Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Dáma minimálně s dvěma P

Pořádkumilovnost a vstřícnost. Takové dobré vlastnosti. Ale někdy se jimi jejich nositel/ka dokáže těm kolem doslova zprotivit. Nevěříte? 

Kdysi maminky svým dcerám říkávaly, že správná ženská má mít pět P: Pilná, pořádná, pěkná, pečlivá a pobožná. Stačí to ale pro harmonické soužití?

 

Přijali do menší soukromé firmy novou kolegyni. Nebyla už nejmladší ,evidentně už měla v tom životě něco za sebou. Už když ji přijímali, personalistka byla na vážkách, zda Katrin přijmout nebo ne. Zkušenosti v oboru měla, cizí jazyky nic moc, což u nich ve firmě bylo dost potřeba. Navíc si Katrin moc nevěřila a trochu moc mluvila. Vlastně by si po celou dobu pohovoru vedla monolog, kdyby jí personalistka čas od času neskočila do řeči. Povídala takové těžko uvěřitelné věci a vůbec byla taková nějaká zmatená. Byla ale zjevně inteligentní a měla chuť se učit novým věcem a o své budoucí práci lecos věděla. Navíc o tu práci zjevně dost stála. Přijali ji tedy.

Katrin k nim tedy nastoupila. Radostně uvítala možnost v práci přespávat. Měli tu v kanceláři rozkládací pohovku pro případ, že se v období uzávěrky někdo v práci zdržel. Po několika týdnech se Katrin v práci doslova ubytovala. Bylo zjevné, že pokud vůbec má nějaký domov, pak určitě není tím místem, kam by se právě těšila. Všichni ostatní , pokud chtěli v práci něco dodělat, odnášeli si práci raději domů, ale Katrin si v kanceláři zařídila provizorní bivak. Mluvila  občas o synovi, kterého jí hlídají rodiče a ukazovala pyšně jeho fotky. Prý je to nadaný sportovec. Partnera zjevně neměla nebo o něm vůbec nemluvila. Působila dost osaměle. 

Po několika týdnech Katrinina pobytu v kanceláři uklízečky pochopily, že tady jsou zbytečné. Občas dodaly Katrin čistící prostředky, jinak si obyvatelka kanceláře poradila sama. Poradila, ale jak! Žádná uklízečka, která má na starosti dvě patra, by tuhle kancelář takhle nenablýskala. Nikde ani prášek, ani smítko. Že tu někdo přebývá, nebylo půl hodiny před příchodem prvního klienta vůbec znát. Tak bivakování v práci Katrin všichni tiše tolerovali. Přecházeli mlčením i fakt, že si jejich nová kolegyně přepírá a suší osobní prádlo na toaletě v předsíňce s umyvadlem. Nikomu to nepřekáželo, tak co. Každý, kdo do Katrininy kanceláře zavítal, si připadal jaksi nepatřičně. Jako by tu dělal nepořádek jen tím, že tu tiše sedí. Sotva dopitý hrnek každému Katrin doslova vytrhla z ruky, aby ho mohla okamžitě umýt a uklidit do kuchyňky. Neustále něco nutkavě oprašovala a leštila.

Po několika dalších týdnech Katrin kancelář opanovala. Každý se té místnosti vyhnul, pokud tam nutně nemusel. Katrin byla totiž, mírně řečeno, víc upovídaná, než se dalo snést. Nikdo se v její přítomnosti nedostal ke slovu a prostě jen tak odejít, znamenalo vypařit se ze dveří doslova v půlce věty. Klienti se s Katrin nechtěli bavit a počkali si raději na ostatní kolegy a kolegyně, takže Katrin zůstávala ve své nablýskané kanceláři dost sama. Tím byla upovídanější, pokud měla příležitost. Pro šéfa tak nastal obtížně řešitelný problém. Potřeboval se přehnaně sdílné a pořádkumilovné pracovnice nějak elegantně zbavit. Posílal ji do terénu, jak to nejčastěji šlo a při první příležitosti jí dal výpověď dohodou. 

Kolegyním bylo ale Katrin přece jen líto. Občas jí odpověděly  na email nebo si vyslechly nekonečný telefonát, který přerušily a předstíraly tak , že jsou mimo signál. Přehnaná pořádkumilovnost a nadměrná upovídanost jsou totiž obtížně snesitelné a téměř proti nim neexistuje účinná férová obrana. Lze se jedině zapírat a kličkovat. A to nedělá nikdo rád.

Autor: Martina Studzinská | pátek 24.11.2017 16:53 | karma článku: 9,38 | přečteno: 529x
  • Další články autora

Martina Studzinská

Máj - lásky čas?

"Byl pozdní večer, první máj. Večerní máj - byl lásky čas." Tak praví básník. My starší máme s prvním májem spojené prvomájové průvody. O nich jsem psala před rokem. Jaká je ale původní májová tradice?

2.5.2019 v 16:39 | Karma: 6,35 | Přečteno: 167x | Diskuse| Ostatní

Martina Studzinská

Malé i velké čarodějnice, ke startu připravit!

Zítra vzplanou na mnoha místech ohromné vatry. Budou se pálit čarodějnice. Co o této tradici víme a co se můžeme domnívat? Jaké je poselství téhle zvláštní noci?

29.4.2019 v 19:36 | Karma: 8,40 | Přečteno: 182x | Diskuse| Ostatní

Martina Studzinská

Jak dlouho by se tady válel?

Neznalost zákonů neomlouvá. A to ani těch přírodních. Pokud věci necháme být tam, kde jsou, možná se nám vzniklá zátiší nebudou ani za mák líbit.

21.4.2019 v 21:44 | Karma: 16,76 | Přečteno: 501x | Diskuse| Ostatní

Martina Studzinská

Toaletní papír, životní filosofie a všechno to kolem

Napadlo vás někdy zamyslet se nad takovou běžnou věcí denní potřeby, jakou je obyčejný toaletní papír? Aneb co také musí řešit pedagog na Den učitelů.

28.3.2019 v 21:24 | Karma: 15,01 | Přečteno: 456x | Diskuse| Ostatní

Martina Studzinská

Když se zblázní hodiny

Už jste si toho taky všimli? Hodiny jsou symbolem naší volby, našeho směřování v čase nám vyměřeném. Mám dojem, že to platí hlavně pro ty klasické, s ručičkami. Jakmile se pokazí, měli bychom se nad sebou zamyslet.

16.3.2019 v 9:31 | Karma: 13,43 | Přečteno: 482x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 188
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 587x
Jsem sběratelka zajímavých moudrých a poučných příběhů. Potkávám je při svojí práci s lidmi. Některé jen proplují kolem a jiné mi nedají pokoj, dokud je prostě " nenadatlím".

Seznam rubrik