Za Prahu Kulturní?

Nevím o co se tu vlastně jedná. Nemám moc času na to, abych studoval české politické dění. Upřímně řečeno ani tomu nerozumím. Jen se mi zdá, že je to tak trošku o ničem.

  Každý přece ví, ze Česko je zemí kulturní a Česká kultura je vyhlášená po celém světě. Z toho co jsem pochopil jde o to, že páni radní nehodlají nadále dotovat divadla. Bohužel peníze vládnou světem a tím i každé společnosti.Jedinou výjimkou jsou společnosti totalitního typu, které dotují “svojí” kulturu, ale také jí tvrdě cenzurují a zneužívají k politické manipulaci jak si jistě ještě mnoho z nás pamatuje. Nejznámější metoda byla "povolování a utahování ventilů."

Krásným příkladem byly Nepraktovy kresby v Dikobrazu. Když vláda cítila, že je třeba uklidnit protivládní cítění z ničeho nic jsme se mohli těšit z kulatých prdýlek plnoštíhlých krasavic.Naopak, když byl národ příliš svobodomyslný krásky byli oblečené.

S herci to bylo to samé. V mnohých případech o tom ani herci sami nevěděli.  Ale bylo jich také hodně a mezi nimi mnozí "velikáni", kteří takzvaně takticky ustoupili ze svých pozic (všimněte si jak se snažím být tolerantní) jen aby nadále "sloužili národu."A tak se stalo, že z těch slavných "pilířů národa" zůstali  jen pohůnci setsakra krutého režimu, účinný politický instrument a ještě byli placení z kapes poplatníků!

Co to tu vlastně chci říct... Nepranýřuji herce ani bývalé kolaboranty. Sám jsem byl svazákem po krátkou dobu svého jalového mládí.Jde mi tu o něco jiného. Proč nejsou divadla a umění podporovány soukromými nadacemi? Nebo jinými dobrovolnými prostředky?                                                        Mohla by se tím snížit daňová zátěž poplatníků a zároveň by se předešlo politické manipulaci národní kultury. Jako v každé svobodné společnosti i umění by mĕlo podléhat dobrovolnosti. A pakliže je to společnost opravdu kulturní, jak o sobĕ tvrdí, divadla budou jen vzkvétat. Rád bych ještě upozornil , že valná většina světových špiček, ať už herců nebo zpěváků, pochází z tohoto Darwinova systému přirozeného výběru.

A prosím neříkejte, že to nejde…

Autor: Ivan Suchel | sobota 31.5.2008 19:37 | karma článku: 16,19 | přečteno: 952x
  • Další články autora

Ivan Suchel

Jason

23.1.2009 v 6:12 | Karma: 23,41

Ivan Suchel

CNN nebo TASS?

17.11.2008 v 5:38 | Karma: 16,40

Ivan Suchel

A zase doleva...

30.10.2008 v 5:04 | Karma: 11,90