Kdo vlastně ten fotbal na Primě vyhrál?

Chtěl jsem se podívat na názorovou debatu prezidentských kandidátů, ale tápal jsem zda je to pořad "Česko hledá superstar" nebo pohárový duel Sparta - Baník.

Nezachytil jsem začátek přenosu a nevím tedy, zda fanoušci některého z aktérů byli do arény doprovázeni policií a zda demolovali nějaký veřejný majetek. Po začátku zápasu to vypadalo, že fanoušci jednoho z kandidátů jsou zkušenější borci a jejich hulvátství má podstatně vyšší razanci než těch soupeřových. Logicky samozřejmě došlo k tomu, že druhá strana si rychle uvědomila, že na hulvátství platí zase jen stejný kalibr a upravila taktiku. Moderátor měl značné potíže s řízením zápasu a když nevěděl kudy kam, přerušil zápas a seznámil nás se stále narůstajícím počtem diváků. Pak se pokusil požádat diváky o omezení používání sprostých slov na adresu soupeře a nechal se odměnit pokryteckým potleskem. To se opakovalo asi třikrát se stejným výsledkem. Snad jediným dobrým krokem pořadatelů na Primě bylo, že platil zákaz čepování piva a tvrdého alkoholu s donáškou do hlediště, jinak jsme se snad dočkali i létajících půllitrů. Každopádně Prima zabodovala a tento pořad se stal silnou konkurencí pro "Kotel paní Jílkové"

Do včerejšího dne jsem si myslel, že není možné, aby se něco podobného stalo v naší (snad) civilizované zemi. Chápal bych to snad v nějaké středoafrické republice při soupeření dvou náčelníků znepřátelených kmenů konzumujících ještě nedávno lidské maso.

Ne, i u nás je to možné, stačí mít za cíl vysokou sledovanost, vytvořit davovou psychózu, využít nejnižší pudy vhodné skupiny manipulovatelných lidí a máme tu něco jako fotbalový mač Sparta-Baník se všemi průvodními jevy skrytého křupanství.

Nechápu jen, že volební tým Jiřího Drahoše přistoupil na tuto "stadionovou formu debaty", o které mohl předpokládat, že nebude mít žádný smysl a nemůže pomoci v orientaci nerozhodnutého voliče. Doufám jen, že to byla výjimka, nikoliv výsledek našeho kulturního posunu směrem ke středověku.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jiří Stržínek | středa 24.1.2018 15:53 | karma článku: 19,39 | přečteno: 743x