Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Když se zblázní hodiny

Už jste si toho taky všimli? Hodiny jsou symbolem naší volby, našeho směřování v čase nám vyměřeném. Mám dojem, že to platí hlavně pro ty klasické, s ručičkami. Jakmile se pokazí, měli bychom se nad sebou zamyslet. 

Bylo jí skoro čtyřicet a právě rázně rozetnula svoje karambolické manželství. Teď tu sedí v restauraci v cizím městě s člověkem, o kterém toho vlastně moc neví. V tom městě a s tím člověkem hodlá začít znovu od úplného začátku. Na ruce má hodinky od svého bývalého tchána. Bůhví, proč si je s sebou vzala, když utíkala a balila si svoje evakuační zavazadlo. Už pár let totiž nešly.

Její společník něco říká, ale ona ho příliš nevnímá. Je zaujatá svými problémy. Moc potřebuje si to sama v sobě probrat. Jak mu jenom taktně naznačit, že by potřebovala chvilku o samotě? Napadá ji jediné řešení. S omluvou se zvedá a odchází na záchod.

U vedlejšího stolu sedí dvojice s velkým černým psem. Právě když kolem jejich stolu prochází, vyřítí se na ni s basovým štěkotem. To už je na ni příliš. Vykřikne leknutím a z očí jí vytrysknou slzy. Majitel psa se omlouvá a svého svěřence v mžiku krotí, jí to ale už není nic platné. Stavidla jsou naplno otevřena a proud už nejde zastavit. Utíká směrem k oné místnosti, tam se zamyká a dává svým emocím volný průchod. Než se uklidní a obnoví svůj zdecimovaný mejkap, uplyne notná chvíle.

Vrací se zpátky ke stolu. Její společník ji starostlivě pozoruje.

"Dobrý? Jsi OK?"

Přikyvuje.

"Raději půjdeme, ano? Už jsem zaplatil."

Odevzdaně vstává a nechává si pomoci do kabátu. Přitom sklouzne pohledem na nefunkční náramkové hodinky na svojí ruce a vytřeští na ně oči. 

"Ony jdou! Jdou, chápeš to? Dobrých pět let nešly a prý se už nedají opravit, povídal hodinář. A najednou se rozešly. Samy od sebe!"

Odcházejí. Jejich následné společné soužití trvalo spokojených a klidných dvacet let. Po celou tu dobu byly náramkové hodinky funkční, pokud je někdo nezapomněl natáhnout.

V jedné vesnici halasně odbíjely na starobylé radniční věži historické hodiny. S neúprosnou pravidelností oznamovaly místním aktuální čas. Ve dne i v noci. Každou čtvrthodinu. Pak se začaly zpožďovat. Pan starosta každý pátek večer cestou z hospody domů vylezl na radniční věž a jejich ručičky nastavil podle svého mobilu. Věděl, že konzumaci nesmí přehnat, aby byl náročného výstupu a sestupu z věže schopen bez úrazu. Byli spolu sehraní, pan starosta i hodiny. I s tím zpožďováním v čase. Místní brblali, že by to chtělo změnu.

Pak byly volby. V obci se utvořila parta mladých nadšenců, kteří se rozhodli vzít běh obecních událostí do vlastních rukou. A místní jim dali svoji důvěru. Mladí se toho ujali zodpovědně. Utvořili tým, rozdělili si kompetence, což je sympatičtější slovo než funkce a dali se do práce. Hodlali se o všem společně radit, spolupracovat. Jen do starostování se nikomu z nich zpočátku nechtělo. Po nedlouhém váhání a přemlouvání se toho ujal dejme tomu Cyril. S rozdělováním kompetencí moc zkušeností neměl, se starostováním vůbec žádné. Bývalý starosta Cyrilovi předal veškerou dokumentaci, klíče od všech obecních dveří a taky názorný návod, jak zacházet s hodinami. Vděčný Cyril s ním sepsal smlouvu o poradenství ve vedení obce honorovanou určitou částkou. Na svoje parťáky, vítěze obecních voleb, kteří jej ke starostování přemluvili, Cyril tak nějak zapomněl. Nic jim nevysvětloval, o ničem je neinformoval. Přerušil s nimi veškeré kontakty. Úplně se od nich odřízl.

Radniční hodiny se najednou zbláznily. Začaly se zběsile předcházet a nikdo to neuměl srovnat. Ani bývalý starosta ne. 

Situace v obci se začala vyostřovat. Bývalí kámoši se s Cyrilem pokoušeli domlouvat. Nejdřív všichni najednou, pak každý zvlášť. Všechno bylo marné. Nakonec se svým voličům za situaci omluvili a informovali je, že ač neradi, budou muset dál pokračovat v plnění svých předvolebních slibů bez podpory nového starosty, což půjde obtížně. Sympatické na tom všem bylo, že zůstali i při tom všem fajn partou a byli připraveni začít plnit to, co slíbili, až se situace srovná. Obyvatelé obce byli rozčarovaní a dezorientovaní.

Cyril začal jednat. Odstavil svoje bývalé kamarády od jakýchkoli informací o správě obce, uzavřel se ve svém hradu jménem obecní úřad a tam se pokoušel všechno zvládnout sám s poradami bývalého starosty, kterého původně většina voličů ve vedení obce nechtěla. Zmatené situaci místní pramálo rozuměli, o to víc ji rozebírali v hospodě u piva, kde je , jak je známo, každý na slovo vzatým odborníkem. Nakonec svoji nevoli obrátili proti mladým. Rozpoutala se žabomyší válka plná útoků a pomluv.

A hodiny na radniční věži? Ty toho začaly mít právě dost. Zastavily se úplně. Jejich ručičky zůstaly v poloze dvanáct hodin nula minut. Dokud se nenajde hloupý Honza se zdravým selským rozumem, který místní obyvatele zase sjednotí a nasměruje nějakým pozitivním směrem, bude v téhle obci nadále trvat hodina dvanáctá.

Pokud by se v tom náhodou někdo poznal, ať si to, prosím, nebere osobně. Hodiny přece takto personifikovat nelze.

 

 

 

 

 

Autor: Martina Studzinská | sobota 16.3.2019 9:31 | karma článku: 13,43 | přečteno: 482x
  • Další články autora

Martina Studzinská

Máj - lásky čas?

"Byl pozdní večer, první máj. Večerní máj - byl lásky čas." Tak praví básník. My starší máme s prvním májem spojené prvomájové průvody. O nich jsem psala před rokem. Jaká je ale původní májová tradice?

2.5.2019 v 16:39 | Karma: 6,35 | Přečteno: 167x | Diskuse| Ostatní

Martina Studzinská

Malé i velké čarodějnice, ke startu připravit!

Zítra vzplanou na mnoha místech ohromné vatry. Budou se pálit čarodějnice. Co o této tradici víme a co se můžeme domnívat? Jaké je poselství téhle zvláštní noci?

29.4.2019 v 19:36 | Karma: 8,40 | Přečteno: 182x | Diskuse| Ostatní

Martina Studzinská

Jak dlouho by se tady válel?

Neznalost zákonů neomlouvá. A to ani těch přírodních. Pokud věci necháme být tam, kde jsou, možná se nám vzniklá zátiší nebudou ani za mák líbit.

21.4.2019 v 21:44 | Karma: 16,76 | Přečteno: 501x | Diskuse| Ostatní

Martina Studzinská

Toaletní papír, životní filosofie a všechno to kolem

Napadlo vás někdy zamyslet se nad takovou běžnou věcí denní potřeby, jakou je obyčejný toaletní papír? Aneb co také musí řešit pedagog na Den učitelů.

28.3.2019 v 21:24 | Karma: 15,01 | Přečteno: 456x | Diskuse| Ostatní

Martina Studzinská

Takový náš český Don Quijote ?

Za několik dní nastane osmdesáté výročí jedné výjimečné, ale přesto neprávem opomíjené události. Cítím potřebu na ni čtenáře - fandy historie druhé světové války - upozornit.

8.3.2019 v 17:49 | Karma: 20,14 | Přečteno: 506x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Strach před africkou diktaturou a boj o důchody. SOCDEM slavila Svátek práce

30. dubna 2024  11:44

Zástupci sociální demokracie (SOCDEM) se v úterý společně s odboráři sešli na Střeleckém ostrově v...

Cimický u soudu opět nepřítomen. Jednání pokračuje výslechy poškozených žen

30. dubna 2024  11:28

Obvodní soud pro Prahu 8 pokračuje v projednávání případu psychiatra Jana Cimického, který je...

V Londýně útočil muž s mečem, napadl kolemjdoucí a policisty

30. dubna 2024  11:25

Britská policie zadržela muže s mečem poté, co obdržela zprávy o několika pobodaných v...

Vláda schvaluje důchodovou reformu. Do penze má pustit mladší lidi později

30. dubna 2024  6:09,  aktualizováno  11:20

Úpravy, které se týkají budoucích důchodců, schvaluje vláda. Návrh, na němž se shodla pětikoalice,...

  • Počet článků 188
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 587x
Jsem sběratelka zajímavých moudrých a poučných příběhů. Potkávám je při svojí práci s lidmi. Některé jen proplují kolem a jiné mi nedají pokoj, dokud je prostě " nenadatlím".

Seznam rubrik