Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vegetariánka

„Nechtěla bys těm dětem říct něco o alternativním stravování? Jako co vůbec existuje, jaká to má rizika a tak. Máš přece nějaké zkušenosti s vegetariánstvím, ne?“  

Šéfové se to řekne, ale odkud začít? Jak shrnout dvanáct let vegetariánského života do jedné besedy o alternativních způsobech stravování na hodinu a půl? Sedí a civí do monitoru. Přemýšlí, jak na to. Vzpomíná.

Začalo to asi už v dětství. Měli doma králíky, slepice a tak. Na neděli vždycky táta něco podřízl, máma to strčila do trouby a byl z toho nedělní oběd. K obědu byl Ferda, Felix, Matylda, Bertička. V duchu se jim omlouvala a zařekla se, že až bude velká, maso do pusy nevezme. Ve školní jídelně jí zase pořád nutili dojídat řádně prorostlé a tuhé hovězí. Konzistencí to připomínalo podešev, chutí skoro taky. Dokud to beze zbytku nedojedla, nesměla od stolu. Z pobytů ve školní družině si pamatuje vlastně jen jídelnu a kus prorostlého hovězího na talíři před sebou.V osmi letech ji odvezli na týden do nemocnice. Hovězí bylo k obědu hned první den. Nutili ji do něj tak úspěšně, že jí ho našla máma v puse až doma a dovolila jí ho konečně vyplivnout do záchodu. Byl zázrak, že se jím v noci neudusila.
Pak dospěla a dotáhla to do konce. Přestala jíst maso úplně. Jedla ovoce, zeleninu, ořechy, luštěniny. Cítila se dobře. Doma na vsi to ale rodičům říct nemohla. Nestála o jejich lamentace, že je divná, co oni by za války dali za trochu té flákoty, že si neváží dostatku. Zatnula zuby a jednou za čas při návštěvě rodičů se obětovala, aby byl doma klid. Maso jí ale nechutnalo, měla pocit, že žvýká umělou hmotu. Na vysoké to ještě šlo, ale pak v práci! „ Ty nejíš maso? A co jíš, prosím tě?“ Byly obligátní otázky kolegů a kolegyň. Ani u přítele nenašla pochopení. Vůbec si netroufala pustit ho do kuchyně, aby jí do jídla nepropašoval aspoň vývar, do zeleninového salátu nemíchal nastrouhaný salám, aby ji zachránil od bezmasého strádání. Po čase se s ním prostě rozešla. Neměla sílu na neustálý boj s ním, na hru na schovávanou masa do původně vegetariánských pokrmů. Sportovala, jezdila na kole a na vodu s partou kamarádů. Měla přezdívku Bůček. A bůček, ten uzený, taky pravidelně dostávala k Ježíšku, k svátkům i k narozeninám. Na pohlednicích od kamarádů měla buď místo oslovení paní nebo slečna buď tuhle přezdívku, nebo dopisnice oznamovala všem, kteří ji vzali do ruky, že adresátem je potrhlá vegoška. Pokud si chtěla dát někde na vsi jídlo v restauraci, byla většinou odkázána na smažený sýr s tatarkou, který si tak velmi záhy znechutila. 
Začala cvičit jógu, našla si nového, tolerantnějšího partnera, taky vegetariána,čekala s ním dítě. Prošla martyriem lékařských přednášek o tom, jak škodí sobě i dítěti. Narodil se jí zdravý chlapeček, odkojila ho. Kojila ho dva roky. Byl čilý, odolný proti nemocem, krásně mluvil. Pak měl jít do mateřské školky. Seděli večer s mužem  u večeře. Měli hlívový guláš. „ Asi začnu jíst občas maso.“ Oznámila mu. Vidlička mu vypadla z ruky překvapením. „ Proč, prosím tě?“ Ptal se. „ Aby si náš malý neužíval to, co já. Lišit se je hrozně těžké. A taky aby měl na výběr. My jsme ho vlastně asi předurčili, víš?“ Pokýval hlavou. Rozuměl tomu. Druhý den při příchodu domů z práce vytáhl z tašky lososa. „ Začneme třeba tímhle.“ Pravil stručně. Beze slova rybu umyla a strčila do pekáčku. Od té doby jedli drůbež a ryby.

Stála před třiceti puberťáky. „ Víte, kdo je to třeba vegetarián?“ Zeptala se téměř v úvodu. Vzadu se vymrštila ruka vyčouhlého brýlatého kluka. Trvalo značně dlouho, než vztyčil svoji vytáhlou postavu. „ To je člověk, který nejí maso a svoje extrémní názory vnucuje ostatním.“

Autor: Martina Studzinská | středa 15.7.2015 21:00 | karma článku: 11,46 | přečteno: 658x
  • Další články autora

Martina Studzinská

Máj - lásky čas?

"Byl pozdní večer, první máj. Večerní máj - byl lásky čas." Tak praví básník. My starší máme s prvním májem spojené prvomájové průvody. O nich jsem psala před rokem. Jaká je ale původní májová tradice?

2.5.2019 v 16:39 | Karma: 6,35 | Přečteno: 167x | Diskuse| Ostatní

Martina Studzinská

Malé i velké čarodějnice, ke startu připravit!

Zítra vzplanou na mnoha místech ohromné vatry. Budou se pálit čarodějnice. Co o této tradici víme a co se můžeme domnívat? Jaké je poselství téhle zvláštní noci?

29.4.2019 v 19:36 | Karma: 8,40 | Přečteno: 182x | Diskuse| Ostatní

Martina Studzinská

Jak dlouho by se tady válel?

Neznalost zákonů neomlouvá. A to ani těch přírodních. Pokud věci necháme být tam, kde jsou, možná se nám vzniklá zátiší nebudou ani za mák líbit.

21.4.2019 v 21:44 | Karma: 16,76 | Přečteno: 501x | Diskuse| Ostatní

Martina Studzinská

Toaletní papír, životní filosofie a všechno to kolem

Napadlo vás někdy zamyslet se nad takovou běžnou věcí denní potřeby, jakou je obyčejný toaletní papír? Aneb co také musí řešit pedagog na Den učitelů.

28.3.2019 v 21:24 | Karma: 15,01 | Přečteno: 456x | Diskuse| Ostatní

Martina Studzinská

Když se zblázní hodiny

Už jste si toho taky všimli? Hodiny jsou symbolem naší volby, našeho směřování v čase nám vyměřeném. Mám dojem, že to platí hlavně pro ty klasické, s ručičkami. Jakmile se pokazí, měli bychom se nad sebou zamyslet.

16.3.2019 v 9:31 | Karma: 13,43 | Přečteno: 482x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

VIDEO: Alkohol a grogy za volant nepatří. Policie zapojila do kampaně děti

1. června 2024  12:22

„V autě se vždycky pšipoutej“ nebo „Zpomal, kámo.“ To radí ti nejmenší řidičům na videu, které v...

Hasičská cisterna dostala smyk a havarovala, dva lidé se zranili

1. června 2024  12:13

V sobotu krátce po půl desáté dopoledne havarovala hasičská cisterna mezi obcemi Žulová a Vápenná...

Česko zasáhly silné deště. Voda zaplavovala ulice, ničila stromy

1. června 2024  9:03,  aktualizováno  12:06

Česko v noci z pátku na sobotu zasáhl silný déšť. Středočeští hasiči kvůli tomu zasahovali u třech...

Počet povolených oddlužení v minulých letech klesl, bylo jich skoro 18 tisíc

1. června 2024  12:06

V Česku v posledních letech ubývá návrhů na oddlužení a povolených oddlužovacích procesů. Vyplývá...

  • Počet článků 188
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 579x
Jsem sběratelka zajímavých moudrých a poučných příběhů. Potkávám je při svojí práci s lidmi. Některé jen proplují kolem a jiné mi nedají pokoj, dokud je prostě " nenadatlím".

Seznam rubrik