Zrušme armádu II

Dnes jsem se upřímně a od srdce pobavil při čtení příspěvku kolegy blogera, pana Pavla Jáška. Jeho příspěvek najdete na adrese: http://jasek.blog.idnes.cz/c/199420/Zrusit-armadu-A-co-takhle-Cechy-Moravu-a-Slezsko.html. A právě s panem Jáškem bych chtěl – ve vší slušnosti polemizovat. Pane Jášku – ani ve snu  mně nenapadlo, že bych mohl svým výrokem o zrušení armády někoho naštvat. Pokusil jsem pouze uplatnit své ústavní právo na svobodu slova, stejně jako ho uplatňujete Vy a ostatní aktivní blogeři.

 

 

Hned na začátku mi byla kontextově poněkud nesrozumitelná věta …To je ovšem klišé zavedené těmi, co opravdu potřebují ovčany!  Netuším, zda jsem podle této Vámi vyprodukované věty Ovčan, nebo ten, kdo zavádí klišé. Opravdu ne.

Dále, velmi tvrdě jsem narazil při pokusu intelektuálně uchopit Vaši větu: Sám patřím k těm, co obrozenecko – národovecko – nacisticko – bolševické pojetí dějin národů žijících na území Koruny české naprosto odmítají!  Tedy to je nadmíru tvrdý jazykový kalibr a všechny moje pokusy najít! v encyklopedii koncepty obrozenecko – národovecko – nacisticko – bolševického pojetí dějin národů žijících na území Koruny české selhaly, stejně tak jako snaha vyhledávacího robota značky Google.

Ani další jazykovou perličku jsem zcela nepochopil - Vynechám budování přemyslovského státu, což byla jedna ukázková vojenská akce za druhou. Měl jste možná na mysli války, které vedli Přemyslovci, ovšem bitva na Moravském poli r. 1278 dle mého soudu nijak ukázkovou nebyla. Armáda českého krále zde byla poražena a on sám zahynul, co je na tom ukázkového? A to nemluvím o dvou neúspěšných křížových výpravách vedených do Pobaltí, pane kolego. Samý zmar a plýtvání energií…

Také bych si dovolil polemizovat o střetu civilizací – co to znamená, že nastane brzy?  Asi máte nějaké jiné informace, než já, ale jestli máte na mysli to, že se vojska Francie, Itálie a USA  prohánějí po Libii, tak to není nic jiného, než normální evropsko-americký imperialismus a ten uváděné státy běžně praktikují vždycky, kdykoliv jim dojde ropa, ocel, nebo místní diktátor odmítne nakupovat výborné americké zbraně.

No a dostáváme se k citlivému problému odvodních komisí v režii Pavla Jáška: Okamžitě zavést nejen fyzický odvod, což znamená, že každý 18.letý nastoupí ve spoďárech před komisi a ta řekne: „Schopen, odveden!“  Svádí to k domněnce, že kromě fyzického odvodu existuje ještě nějaký jiný odvod, třeba psychický...Děkuji, ale tohle opravdu nechci. A to z různých – praktických důvodů, prošel jsem základní vojenskou službou za minulého režimu a dorostová lékařka MUDr. Mrázová mi pod záminkou plnění nejčestnější vlastenecké povinnosti osahávala genitálie. Jednou mi to stačilo a pokud by tohle hrozilo mým dětem, sám jim připlatím na emigraci do jiné země.

Další – velmi sofistikované souvětí, se mi podařilo sémanticky dešifrovat jen z části, posuďte sami: Pětiměsíční základní vojenská služba! Jak? Říkáte, že moderní armáda je drahá, sofistikovaná atd…Kdepak, to po nikom nechci! Naučí se poslouchat, uklízet, žít pro kámoše na vedlejším „bidle“, žrát tak aby zůstalo pro jiné! A hlavně se možná dozví, že je něco víc než on! Že má doma mámu, ženu, holku, dítě, které se někdo pokouší znásilnit, ponížit, zabít nebo zotročit!  Pane Jášku, já se nechci učit poslouchat, jsem svobodný muž, a nechci žít pro kámoše na vedlejším bidle. A také nechci žrát a dovídat se od politruka jakékoliv bludy a doktríny. Tímhle jsem prošel někdy kolem roku 1984/85. Bohužel.

No a nakonec si nechávám komentář k Vašemu výroku z rubriky o autorovi: Protože vím, že jakýkoliv socialismus po 20. stol. musí skončit a sociální stát je už sežrán, jsem asi pravičák! Chtěl bych mít pane Jášku Vaši jednoduchou životní jistotu o tom, že po 20. století musí jakýkoliv socialismus skončit. Už staří Řekové hovořili o dialektice dějin a o existenci cyklů v dějinách lidstva. A také byste si měl udělat jasno v tom, zda jste skutečný pravičák. Píšete, že jste asi pravičák. Ale zde bych se nedivil, politické síly, které se u nás prezentují jako pravice, mají dle mého soudu s korektní pravicí jen málo společného. Ovšem  jejich představitelé klidně mohou být inspirací pro ostatní – skoropravičáky. Bojím se, co by se stalo, kdyby počet skoropravičáků začal exponenciálně růst...

Co dodat na závěr? Snad jenom mé oblíbené: Bůh ochraňuj všechny mámy, ženy, holky a děti, které se někdo pokouší znásilnit, ponížit, zabít nebo zotročit.

 

V úctě svobodný muž a občan František Študlar

 

 

PS: problém není v armádě jako takové, ale v jejím politickém vedení. Naše hlavy státu a vrchní velitelé plus generalita vždy nakonec sklonili před nepřáteli hlavu. Mnichov a rok 68 jsou ukázkovými příklady toho, jak zrádné a ošidné je věřit našim politikům. A Vy, vážení čtenáři blogů si myslíte, že nyní máme lepší politiky, než na konci První republiky, či v srpnu 1968? Pokud je Vaše odpověď ne, tak se možná shodneme i na tom, že existence armády je plýtvání penězi. Pokud by ovšem politici vládli vzorně, byl bych jednoznačně pro…

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: František Študlar | úterý 5.7.2011 8:00 | karma článku: 11,83 | přečteno: 1305x