Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pozor, hranice!

Jaké to je, když po více než třiceti letech přijedete na místo, s nímž máte spojenou hodně silnou vzpomínku? Třeba na dobu, kdy bylo hodně obtížné překračovat hranice?

Psal se rok devatenáct set osmdesát dva, ona byla studentkou předposledního ročníku univerzity a on zaměstnancem jednoho národního podniku. Byla to jejich první společná dovolená. Chodili spolu rok a půl a právě začali uvažovat o společném životě. Společný život před krátkou dobou taky počali, ale to zatím matně tušila jen ona, plachá a nesmělá dívka s koňským ohonem  šedýma vykulenýma očima. Přijeli vínovou škodovkou stodvacítkou, v níž si přivezli vše potřebné: stan áčko, dva spacáky, propanbutanový vařič a dva ešusy a konečně i dva spacáky teplých svršků, protože v těchhle končinách jeden nikdy neví.

Dorazili za hustého deště, rychle postavili stan a zalezli dovnitř. Vypili lahev červeného a snědli pár krajíců chleba s paštikou a usnuli, aniž by viděli něco z divoké nádhery skal, tyčících se nedaleko. Do snů jim šuměl rozvodněný Dunajec, na jehož břehu se zlověstně tyčily plechové cedule s nápisy POZOR! STÁTNÍ HRANICE! Na druhém břehu už bylo Polsko.
Ráno se probudila první, vyšla před stan a brouzdala se bosýma nohama v mokré trávě na říčním břehu. Došla k řece a umyla se v její chladné vodě. Roztřásla se zimou. Všimla si, že z protějšího břehu na ni kdosi mává a zamávala mu na pozdrav. Pak došla do nedaleké vesničky, kde v místním krámečku koupila bochník chleba, kostku másla a papírový pytlík s vajíčky. Pomalu se šourala zpět na tábořiště za vesnicí. Bylo pošmourno, z řeky stoupala ranní mlha. Kromě nich tu byl ještě jeden stan o pár metrů dál od řeky a poblíž oprýskaný Wartburg s espézetkou Velkého Krtíše. Nějací Slováci, starší manželé, seděli před stanem a právě snídali.
On už také vstal. Po probuzení nebýval nikdy právě v družné náladě, tak si ho raději nevšímala. Vyndala ze stanu vařič, nalila do ešusu vodu, osolila ji, vložila do ní vajíčka a přivedla ji k varu. Mezitím nakrájela čerstvý chleba a mazala krajíce změklým máslem. On zíral do zpěněných vln a mlčky kouřil cigaretu. Dokouřil, zvedl se a vypnul vařič. Vylil z ešusu horkou vodu, nabral do něj chladnou z řeky a začal naklepávat jedno z vajec. Vajíčko ale ještě nebylo natvrdo a on si pokapal manšestráky částí vaječného žloutku. To ho dorazilo.
„Tos tam nemohla dát víc vody, ty krávo!“ Rozeřval se na celé tábořiště.
Neodpověděla. Pokrčila rameny a zalezla do stanu,aby si zabalila věci. Než zmizela uvnitř, všimla si zpytavých pohledů obou Slováků, kteří to celé nemohli neslyšet. Sbalila spacák a pár svršků, nasadila si batoh na záda a vyrazila směrem k vesnici. Ještě ze silnice slyšela , jak nadává a pucuje si potřísněné gatě. Kráčela bosky, pohorky přehozené před rameno. Bylo chladno a každou chvíli se mohlo dát do deště. Uvědomila si, že nechala mapu v autě. Vyrazila tedy k vesnici, kde ráno nakupovala. Snad tam zjistí, jestli jí pojede nějaký spoj do kteréhokoli města. Sotva stihla dojít k ceduli s jejím jménem, přibrzdilo u ní auto.
„ Nasedej!“
Zavrtěla hlavou a zarytě kráčela dál. Zastavil, nechal dveře škodovky otevřené a popadl ji za rameno.
„Mám to už čistý, tak neblbni a nasedej!“ Zavelel beze slůvka omluvy.
Nevydržela to a rozbrečela se. Zmatek v ní byl přípiš velký na to, aby se dokázala ovládat. Cítila ponížení, nechtěla být ve vsi středem pozornosti. Navíc ani nevěděla, jestli odtud něco vůbec jede a kdy. Moc civilizovaně to tu nevypadalo. Krčma, krám a polorozpadlý hřbitov. Po chvíli váhání nasedla. 
Nemluvili až do oběda, který tvořila konzerva studeného lančmítu se zbytkem ranního chleba. Nechtěla riskovat další hádku v nějaké hospodě a navíc by v tuhle dobu sotva někde nějakou otevřenou našli.
Chtěla, aby její dítě mělo otce, a tak se nechala od něj ponižovat ještě deset let.

Psal se rok dva tisíce osmnáct. Oba břehy Dunajce byly v téže vesnici spojeny lávkou pro pěší, po níž korzovali lidé, jezdili cyklisté, rodiče uspávali své ratolesti v kočárcích. Řeka byla rozvodněná, její voda byla ledová a kalná. Vyšla z penzionu na břehu řeky, aby si připomněla, kde tenkrát začalo to podivné soužití.

Stála tam, kde bývala ta louka. Existenci státní hranice připomínal jediný patník v zemi. Pozorovala čápy na hnízdě na polské straně řeky. Krmili právě své mladé. Na podzim je vyvedou z hnízda a vydají se na dalekou cestu přes moře. I ona s tím hrubiánem vychovala dvě děti. Teď už jsou dospělé, mají své rodiny. I ona dostala křídla, změnila svůj život. Dneska už by na ni nikdo nekřičel na celé tábořiště.
Z řeky stoupala ranní mlha, ale nebylo to nepříjemné. Na polském břehu svolával zvuk kostelního zvonu k ranní mši. Ke kostelu se scházeli lidé, někteří zůstali stát před ním. Po půl hodině vyzváněl zvon ze slovenské vesnice. I sem zamířilo mnoho jejích obyvatel. Zdravili se, dávali se spolu do řeči. Na cyklostezce před kostelem nastal čilý ruch. Několik hospůdek a krámečků začalo otvírat a vítat ranní hosty. V oknech upravených domečků kvetly muškáty. Zastavila se u zmrzlináře a koupila si svoji oblíbenou.

Svět se změnil. Lidi postavili cyklostezky, lávky přes řeky, které je dříve rozdělovaly. Svět se zmenšil, víc se cestuje. Je menší problém posnídat, přenocovat. Žijeme s větším komfortem. Míň si toho necháváme líbit. Jenom je třeba si to občas připomenout.

Autor: Martina Studzinská | neděle 29.7.2018 16:27 | karma článku: 16,80 | přečteno: 507x
  • Další články autora

Martina Studzinská

Máj - lásky čas?

"Byl pozdní večer, první máj. Večerní máj - byl lásky čas." Tak praví básník. My starší máme s prvním májem spojené prvomájové průvody. O nich jsem psala před rokem. Jaká je ale původní májová tradice?

2.5.2019 v 16:39 | Karma: 6,35 | Přečteno: 167x | Diskuse| Ostatní

Martina Studzinská

Malé i velké čarodějnice, ke startu připravit!

Zítra vzplanou na mnoha místech ohromné vatry. Budou se pálit čarodějnice. Co o této tradici víme a co se můžeme domnívat? Jaké je poselství téhle zvláštní noci?

29.4.2019 v 19:36 | Karma: 8,40 | Přečteno: 182x | Diskuse| Ostatní

Martina Studzinská

Jak dlouho by se tady válel?

Neznalost zákonů neomlouvá. A to ani těch přírodních. Pokud věci necháme být tam, kde jsou, možná se nám vzniklá zátiší nebudou ani za mák líbit.

21.4.2019 v 21:44 | Karma: 16,76 | Přečteno: 501x | Diskuse| Ostatní

Martina Studzinská

Toaletní papír, životní filosofie a všechno to kolem

Napadlo vás někdy zamyslet se nad takovou běžnou věcí denní potřeby, jakou je obyčejný toaletní papír? Aneb co také musí řešit pedagog na Den učitelů.

28.3.2019 v 21:24 | Karma: 15,01 | Přečteno: 456x | Diskuse| Ostatní

Martina Studzinská

Když se zblázní hodiny

Už jste si toho taky všimli? Hodiny jsou symbolem naší volby, našeho směřování v čase nám vyměřeném. Mám dojem, že to platí hlavně pro ty klasické, s ručičkami. Jakmile se pokazí, měli bychom se nad sebou zamyslet.

16.3.2019 v 9:31 | Karma: 13,43 | Přečteno: 482x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Novým ministrem za TOP 09 bude Tuleja. Bude to posila vlády, říká premiér

30. dubna 2024  6:02,  aktualizováno  13:23

Přímý přenos Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace se má stát prorektor Slezské univerzity v Opavě pro...

Vláda schválila důchodovou reformu. Do penze má pustit mladší lidi později

30. dubna 2024  6:09,  aktualizováno  13:20

Vláda Petra Fialy schválila svůj návrh důchodové reformy. Bez reformy by nebyl systém udržitelný,...

Íránku zmizelou při protestech sexuálně zneužili a zabili, uvádí tajný dokument

30. dubna 2024  13:18

Šestnáctiletou Íránku, která zmizela v září 2022 při protivládních protestech, sexuálně zneužili a...

„Nezbylo mi nic.“ Téměř stoletá Ukrajinka prchala kilometry pod palbou Rusů

30. dubna 2024  12:55

Osmadevadesátiletá Lidija Stepanivna urazila na útěku ze svého domova v Očeretyne v Doněcké oblasti...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 188
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 587x
Jsem sběratelka zajímavých moudrých a poučných příběhů. Potkávám je při svojí práci s lidmi. Některé jen proplují kolem a jiné mi nedají pokoj, dokud je prostě " nenadatlím".

Seznam rubrik