Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Los

Určitě to losujou. Jinak to nevidim. Sdružení zvané mezinárodní společenství má někde, asi v budově OSN, schované osudí, které vytáhne, když se někde něco zvrtne. A pak do toho osudí vloží rozšroubovatelné kuličky, jednu s papírkem “Yes” a druhou s papírkem “No”. Něco na způsob losování FIFA, ale kuličky jsou jen dvě, tak je ta ceremonie kratší. Osudím řádně zamíchá sličná děva. A nějaká celebrita pak jednu kuličku vytáhne a ukáže papírek na kameru.

Proč si myslím, že to losujou? No přeci proto, že občas do toho jdou a občas né. Někdy totiž padne “Yes” a jindy zase “No”. Statistika přece, to je snad jasný i malýmu usmrkanci. Takže do Iráku se šlo, ale Rwanda měla smůlu a celebrita vytáhla “No“. A Jemenu taky vytáhli negativní kuličku. Zato Libye měla asi štěstí, té vytáhli “Yes”.

---

To je ale hloupá legrace o velmi vážných věcech, řeknete si jistě. Ano, ale jak lépe vyzdvihnout to nebetyčné pokrytectví, kdy se za ochranu civilního obyvatelstva schovávají partikulární zájmy jako např. trumfy pro Sarkozyho volební kampaň, předvádění moderní stíhačky, zahlušování vlastního černého svědomí ze stykůdiktátorem či ropa (Kadáfí 15.3.2011, kdy jeho armáda stála před branami Benghází: "Naše ropné kontrakty dostanou ruské, čínské a indické společnosti. Západ bude zapomenut.")?

Takzvané mezinárodní společenství, reprezentované (nikoliv řízené) většinou OSN, nemá na to, aby chránilo civilní obyvatelstvo všude na světě proti jakýmkoliv možným vnitrostátním vřavám v té které zemi. A tak selektuje a selektuje. Výsledek selekce je ten, že se zasáhne, když se to někomu významnému z mezinárodního společenství hodí do jeho plánů. A do akce se nejde, když se nenajde dostatečně významný člen mezinárodního společenství, kterému by se to hodilo do schematu jeho zájmů.

Ochrana obyvatelstva je záminka, nikoliv cíl. Pokud by to byl cíl, pak by ten statistický poměr nemohl být tak markantně ve prospěch zemí, kde mají své zájmy významní členové mezinárodního společenství. Statisticky by to totiž vycházelo úplně jinak, ve prospěch těch neropných zemí. V čestnost úmyslů uvěřím, až bude chráněno civilní obyvatelstvo Jemenu a Rwandy, ne Iráku a Libye (mimochodem v HDP na obyvatele nejbohatšího státu Afriky). Jinak je to pokrytectví a bude po zásluze potrestáno ztrátou důvěry v upřímnost „králových řečí“.

Co mi dále vadí je nedodržení smlouvy NATO. To se teď k akci připojuje, dokonce jí od včerejška velí. Účast této organizace na akci v Libyi nemá oporu v jejím zakládajícím dokumentu (dodatek zde) a to ani teritoriálně. Toto obranné společenství si stanovilo, že může zasahovat na jihu i ve Středozemním moři, ale už ne geograficky níž. Pokud chce nad Libyi, pak by mělo změnit svou smlouvu. Ale ono mlčky předpokládá, že si toho rozporu asi nikdo nevšimne, tak nač podstupovat martyrium vyjednávání o dodatku, že?

NATO si vzalo v první chvíli Libyjské krize za úkol dbát na dodržování zbrojního embarga pro Libyi hlídkováním ve Středozemním moři. Bohulibá činnost, proč ne. Ale pokud to chce činit i nadále bez nutnosti potápět francouzské lodě, které rebelům do Libye zřejmě zbraně budou vozit, pak nějaký významný člen mezinárodního společenství bude muset zatlačit na pilu v OSN a embargo zrušit. Vyzbrojování libyjských povstalců jistě nějak pomůže ochraně civilního obyvatelstva, to nám bude některým významným členem mezinárodního společenství bezpochyby patřičně zdůvodněno.

---

Ale pojďme dále, na obecnější rovinu. Představme si – hypoteticky – že by OSN změnila svůj přístup a začala vskutku brát doktrínu ochrany civilního obyvatelstva ve vnitrostátních konfliktech jako cíl, nikoliv jako záminku. A odhlédněme od toho drobného problému, že pak zřejmě OSN nikdo nedodá pro takové akce použitelnou armádu. Jak by v takovém – opravdu hypotetickém - případě chtěla OSN definovat hranici, kde ještě nezasahovat a kde už ano?

Co Pobřeží slonoviny? Co Bělorusko, co Saudská Arábie, co například Kambodža tenkrát za Pol-Pota, co Irák, Severní Korea, Jemen, Libye, Bahrajn, Sýrie, Egypt? Co Rwanda, Somálsko, Srbsko?

Bude zasahovat všude tam, kde je nějaký vládce potencionální hrozbou pro své obyvatelstvo? Nebo kde neexistuje demokracie podle západních standardů a kde je nesvoboda? To bych silně protestoval, neboť vyvážet demokracii lze jen vlastním příkladem, nikoliv nevyprovokovaným vojenským zásahem.

Nebo se vždy počká, až se proti příslušnému diktátorovi či monarchovi zvedne ozbrojená vlna odporu? Přitom už je hrozba civilních obětí markantní. Co kdyby však nějaký kmen v Saúdské Arábii, která je v tabulkách organizací sledujících úroveň politických práv a občanských svobod jen těsně před Kadáfím, začal proti královské rodině revoltu? Vlítlo by tam mezinárodní společenství s cílem ochránit civilisty? Za jakou cenu?

Nebo napřed zjistit, zdali případný vítěz nebude ještě horší než předchozí diktátor? Anebo má OSN čekat, až počet civilních obětí přesáhne 10, 100, 1000 nebo třeba 1 promile z celkového počtu obyvatelstva dané suverénní země? Či si má OSN nechat své zásahy do vnitřních záležitostí jen na opravdu těžké případy ohrožení civilistů typu genocid ve Rwandě či v Kambodži za Pol-Pota?

Nebo snad dokonce nedělat v případech vnitrostátních konfliktů nikdy nic a veškerou sílu si ponechat na řešení konfliktů mezinárodních? A případné přebytečné peníze místo na Tomahawky poslat na Haiti či do prefektury Miagi v Japonsku?

Každopádně: Pokud by OSN chtělo dělat nějakou spravedlivou selekci, pak by muselo stanovit kriteria, podle kterých ji bude provádět. A tato kriteria také dodržovat. Nikoliv provádět ad hoc zásahy, které pak budou logicky mnohými nazírány jako nespravedlivé ad hoc zásahy.

Když už budou kriteria, kde vzít honem podklady pro vyhodnocení jejich splnění / nesplnění?

Na prosté komerční zpravodajství se v těch případech, které jsou na vážkách (zasáhnout/nezasáhnout) spolehnout absolutně nelze. Pokud se OSN rozhodne o případu uvažovat, pak se nemůže nechat ovlivnit mediální nafouknutostí nebo naopak podfouknutostí toho kterého konkrétního případu.

Má snad o úrovni ochrany jakýchkoliv práv jakékoliv skupiny obyvatelstva rozhodovat zahraniční kontrolní mise, pokud vůbec bude vpuštěna na území? Ovšem s takovými misemi máme i my negativní zkušenosti (připomeňme misi lorda Runcimana v r. 1939, monitorující dodržování práv sudetských Němců). Většinou jsou závěry takové mise totožné s přáním těch konkrétních lidí, kteří ji vyslali.

Nebo je možno se spolehnout na předchozí hodnocení daného režimu z pera např. Amnesty International či jiné organizace zabývající se ochranou lidských práv? A extrapolovat ho na aktuální nebezpečí pro obyvatelstvo?

Pokud nenajde vhodná kriteria a zároveň způsob, jak se dostat k objektivním informacím, pak by OSN asi zbylo jen to losování, komu ano a komu ne.

---

Otázek je mnoho, ale OSN je neřeší. Protože ví, že se jedná jen o hypotetickou konstrukci. Protože ví, že vždycky budou v konkrétních případech rozhodovat zájmy významných členů mezinárodního společenství, které se budou halit do vznešeného hávu.

Není pak ale lepší začít být upřímný a říkat svým občanům a hlavně svým partnerům politicky nekorektní pravdu? Tj. „Ano, jdeme do Libye, protože tam máme své zájmy. A pokud vy tam žádné nemáte, tak vás do toho nebudeme tahat.“

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Pavel Strunz | čtvrtek 31.3.2011 1:20 | karma článku: 10,11 | přečteno: 1102x
  • Další články autora

Pavel Strunz

Povinná solidarita a jiné zlodějiny

Suverenita, solidarita, manželství. Tyto a další dlouhodobě zavedené pojmy jsou vykrádány. Ti u kormidla by si měli přečíst Havlův projev "Slovo o slovu" a nepodporovat degradaci ověřeného názvosloví.

23.6.2023 v 2:26 | Karma: 31,35 | Přečteno: 807x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Pavel Strunz

Koronachyb hromada, ale boj se svobodou vláda zvládá na jedničku.

Vládě se zápas s koronavirem nedaří. Chybová nálož je značná. Zato si výborně vede v souboji se svobodou. Rozděluje a panuje.

3.12.2021 v 23:56 | Karma: 30,00 | Přečteno: 763x | Diskuse| Politika

Pavel Strunz

Očkování, očkování, očkování, očkování, očkování, očkování, očkování, očkování ... lék?!?

Po ne zcela splněných očekáváních z očkování je třeba konečně seriozně začít léčit COVID19 existujícími léky, případně testovat nové, levnější.

27.10.2021 v 0:13 | Karma: 32,99 | Přečteno: 1147x | Diskuse| Společnost

Pavel Strunz

Pro klimatickou dobrotu na doživotní žebrotu. Ale má ta dobrota vůbec opodstatnění?

Indoktrinace klimatickým alarmismem prostoupila i u nás mnohé až do morků kostí. Dosavadní vědecké poznatky neopravňují ke spuštění panických opatření na záchranu před globálním oteplováním, znamenající zchudnutí a ztrátu svobody.

5.10.2021 v 19:43 | Karma: 28,19 | Přečteno: 930x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Pavel Strunz

Očkovaní, nedopusťte diskriminaci neočkovaných

Stupňování diskriminace neprivilegované menšiny neočkovaných by mělo být zamezeno. Očkování seniorů je efektivní a lze ho doporučit. Mladším ročníkům, kteří zároveň nejsou příslušníky některé z rizikových skupin, však nikoliv.

29.9.2021 v 0:49 | Karma: 25,63 | Přečteno: 792x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony

22. května 2024

Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...

Zvedneme minimální mzdu o tisíce, drtí predikce Zaorálek

22. května 2024

Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, vypadla ze Sněmovny a teď se snaží proniknout...

Proč se malým Němcům nedaří v matematice. Ve školství nefunguje integrace

22. května 2024

Premium Vypadá to, jako by němečtí žáci najednou ztratili schopnost počítat. Podle nové studie německé...

Vyhrajte vstupenky na finále MS v hokeji. Máte jedinečnou šanci s iDNES Premium

22. května 2024

Je tady ještě jedna šance, jak získat vstupenky na finále hokejového mistrovství světa! Dvě místa v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 210
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1306x
Vědecký pracovník a člen strany Svobodní.

Blog píši zejména o těch, kteří se z nás snaží vytrénovat mistry ve skoku na špek.