Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kořeny

Tomu, kdo se někdy stěhoval, je jasné, jaká je to ohromná změna. Co teprv ti, kteří byli vystěhováni nedobrovolně! Jak se cítili? Co prožívali?

Byl to starý a krásný dům v Sudetech. Žil tu starý pán s paní, která vůbec neopouštěla svoji postel. Byla totiž zcela nepohyblivá. Tihle dva lidé tu pamatovali osídlení pohraničí v padesátých letech. Přišli sem, on úředník, ona žena v domácnosti tehdy s malým synem. Chtěli se starat o pole, o ovocný sad, chovat hospodářská zvířata. Jenže to vůbec neuměli. Hospodářství v chudém kraji neprosperovalo tak, aby je uživilo, a tak musel otec rodiny začít jezdit daleko do města do kanceláře. Velkou část svého nízkého platu projezdil do práce a zpátky domů. Domů přijížděl pozdě večer, často za tmy. Jejich syn začal chodit do školy do vesnice vzdálené asi dvanáct kilometrů. U nich v malé vísce totiž školu zrušili, prý by se to nevyplatilo pro tak málo dětí. Zrušili i kostel a faru, v bývalém tanečním sále byl teď teletník místního JZD, tedy jednotného zemědělského družstva, které chlapcovi rodiče pomáhali zakládat. Zbavili se tak polí a sadu, s nimiž si nevěděli rady, a tak je nechávali ladem. Družstvu se ale taky nijak příliš nedařilo. Lidé se z malé vesničky stěhovali do paneláků ve městě a zůstávali tu jen staří lidé. Kromě hospody tu nebylo vůbec nic, kde by se dalo posedět se sousedy, popovídat si s nimi. Chlapi tu sedávali večer co večer s železnou pravidelností. Ženské se zase scházely jednou týdně na návsi, když přijela pojízdná prodejna. Z autobusu tu prodávali pečivo, cukr, mouku a pár základních potravin pro život.
Když chlapec vyrostl, odešel studovat do Prahy, oženil se tam, našel si tam práci a rodiče zůstali v domě s velkou zahradou v pohraničí sami. Dům chátral, zahrada zarůstala, sil ubývalo. 
V osmdesátých letech se situace uvolnila a začali sem jezdit původní obyvatelé domků, vysídlení sudetští Němci. Obyvatelé vesničky začali mít strach. Kdo ví, co bude, třeba se sem jednou budou chtít vrátit? Chlapi v hospodě večer vyprávěli o tom,  že u starého Vondráka byli staří němečtí manželé na návštěvě a pochválili ho, jak se o dům stará. Takový ochlasta! Ti si určitě představují, jak se vracejí nazpátek! Nejistota ovládla odlehlou vesničku, kde se už beztak žilo dost těžko. Jediná práce pro chlapy byla těžká lopota v lese a ženské chodily do lesa sázet stromky nebo se staraly o mladé jalovice v teletníku.
Sametové revoluce se oba staroušci už nedožili. Pána to povalilo, když nesl dříví z dřevníku na zátop a paní ho v eldéence nepřežila ani o dva měsíce. O zchátralý dům neměl nikdo dlouho zájem a pak ho koupila rodina z města. Měli tři děti a chtěli sem jezdit o víkendech na čerstvý vzduch. Koupili dům i se všemi věcmi a vzpomínkami obou staroušků, ale i německých obyvatel před nimi. Na půdě v truhle našli staré německé knihy a obrázky. Nechali je tam ležet jako památku na zašlé časy. Rodina sem jezdila pravidelně víkend co víkend dvacet let. Děti se rozprchly po světě, paní byla nemocná, otec rodiny se nezvládl starat o tak velký dům a zahradu sám. Všechno zase prodal, tentokrát místnímu farmáři. Domluvili si termín, dokdy dům i zahradu předají. Ve smluvený den se kupující farmář i prodávající starý pán sešli před domem. Najednou před vraty zastavilo auto s německou poznávací značkou. Vystoupil z něj další starý pán, Němec, který tu před válkou prožil dětství. Představil se a povídal, že by se do domu ještě naposledy rád podíval, jestli mu to prodávající a nový majitel dovolí, samozřejmě. Oba muži souhlasili. Prošli všichni společně celý dům od sklepa až po půdu. A právě na oné půdě se starému německému  pánovi zaleskly v očích slzy. Tady se s mladší sestrou schovávali, odtud vyhlíželi, kdy pojede jejich otec z pole domů. Pak zamířil k jednomu z mohutných trámů, odpočítal od podlahy směrem vzhůru prkna, na nichž byla připevněna střešní krytina a jedno z nich odsunul. Ze škvíry za ním vytáhl starou porcelánovou panenku, plyšového medvídka, děravého od molů a zaprášenou úzkou knížku obalenou prachem a pavučinami. Držel je v ruce a oči se mu pořád leskly.  Potom otevřel knížku a oběma mužům, kteří tu s ním stáli, ji ukázal. Byl to dívčí památník. Starý pán se ještě jednou omluvil. Jeho sestra je nemocná a on jí slíbil, že sem zajede a pokusí se památník získat. Zkusil zavolat starostovi obce a ten mu řekl, že dům se prodává a kdy. Starý pán sem jel desítky kilometrů, aby svojí sestře památník dovezl. V době, kdy vesnici s rodiči opouštěli, jí bylo deset a jemu dvanáct let. Starý pán dojatě listoval zašlými stránkami, prohlížel si obrázky a potichu si šeptal jména těch, kteří je sem kdysi nakreslili. Najednou na zem vypadlo vylisované vybledlé růžové poupátko. Starý pán památník zavřel a oběma poděkoval. Prodávající mu nabídl , aby si ještě prohlédl věci  v truhle, ležící opodál: staré knihy a kalendáře, vyšívané polštáře a dečky.  Němec bral všechny věci s úctou do rukou, ale pak je položil zase zpátky. Prý je mají nechat pro místní muzeum. Že tu žádné nemají? Kde je místní úřad? Farmář vyťukal do mobilu číslo starosty. Za chvíli před domem zastavilo auto a vystoupil z něj starosta. 
Vy tu nemáte ani malé muzeum? Vezměte si, prosím tyhle věci. Určitě se najde ještě mnoho dalších. Bylo toho tu všude poschováváno hodně. A mimochodem jsem si všiml, že kostel nemá zvon. Že už se na něj pořádá sbírka? To je moc dobře. To jsem rád. A neurazíte se, když vám na něj přispěji? Vždyť je to přece moje rodná vesnice!

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martina Studzinská | středa 13.1.2016 15:49 | karma článku: 11,88 | přečteno: 306x
  • Další články autora

Martina Studzinská

Máj - lásky čas?

"Byl pozdní večer, první máj. Večerní máj - byl lásky čas." Tak praví básník. My starší máme s prvním májem spojené prvomájové průvody. O nich jsem psala před rokem. Jaká je ale původní májová tradice?

2.5.2019 v 16:39 | Karma: 6,35 | Přečteno: 167x | Diskuse| Ostatní

Martina Studzinská

Malé i velké čarodějnice, ke startu připravit!

Zítra vzplanou na mnoha místech ohromné vatry. Budou se pálit čarodějnice. Co o této tradici víme a co se můžeme domnívat? Jaké je poselství téhle zvláštní noci?

29.4.2019 v 19:36 | Karma: 8,40 | Přečteno: 182x | Diskuse| Ostatní

Martina Studzinská

Jak dlouho by se tady válel?

Neznalost zákonů neomlouvá. A to ani těch přírodních. Pokud věci necháme být tam, kde jsou, možná se nám vzniklá zátiší nebudou ani za mák líbit.

21.4.2019 v 21:44 | Karma: 16,76 | Přečteno: 501x | Diskuse| Ostatní

Martina Studzinská

Toaletní papír, životní filosofie a všechno to kolem

Napadlo vás někdy zamyslet se nad takovou běžnou věcí denní potřeby, jakou je obyčejný toaletní papír? Aneb co také musí řešit pedagog na Den učitelů.

28.3.2019 v 21:24 | Karma: 15,01 | Přečteno: 456x | Diskuse| Ostatní

Martina Studzinská

Když se zblázní hodiny

Už jste si toho taky všimli? Hodiny jsou symbolem naší volby, našeho směřování v čase nám vyměřeném. Mám dojem, že to platí hlavně pro ty klasické, s ručičkami. Jakmile se pokazí, měli bychom se nad sebou zamyslet.

16.3.2019 v 9:31 | Karma: 13,43 | Přečteno: 482x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Geopolitický rébus. Požár v pacifické državě Francie přifukuje Ázerbájdžán

17. května 2024  12:52

Francie má problém. A neřeší ho na dohled Elysejského paláce, ale na druhé straně planety. V Nové...

S nožem v ruce otevřel dveře cizího auta, řidiče v něm bezdůvodně pobodal

17. května 2024  12:45

Mladík v Rokycanech se obrátil na policisty s tím, že jede autem po městě a vidí na ulici muže,...

Jak dostat zaměstnance z nemocenské. Stát chce uzákonit lékaře ve firmách

17. května 2024  12:44

Premium Méně lidí na neschopence, vyšší produktivita práce, vyšší výnos daní. Takové jsou cíle připravované...

Policie vyšetřuje požár skladu olejů v Kladně jako ohrožení z nedbalosti

17. května 2024  12:42

Požár skladu olejů Kladně, při kterém ve čtvrtek vznikla zhruba čtyřicetimilionová škoda, policie...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 188
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 587x
Jsem sběratelka zajímavých moudrých a poučných příběhů. Potkávám je při svojí práci s lidmi. Některé jen proplují kolem a jiné mi nedají pokoj, dokud je prostě " nenadatlím".

Seznam rubrik