečný stav věci, pokud by mělo jít o snahu jejich minoritu přikrášlovat.

Romové žijí po celé České republice. Mezi regiony s jejich největším zastoupením rozhodně patří Moravskoslezský kraj. Vycházím z toho, že obecně se odhaduje, že počet Romů v České republice představuje asi 4 % populace. Takový region, kde je osídlení Romy hustější, jako je nepochybně Moravskoslezský kraj, tam může být počet obyvatel z řad romské komunity klidně dvojnásobný oproti průměru v celé ČR. Například se odhaduje, že jen v krajském městě Ostavě žije 30 tisíc Romů. Jestliže má Moravskoslezský kraj jeden a čtvrt milionu obyvatel, je možné předpokládat, že z tohoto počtu je 100 tisíc obyvatel romského původu.

Moravskoslezský region dlouhodobě patří k regionům s nejvyšší nezaměstnaností a troufám si tvrdit, že není třeba příliš psát důvody, proč tomu tak je. Je to prostě fakt, ve statistikách nezaměstnanosti se tyto končiny vždy ocitají na čelných místech nelichotivých žebříčků.

Je třeba si také ujasnit, kdo je pro účely tohoto článku nezaměstnaným. Je to taková osoba, která je zletilá a nepřipravuje se na povolání a ani není příjemcem starobního důchodu. Pro tento případ opominu detaily, jako například matky na rodičovské dovolené nebo invalidní důchodce.  Uvažujme, že nic takového neexistuje.

Jako výchozí údaj je potřeba vytvořit si strukturu obyvatel, kteří teoreticky mohou pracovat. Ta bude jistě odlišná u většinové společnosti a u Romů. Za východisko se pokusím považovat stav, kdy z deseti obyvatel romského původu budou dva starobními důchodci, čtyři v produktivním věku či mladiství, kteří se nepřipravují na své povolání  a pět z nich jsou děti či mládež dále se vzdělávající po základní škole.

U většinových obyvatel by mohla v tomto situace vypadat tak, že senioři budou čtyři, čtyři budou osoby v produktivním věku a dvě děti. V porovnání s romskou populací čtenář jistě zaznamenal vyšší počet seniorů, kdy Romové se dožívají podstatně méně let a zároveň nižšího počtu dětí u obyvatel většinové společnosti oproti Romům.

Z uvedeného plyne, že těch, kteří by měli pracovat je mezi Romy a i ostatními přibližně stejně. Jestliže je tedy v regionu 100 tisíc Romů, pracovat by jich mělo 40 tisíc. Uvažujme v jejich případě s nezaměstnaností ve výši 75 procent a vychází nám, že nezaměstnaných obyvatel Moravskoslezského kraje, kteří jsou romského původu může být 30 tisíc.

Z výše uvedeného také plyne, že z neromských obyvatel Moravskoslezského kraje by mělo pracovat půl milionu. Dle oficiálních statistik je nyní bez práce v tomto regionu téměř osmdesát  pět tisíc osob. Pokud 30 tisíc z nich je Romů, logicky 55 tisic lidí bez práce bude z majority.

Co z toho všeho plyne a co tím vlastně chci říci. Je pravdou, že nezaměstnanost mezi Romy je vysoká a to nikoliv jen v regionu, kterým jsem se zabýval. Mezi činitele, které toto ovlivňují rozhodně patří nízká úroveň vzdělání, kdy lidé s nízkou kvalifikací obecně patří mezi nejčastější klienty pracovních úřadů.

Je však třeba ale také na rovinu říct, že pokud se mluví o přílišné závislosti obyvatel na sociálním systému, tak případnou nepřítomností Romů v České republice bychom se tohoto problému nezbavili ani z poloviny, v rámci ČR odhaduji, že by spíše šlo čtvrtinu . Obecně se vedou diskuse o nepřízpůsobivosti a zneužívání systému téměř výhradně v návaznosti na romskou komunitu.

Skutečnost je však taková, že naprosto identicky se chová slušná řádka i těch, kteří díky světlé pleti stojí mimo tuto komunitu, ale ve skutečnosti se nechovají v tomto příliš odlišně. Ale o tom už se v rámci dnes tolik modní politické “nekorektnosti” nikde moc nepíše.

A protože se na rozdíl od jiných skutečně snažím měřit všem stejným metrem, tak já o tom píši.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lubomír Šula | čtvrtek 10.6.2010 11:10 | karma článku: 16,37 | přečteno: 1592x
  • Další články autora

Lubomír Šula

Lež, manipulace či omyl?

Mám o čtenářích blogů na idnes.cz poměrně vysoké mínění. Přesto mne tu a tam překvapí, co vše si nechají nalévat do svých úctohodných hlav.

15.4.2014 v 10:10 | Karma: 13,79 | Přečteno: 1051x | Diskuse| Ostatní

Lubomír Šula

Zeman měří všem stejným metrem...

Ovšem ten jeho měří nejméně kilometr. Možná víc. Zvláště pokud jde o jeho oblíbence.

14.1.2014 v 15:00 | Karma: 23,07 | Přečteno: 994x | Diskuse| Ostatní

Lubomír Šula

I my máme své Indiány

Kudy chodíme, tudy na ně brbláme. Jejich dítě si na pískovišti uprdne, jiné dítě zavolá maminku, že to smrdí a do týdne v tom městečku máme protestní pochod.

9.11.2013 v 10:48 | Karma: 17,23 | Přečteno: 1290x | Diskuse| Ostatní

Lubomír Šula

Láska ve stínu ostnatých drátů

Zřejmě málokdo z nás si umí představit život v nacistickém koncentráku. Skutečností je, že i v tomto pekle se do sebe lidé zamilovávali. Ani němečtí esesáci někdy neodolali kráse židovských dívek.

8.11.2013 v 14:30 | Karma: 13,97 | Přečteno: 1499x | Diskuse| Ostatní

Lubomír Šula

Proč Václavu Klausovi nevěřím ani slovo?

Pan prezident Klaus prý cítí jako osobní újmu některé aspekty jeho role v nedávných volbách. Já cítím, že spíše neumí chlapsky říct, že o jeho myšlenky už téměř nikdo nestojí.

6.11.2013 v 13:35 | Karma: 45,39 | Přečteno: 11763x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony

22. května 2024

Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...

Zvedneme minimální mzdu o tisíce, drtí predikce Zaorálek

22. května 2024

Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, vypadla ze Sněmovny a teď se snaží proniknout...

Proč se malým Němcům nedaří v matematice. Ve školství nefunguje integrace

22. května 2024

Premium Vypadá to, jako by němečtí žáci najednou ztratili schopnost počítat. Podle nové studie německé...

Vyhrajte vstupenky na finále MS v hokeji. Máte jedinečnou šanci s iDNES Premium

22. května 2024

Je tady ještě jedna šance, jak získat vstupenky na finále hokejového mistrovství světa! Dvě místa v...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 409
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2243x
Možná samorost. Možná snílek. Život stavím nad ideologie.