Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Školné na VŠ, nebo raději jinak?

ODS by dlouhodobě nejraději zavedla školné na našich vysokých školách. Ostatní strany jsou proti a trvají na tom, aby se nadále studovalo bezplatně. Je škoda, že existuje tak černobílý pohled na věc a otázka se staví v hamletovském duchu. Mít či nemít školné? Co když se jde ptát trochu jinak...

 Hlavní argumenty, o které se opírají zastánci školného, míří jednak na financování školství, ale také, a to možná ještě více, na samotné studenty. Tvrdí se, že si studenti studia neváží. Že studovat prostě chodí tam, kam je vezmou, hlavně aby nemuseli po maturitě do práce a mohli čerpat výhod studenta. Jistě, něco na tom je, ale ...

 Především není vůbec pravda, že by škola v Česku byla zadarmo. Nemám teď na mysli otázku pomůcek, učebnic, dojíždějí, u mnoha lidí i ubytování kvůli škole a podobně. To vše může dohromady stát dost peněz, ale nejdražší na celé škole je něco jiného - čas. Chcete-li se věnovat škole poctivě, těžko si přitom dokážete normálně vydělávat. Snad přivydělat. Škola je prostě zaměstnání, za které nejste placeni. Musíte jí obětovat spoustu hodin.

 Studenti si tak opravdu rozmyslí, zda se škole věnovat, nebo ne. Protože jsme mladí, mnozí dokonce obětují svou budoucnost výměnou za pár tučnějších mladých let. Zkrátka, raději jdou po maturitě pracovat, aby se mohli osamostatnit od rodičů a stát se normálními lidmy s vlastním příjmem, koupit si auto, balit na něj holky a tak... Tím jsou několik let zvýhodněni proti svým vrstevníkům, kteří většinou mají plné ruce a hlavu práce do školy, takže vydělat si zdaleka tolik nemohou.

 Zavedení školného plošně by zvýšilo počty těch, kteří odmítnou VŠ studovat jen proto, že je pro ně lákavější jít pracovat.

 Podle mého by byly výhodnější jiné cesty, jak reformovat naše vysoké školství. 

 Za prvé, kontrolovat ať je student opravdu studentem! Status studenta je nyní získáván na dobu celého jednoho roku, což mi nepřipadá moc štastné. I když se na školu v listopadu vykašlete, tak ještě až do příštího září (!) budete moci čerpat všechny studentské výhody! Tedy levnější dopravu, slevy na daních z příjmu, dotované obědy atd. a k tomu za vás bude stát ještě platit sociální a zdravotní pojištění!

 Výsledek? V létě si podáte přihlášku na nějakou školu, kde třeba ani nejsou přijímací zkoušky. Necháte se zapsat a tím okamžikem získáváte status studenta na dobu 1 roku! Od zápisu už se přitom ve škole nemusíte ani jednou ukázat, ale oficiálně jste pořád studentem. Není to absurdní?  Ono je to mezi námi především dost brutální zneužívání státu, tito studenti - nestudenti stojí spoustu peněz.

 Řešení? Školy by mohly svým studentům status studenta odebírat okamžitě poté, co student neplní studijní plán. Pokud má v listopadu nulovou docházku do hodin a už je jasné, že na školu kašle, měla by škola mít právo mu status studenta okamžitě zrušit. Jeho ISIC karta může být zablokována, studentův zaměstnavatel, u kterého čerpá slevu na dani, může být informován, aby od prosince již studentovi slevu zrušil. Stát by přestal platit pojištění, posílat některé dávky atd.

 Stávající stav vám umožní teoreticky až 4 roky (!!!) zdarma "studovat" tím stylem, že se do školy zapíšete a už se tam ani neukážete. 

 Další můj návrh pak míří na ty, kteří své studium neberou jako vzdělávání se a přípravu na budoucí povolání, nýbrž jako studium pro studium.

 Nechť platí školné ti, kteří se na školu přihlásí, ale nedokončí ji! Takoví lidé totiž naší společnost stojí obrovské množství peněz, které jsou vyhozeny oknem. Přihlásil jsi se na školu a po roce ses na ní vykašlal? Nejsi schopný se učit a udělat zkoušky pro postup do dalšího ročníku? Tak ten rok hezky zaplať! Hezky zaplať za to, že jsi rok zbytečně čerpal studentské výhody, škola do tebe investovala peníze a ty jsi nebyl schopnen také něco dělat.

 Naopak ten, kdo školu řádně zakončí ziskem titulu, by neplatil nic. Tímto by stále bylo zachováno bezplatné školství a to pro ty, kteří studovat opravdu chtějí a jsou toho schopni. Nakonec by ještě chudí studenti mohli dostávat větší stipendia, vyplácely by se jim ty peníze, které zaplatí jejich neúspěšní kolegové. Nějaké peníze by mohli dostávat ti s nejlepšími studijními výsledky. A máme tu motivační systém jako hrom!

 Výsledkem by bylo, že by zmizeli studenti, kteří to jdou na školu jenom zkusit. Když už by se někdo na školu dal, snažil by se jí dokončit. Zvýšila by se motivace studentů, ti by se začali více učit, zlepšil by se prospěch a tím i kvalita absoloventů. Nikdo by nechtěl být vyhozen, protože by to pro něj znamenalo školu zaplatit. A zvýšilo by se množství peněz ve školství.

 I já sám bych se určitě více učil, kdybych věděl, že například podle průměru známek dostanu od školy stipendium. A že naopak, když budu ze školy vyhozen, tak celou dobu zbytečného studia zaplatím já škole ze svého.

 Nevím, zda jsem objevil nové převratné řešení, ale jisté je, že jsem takový návrh od nikoho neslyšel. Přitom se mi zdá, že by mohl fungovat velmi dobře. Chápu možné úskalí v tom, že by si studenti raději vybírali lehčí školy, kde nehrozí vyhození. Ale to se přece děje už v tomto systému! Stát by měl na kvalitu svých škol dohlížet a žádná by neměla být tak snadná, aby se do ní ani nemuselo chodit. Navíc snadné školy by tak měly motivaci občas někoho neschopného vyhodit, aby si přišly na korunky.

 Mohl bych se rozepsat i o dalších věcech, ale to třeba jindy. Myslím, že stačí trochu kreativně přemýšlet a vyjde nám, že otázka financování školství nabízí velké množství zajímavých odpovědí. Ne jen "školné ano X školné ne". Je to složitější. Ale zase chápu, že pro politiky je takové jednoduché vyjadřování lepší - z hlediska voličů...

  Tyto názory píšu jako člověk, který na VŠ studuje, ale případné změny se ho už zcela určitě nedotknou. Snad jsem tedy tím pravým, kdo se může vyjádřit- nehájím svůj zájem, ale zato mám díky kontaktu se školou snad dobrý přehled o situaci v našem vysokém školství. Snad větší, než ti v parlamentu se hádající politici.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Štros | pondělí 10.3.2008 21:55 | karma článku: 19,90 | přečteno: 1605x
  • Další články autora

Martin Štros

Kde stát ztrácí miliardy očima úředníka, díl I.

Jako pracovník státní správy jsem se rozhodl, že budu sepisovat své postřehy o tom, kde se ztrácí miliardy od daňových poplatníků, proč tomu tak je a jak to vyřešit. Dnes o tom, jak systém motivuje úředníky k dosahování výsledků.

23.5.2023 v 7:49 | Karma: 22,84 | Přečteno: 842x | Diskuse| Ekonomika

Martin Štros

Co kdyby stát začal šetřit nejdřív na sobě?

Zadlužování naší země roste a jak ušetřit na občanech a firmách, už nám bylo představeno. Neměl by však stát jít příkladem a sám se snažit udělat změny, aby fungoval lépe a tedy levněji?

12.5.2023 v 9:53 | Karma: 27,79 | Přečteno: 1262x | Diskuse| Ekonomika

Martin Štros

Vaječné pokrytectví

Současná vajíčková krize je nejvíce ze všeho demonstrací toho, jak u většiny lidí slova předcházejí činy.

15.3.2012 v 19:37 | Karma: 12,36 | Přečteno: 1014x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Martin Štros

Doktorát jako sociální dávka

Na českých vysokých školách se rozmáhá znepokojivý jev - nezaměstnaní s nálepkou doktorandů.

15.12.2011 v 9:50 | Karma: 22,72 | Přečteno: 2758x | Diskuse| Společnost

Martin Štros

Učitel s praxí lepší nováčka?

Je špatně, že se snížily platové rozdíly mezi nastupujícími a dlouholetými učiteli?

19.3.2011 v 21:21 | Karma: 37,20 | Přečteno: 9339x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Experta Antoše srazilo auto. Je mimo ohrožení života, MS komentovat nebude

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  19:07

Hokejový expert České televize Milan Antoš už na domácím světovém šampionátu komentovat nebude. V...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Špičky ODS řeší, jak naloží s Novotným. Ve hře je výzva k odchodu ze strany

14. května 2024  16:10,  aktualizováno  16:59

Pro starostu pražských Řeporyjí za ODS Pavla Novotného to není úplně dobrý den. Nejprve mu ráno...

Studentka v New Yorku roztrhala svůj diplom na protest proti válce v Gaze

14. května 2024  16:30

Studenti Kolumbijské univerzity v New Yorku nadále dávají najevo svůj odpor k válce v Pásmu Gazy....

Vojenská pomoc USA už přijíždí, bude mít vliv na boje, ujistil Blinken v Kyjevě

14. května 2024  6:32,  aktualizováno  16:27

Vojenská pomoc z nedávno schváleného amerického balíku pomoci už přijíždí na Ukrajinu, část...

Soukupova vláda nad TV Barrandov končí. Podnikatel Čermák má jeho podíl

14. května 2024  16:27

Podnikatel Jan Čermák plně ovládl společnost Empresa Media, která z 99 procent vlastní a provozuje...

  • Počet článků 62
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2899x
Autor narozen v roce 1987, absolovent Přírodovědecké fakulty UK v Praze, obor učitelství geografie.
Po dosažení titulu Mgr. v září 2011 nyní pracuje ve vzdělávací agentuře.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy