Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Nemám pravdu, koukla jsem se do slovníku a zjistila jsem, že OJ není rodu středního, ale rodu mužského... Nevěděla jsem to. Omlouvám se. :-/

0 0
možnosti
Foto

Myslím, že to není oj, ale oje... ( střední rod). Aspoň tak se to rčení používalo u nás na vesnici (jihomoravské). Sprostá, neslušná lidová slova jsou dnes slyšet i v médiích. (TV) Měla by být jen kořením - expresním, vyjádřením pro zvýšení účinku sdělení. Panu učiteli to nezazlívám, jestli žákům po několikáté nařídil "zavřete dveře" a nestalo se tak, použil expresivní výraz "máte v pr.eli oje?" Možná to pisatelky pomhlo. Chlapec považoval oj za cizí slovo, nedivím se mu, ještě sem s tím asi nesetkal... R^:-)

0 0
možnosti
VF

Dobří rodičové mají děti otužovat nejen tělesně, ale i duševně.

Používání sprostých slov v rodině by děti uchránilo od stresu, který hrozí, když se s nimi setkají až ve škole. (Nevhodná ironie, ale ze života.)

0 0
možnosti
JK

Jako pracovník v oblasti hardware často používám odborný, specializovaný termín pro závadu na harddisku: "Disk je v hajzlu..."

0 0
možnosti
Foto

Ale no tak – on odešel do křemíkového nebe. ;-)

0 0
možnosti
Foto

Také se říká "máte doma korálky?", což je docela slušné.

A správně se říká "voj" a nikoli "oj". To by si kdosi mohl vysvětlit jako slovenský milostný vzdech a byl by problém.

0 0
možnosti
MP

Ne, spisovně je oj. Však ze strojařiny je zase známo slovo ojnice, je to sice něco jiného, ale taky jakási tyč, usměrňující pohyb.

0 0
možnosti
MP

Nebudu moralizovat pana učitele;-), kór v dnešní vulgarizované době.

Jedna prastará rodinná: Malá Liduška napomenula staršího bratra - Ty máš v pudeli dvoje?

A to tehdy skoro každý věděl, co je to ten oj, jenže tomu říkali "voje".

0 0
možnosti
Foto

A pokud jde o tu oj kdesi, já to spojil do jednoho úsloví s „máte doma černocha?“ tak, že má dotyčný patrně v p****i černocha.

0 0
možnosti
Foto

Věta „A mami, co to je ten oj?“ mi připomněla jeden dávný vtip, který končí podobnou otázkou: „A čo je to ten tlansfolmátol?“

0 0
možnosti
VF

Neznám, napište.

Děkuji

0 0
možnosti