Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nebudujme centrální registry

Místopředseda Českého statistického úřadu (ČSÚ) pan Drápal sděluje, že uvádění nepravdivých dat při sčítání lidu je tragédií kultury myšlení a že ve Skandinávii by si nikdo nepravdivě odpovědět neodvážil.

Já se naopak vůbec nedivím těm, co schválně uvádějí nesprávné údaje. Sám nemám důvěru v to, jak stát nakládá s mými osobními údaji. Dva příklady z mého života kdy státní/polostátní úředník evidentně dal/prodal má osobní data:

Když jsem kdysi žádal o živnostenský list, vyplnil jsem do kolonek formuláře pro živnostenský úřad i své tituly. Poprvé v životě. Nikdy předtím jsem tak neučinil. Pár týdnů poté mi začaly přicházet nevyžádané reklamní dopisy od různých firem nabízející zboží či služby, které živnostník může potřebovat. A všechny tyto dopisy měly jako adresáta uvedené moje jméno a právě i s těmi tituly. Nemohl jsem to interpretovat jinak než že moje data někdo prodal. (Pozn: 28.3.2011 23:33: Jak si nyní uvědomuji, tady jde ale zřejmě o moji chybu, kdy jsem se mylně domníval, že se jedná o nezveřejňovanou korespondenční adresu;  avšak jednalo se pravděpodobně o údaje uváděné v živnostenském  rejstříku. Úřadu se omlouvám.)

Ve druhém případě, po narození dítěte, jsem byl dokonce telefonicky kontaktován pojišťovací agentkou soukromé pojišťovny, která mi začala nabízet pojišťovací produkty se zaměřením zejména na rodiny s malými dětmi. Když jsem se jí zeptal, odkud ví, že mám dítě, otevřeně přiznala, že ze zdravotní pojišťovny. Té největší, do které spadá po narození každé děcko.

Nejsou to žádné alarmující případy. Ale má důvěra v to, že stát dokáže bezpečně uložit má data, byla podkopána.

Sám ČSÚ uvádí, že data uložená v Národním archivu ze sčítání z třicátých let dvacátého století jsou ještě nyní používána v řízení o restitučních nárocích a přiznávání občanství. A proto nemohou být anonymní. A představte si, že mezi rokem 1930 a dneškem jsme tu měli několik režimů, a to ne vždy člověku příznivě nakloněných. Pokud chtěli někoho dostat, vládci si klidně mohli zajít do archivu pro potřebné informace o dotyčném. Vládci totiž určují, kdo má kam přístup.

Dnes zřejmě budou data v Národním archivu opravdu uložena již anonymizovaná, tomu celkem věřím. Ale co se s nimi děje před anonymizací mi není zcela jasné. Někdo musí formuláře naskenovat a v jednom okamžiku tedy budou data někde v počítači ještě úplná, neanonymizovaná. A dnes stačí mžik oka ke zkopírování. Není mi také jasné, proč úřad potřebuje v bytovém listě jména, příjmení a data narození, když je prý posléze zase vymaže. Pak by mu ale stačil klikyhák, ne plné jméno a datum narození.

Z mnoha důvodů bude v sebraných datech velká chybovost a nechápu, jak výstup může být přesnější než to, co o nás stát už ví. Problém chybovosti je na obou stranách procesu sčítání. Nejenže někdo úmyslně či neúmyslně uvede nesprávná data. Z vlastní zkušenosti vím, že někde prostě sčítací komisař o sobě ani nedal vědět, ani nedorazil. Tedy přesněji: v sousedství zanechal bytový a domovní list, nikoliv však listy osobní. Doufám, že taková data nebudou posléze použita k výpočtu hlasovacích práv ČR v EU a počtu českých mandátů v europarlamentu.

---

Přesto existuje ještě větší nebezpečí, než to, že zaplatíme za nepříliš použitelná data z jednorázového sčítání obyvatelstva miliardami korun a miliony hodin při vyplňování formulářů.

Tím nebezpečím je vznik registrů, ve kterých by se údaje o osobách centrálně shromažďovaly. A, samozřejmě, data v registru by byla uložená neanonymizovaná, to dá rozum. Se všemi hrozbami od budoucích vládců z toho plynoucími. Obávám se, že po nepříliš úspěšném sčítání lidu nastane velký tlak na zavedení takových registrů. Vsaďte se.

Jak velmi správně říká pan místopředseda ČSÚ Drápal (s poukazem na poučení se v již výše zmíněné Skandinávii – tedy tam, kde si nikdo nedovolí uvést nesprávné údaje): "Vybudování registrů je drahé, musíte je mít ošetřené nejen legislativně, ale hlavně bezpečnostně, protože jakmile se do nich někdo nepovolaný dostal, tak v nich může šmejdit a vytáhnout na lidi neuvěřitelné věci z jejich minulosti. O zdravotním stavu, o kriminalitě nebo neúspěších ve škole..."

---

Závěr: sčítání by se nemělo konat, potřebná data už stát má. Rozptýlená na několika místech (katastr, evidence obyvatelstva), ale má. Není třeba dělat drahé monstr akce, stačí zaplatit pracovníky, kteří ty snad opravdu potřebné údaje elektronicky a anonymně soustředí a vyhodnotí z existujících databází.

Ale hlavně: Nevytvářejme centrální registry. Rizika zneužití jsou obrovská, což máme potvrzeno i z velmi povolaných úst pana místopředsedy ČSÚ Drápala.

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Pavel Strunz | pondělí 28.3.2011 23:07 | karma článku: 23,66 | přečteno: 1565x
  • Další články autora

Pavel Strunz

Povinná solidarita a jiné zlodějiny

Suverenita, solidarita, manželství. Tyto a další dlouhodobě zavedené pojmy jsou vykrádány. Ti u kormidla by si měli přečíst Havlův projev "Slovo o slovu" a nepodporovat degradaci ověřeného názvosloví.

23.6.2023 v 2:26 | Karma: 31,35 | Přečteno: 807x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Pavel Strunz

Koronachyb hromada, ale boj se svobodou vláda zvládá na jedničku.

Vládě se zápas s koronavirem nedaří. Chybová nálož je značná. Zato si výborně vede v souboji se svobodou. Rozděluje a panuje.

3.12.2021 v 23:56 | Karma: 30,00 | Přečteno: 763x | Diskuse| Politika

Pavel Strunz

Očkování, očkování, očkování, očkování, očkování, očkování, očkování, očkování ... lék?!?

Po ne zcela splněných očekáváních z očkování je třeba konečně seriozně začít léčit COVID19 existujícími léky, případně testovat nové, levnější.

27.10.2021 v 0:13 | Karma: 32,99 | Přečteno: 1147x | Diskuse| Společnost

Pavel Strunz

Pro klimatickou dobrotu na doživotní žebrotu. Ale má ta dobrota vůbec opodstatnění?

Indoktrinace klimatickým alarmismem prostoupila i u nás mnohé až do morků kostí. Dosavadní vědecké poznatky neopravňují ke spuštění panických opatření na záchranu před globálním oteplováním, znamenající zchudnutí a ztrátu svobody.

5.10.2021 v 19:43 | Karma: 28,19 | Přečteno: 930x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Pavel Strunz

Očkovaní, nedopusťte diskriminaci neočkovaných

Stupňování diskriminace neprivilegované menšiny neočkovaných by mělo být zamezeno. Očkování seniorů je efektivní a lze ho doporučit. Mladším ročníkům, kteří zároveň nejsou příslušníky některé z rizikových skupin, však nikoliv.

29.9.2021 v 0:49 | Karma: 25,63 | Přečteno: 792x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony

22. května 2024

Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...

Zvedneme minimální mzdu o tisíce, drtí predikce Zaorálek

22. května 2024

Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, vypadla ze Sněmovny a teď se snaží proniknout...

Proč se malým Němcům nedaří v matematice. Ve školství nefunguje integrace

22. května 2024

Premium Vypadá to, jako by němečtí žáci najednou ztratili schopnost počítat. Podle nové studie německé...

Vyhrajte vstupenky na finále MS v hokeji. Máte jedinečnou šanci s iDNES Premium

22. května 2024

Je tady ještě jedna šance, jak získat vstupenky na finále hokejového mistrovství světa! Dvě místa v...

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...

  • Počet článků 210
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1306x
Vědecký pracovník a člen strany Svobodní.

Blog píši zejména o těch, kteří se z nás snaží vytrénovat mistry ve skoku na špek.