Vulgární čili sprostá slova

"Maminko, pan učitel dneska mluvil sprostě! A to se nesmí, viď ?" "A copak říkal?" "No, my jsme přišli zvenku a nezavřeli jsme dveře a on se nás zeptal, jestli máme v pr... oj! ... A mami, co to je ten oj?"   

 

Tak milý Pepíčku, neboj se, oj je slušné slovo, znamená to tu tyč, za kterou se tahají vozy. A to slovo, které pan učitel řekl předtím, bys sice přehnaně často používat neměl. Hlavně ve škole ne, ale je vlastně ve Slovníku spisovné češtiny, v němž vám vaši učitelé listování doporučují, pokud si něčím nejste jisti. Takže je to s těmi sprostými slovy trochu složitější, než si kdysi myslel Mirek Dušín.

Představ si, že vaříš, třeba polévku. Jak by ti chutnala bez soli a koření? Nevalně a jedl bys ji tak jedině z velkého hladu, viď? No a takovou solí a kořením jsou v jazyce sprostá slova. Dodávají naší promluvě jaksi šmrnc. No hurá, řekneš si teď asi, tak to můžu mluvit sprostě, jak se mi zlíbí, kdy se mi to líbí a kde se mi zamane. Tak to teda ne! To bys tu svoji polévku asi dost přesolil a překořenil. A navíc se ne každé koření hodí do každého jídla. Například pepř ve vanilkovém pudingu by asi nebyl to úplně nejlepší přísadou. S vulgárními čili sprostými slovy se prostě musí umět zacházet. Někde se to bez nich snad ani neobejde nebo to chce velké umění se bez nich obejít a někam jinam se prostě nehodí a jsou tabu. 

V hospodě mezi zedníky či příslovečnými dlaždiči je sem tam nějaké to slovní koření na místě, ve škole, na úřadě, na koncertě klasické muziky by mělo být takové slovo právě to tabu. Kdo se bojí nějaký ten vulgarismus použít, má problém. Těžko se totiž vyrovnává s tím, je-li takový výraz použit někým jiným. Stává se tím zbytečně zranitelnějším vůči slovnímu hulvátství. A ještě jedna důležitá věc: Kdo sprostá slova ve své mluvě občas používá, nemusí být nutně primitiv a nevzdělanec. A naopak. Verbální Mirek Dušín není automaticky dokonalým džentlmenem.  Frekvence vulgarismů v naší promluvě o nás nevypovídá takřka nic. Jenom to jejich používání Pepíčkům a Mařenkám, prosím, nějak rozumně a pro ně srozumitelně vysvětleme. Ať z toho nemají v hlavičkách zmatek.

Autor: Martina Studzinská | čtvrtek 19.5.2016 15:04 | karma článku: 24,23 | přečteno: 1331x