Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Obchodní válka šejků a těžařů z břidlic. Kdo je vítěz?

Obchodní válka, ze které těží většina světa. Takto by se dala charakterizovat situace na trhu s ropou, kde zuří boj o tržní podíl mezi tradičními producenty a producenty z nekonvenčních břidlicových nalezišť (tight oil, shale oil). Cena ropy si v uplynulých měsících prošla volným pádem a její aktuální cena se pohybuje okolo úrovně 55 USD za barel, od června pokles přibližně o 50%.

O důvodech poklesu ceny ropy jsme psali v našem předchozím příspěvku Proč klesá cena ropy, nyní bychom se rádi zaměřili na jeden z nejdůležitějších faktorů, který způsobuje volný pád ceny ropy:boj o tržní podíl šejků (OPECu, Saudské Arábie) a amerických nekonvenčních těžařů zejména ze Severní Dakoty a Texasu, kteří svou těžební horečkou způsobili energetickou revoluci v USA. O nekonvenční těžbě ropy se dlouhou dobu hovořilo jako o cenově nekonkurenceschopné. Opak se ukázal pravdou. Od roku 2010 bylo realizováno přibližně 20000 vrtů. Nekonvenční ložiska zvýšily produkci ropy v USA přibližně o třetinu na téměř 9 mil barelů za den. Produkcí se přiblížily Saudské Arábii, rozdíl v produkci nyní činí pouze 1 mil barelů za den. Boj o udržení tržního podílu se plně rozhořel.

Současná politika OPECu je diktována Saudskou Arábií, která ze zkušenosti ze 70-tých let odmítla snížit produkci ropy a stabilizovat její cenu (primární cíl OPECu). V 70-tých letech vedl pokles cen ropy k omezení či zpoždění velkých investic do nových nalezišť/zdrojů ropy. Výsledným efektem byly dekádu trvající vyšší ceny ropy. Strategie Saudské Arábie je v tomto případě mírně odlišná. Cílem je nechat klesnout cenu ropy tak nízko, abyproducenti z nekonvenčních nalezišť zkrachovali(resp. zkrachovali všichni producenti s vysokou nákladovou strukturou), což povede k omezení nabídky a opětovnému růstu cen ropy. Dle posledních vyjádření OPECu resp. saudského ministra energetiky Ali al-Naimiho, mnohými označován jako světově nejvlivnější osoba v energetickém odvětví a faktický leader kartelu,OPEC neomezí svou těžbu ani při cenách ropy na úrovni 20 USD za barel. Cílem je „udržet tržní podíl za jakoukoliv cenu“. Připomeňme, že Saudská Arábie je schopna těžit s průměrnými náklady 5-6 USD za barel a její produkce představuje přibližně třetinu produkce celého OPECu. Nízké ceny ji nezpůsobí tolik problémů, jako těžařům z nekonvenčních nalezišť či jiným členům kartelu OPEC.

Většina těžařů z nekonvenčních nalezišť operuje s vysokým zadlužením. Pokles cen resp. jejich příjmů může vést k sérii bankrotů a omezení nových investic. Zároveň i poklesu důvěry mezi investory. Strategie Saudské Arábie se může ukázat jako účinná. Na druhou stranu nutno konstatovat, že existuje několik faktorů, které mohou vést k dlouhodobě nižším cenám, než jsme zažívali v předchozích 5 letech:

  1. Investiční cyklus a životnost nekonvenčních ložisekje podstatně kratší, řádově několik let. Obnovení investic v případě vyšších cen může být relativně rychlé.
  2. Technologie je stále hodně mladá.V efektivitě těžby se prozatím daří dosahovat značných pokroků. Dle společnosti IHS klesly průměrné náklady ze 70 USD za barel na 57 USD za barel v loňském roce.
  3. Celé odvětví těžby je hodně mladé.Další dostupná ložiska se nachází v Coloradu, Oklahomě či Kansasu, stejně jako různě po světě např. Číně, Polsku či dokonce ČR.
  4. Nástup nových technologiív dalších odvětvích. Viz. náš předchozí článek Jaká je budoucnost solární energie?

Ať již bude vítězem boje o tržní podíl kdokoliv, tímskutečným vítězem, minimálně krátkodobě,je běžný spotřebitel a všechny země importující ropu. Levnější ceny působí jako vzpruha globálnímu růstu. Mezinárodní měnový fond odhaduje, že v roce 2015 by mohlo býttempo růstu světového HDP vyšší o 0,7% v důsledku nízkých cen ropy. Ceny na úrovni 40 USD za barel přesunou 1,3 biliónu USD z kapes producentů do kapes spotřebitelů. Například typický americký spotřebitel s roční útratou 3000 USD za pohonné hmoty (2013) by ročně ušetřil 800 USD, ekvivalent růstu platu o 2%. Země silně závislé na dovozu ropy jako EU, Indie, Japonsko či Turecko a jejich spotřebitelé benefitují z nízkých cen nejvíce. Prostředky spotřebitelů zůstanou v jejich kapsách a ne kapsách rezervních fondů ropných států.

Autor: Sven Subotič, Petr Cimala

Tato zpráva není investičním doporučením. Aura Invest Group s.r.o., vázaný zástupce společnosti Colosseum, a.s., obchodníka s cennými papíry.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Sven Subotič | pondělí 29.12.2014 18:25 | karma článku: 14,75 | přečteno: 1289x
  • Další články autora

Sven Subotič

Stane se Tiffany & Co opět akciovým šperkem?

Tiffany & Co je americká šperkařská společnost s téměř dvousetletou historií. Rok 2015 nebyl příliš úspěšný vlivem vnějších faktorů. Pro letošek a blízkou budoucnost se předpokládá naprosto jiný scénář.

20.4.2016 v 14:41 | Karma: 0 | Přečteno: 30x | Diskuse| Ekonomika

Sven Subotič

Analýza akcie Ford: Nízká valuace a značný potenciál

Společnost Ford je významným americkým výrobcem automobilů s dlouhou tradicí. V současné chvíli dosahuje velice nízkého poměru P/E. Do karet Fordu hrají příznívé podmínky na trhu.

14.4.2016 v 12:55 | Karma: 3,91 | Přečteno: 82x | Diskuse| Ekonomika

Sven Subotič

Černá budoucnost pro největšího kontejnerového přepravce na světě

Dánská skupina A.P.Moller – Marsk A/S se zabývá zejména námořní dopravou a těžařstvím. Vzhledem k současné situaci v těchto odvětvích nemá právě na „růžích ustláno“. V minulém roce přesto dosáhla čistého zisku 925 milionů USD.

30.3.2016 v 11:00 | Karma: 4,72 | Přečteno: 79x | Diskuse| Ekonomika

Sven Subotič

Klub záporných sazeb: Proč uvolňování měnové politiky funguje jen někde?

Před několika lety by lidé považovali záporné úrokové sazby za nepovedený vtip. Dnes však tato situace není nijak vyjímečná. Centrální banky uvolňují co to jde. Proč tato politika někde funguje zatímco jinde ne?

21.3.2016 v 16:59 | Karma: 6,08 | Přečteno: 92x | Diskuse| Ekonomika

Sven Subotič

Tištěná média v kurzu? Světovým odbytištěm se stane Indie

S rozšiřováním internetu do všech koutů světa je ústup tištěných médií nezastavitelný. V druhé nejlidnatější zemi světa se však děje takřka pravý opak.

15.3.2016 v 14:16 | Karma: 0 | Přečteno: 12x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Při hádce udeřil družku, upadla hlavou na skříň. Za její smrt dostal 5,5 roku

22. května 2024  16:23

Krajský soud v Hradci Králové potrestal Zdeňka K. pěti a půl lety vězení za facku, po které loni v...

Sedmnáctiletá dívka vzala na vycházku dvouměsíční dceru, do ústavu se nevrátily

22. května 2024  16:10

Pelhřimovští policisté pátrají po sedmnáctileté Stefanii Stojkové a jejím malém dítěti. V pátek se...

Zelenskému skončil mandát, Moskva v tom vidí šanci k destabilizaci země

22. května 2024  16:09

Ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému v pondělí sice vypršel pětiletý mandát, ale...

Blíží se volby do Evropského parlamentu. Kde a jak získat voličský průkaz

22. května 2024  16:04

Volby do Evropského parlamentu začínají za dva týdny, již nyní je ale možné žádat o voličské...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 69
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 351x
Jsem soukromým investorem a jednatelem společnosti Aura Invest Group. Zabývám se investováním na globálních kapitálových trzích a investičním výzkumem.

Seznam rubrik

Oblíbené články