Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Můj prohraný souboj s bankomatem

Někdy člověka v životě zaskočí i zdánlivě tak samozřejmé a triviální věci, jako je výběr peněz z bankomatu. Obzvlášťě v případě, kdy člověk vybírá z bankomatu poprvé v životě...

 Nechci tu moc rozebírat, proč jsem do svých 21 let nikdy nepoužil bankomat. Prostě dost dlouho z něj nebylo co vybírat a pak, když v poslední době už i občas bylo, využíval jsem možnosti vybírat si peníze z účtu na poště na přepážce, protože jsem klient Poštovní spořitelny, to jen tak na vysvětlenou. Nikdy jsem prostě bankomat nepotřeboval. Nejsem ostatně sám, takových lidí je víc. Napadá mě třeba ... třeba ... třeba, no třeba moje babička :-)

Tož ale moje chuť vyzkoušet si výběr z bankomatu nedávno docela vzrostla. Řekl jsem si tedy, jednou to přijít musí. Odhodlal jsem se tedy ke své premiéře..

Jako místo pro ostrou premiéru jsem si vybral bankomat mé mateřské banky v centru Prahy, poblíž Národní třídy. Proč zrovna ten, no prostě proto, že jsem ho měl při cestě... zkrátka žádná vesnička, kde bych si mohl cvičit výběr z bankomatu v klidu o samotě. Prostě jsem si věřil a šel do toho rovnou v rušném srdci velkoměsta plném lidí.

Nuže, přistoupil jsem k vyhlédnutému bankomatu. K mé radosti skutečně vše nevypadalo nijak složitě. Pár tlačítek a podrobné pokyny na displeji mě neomylně vedly za svým cílem, tedy k výběru výplaty z brigády. Karta přijata, PIN OK, co chcete udělat, ano vybrat, zvolte částku, vybral jsem si tlačítkem 5 tisíc a ...

A nic.

Na displeji už vesele svítilo něco jako "děkujeme za využijí našich služeb, vyjměte kartu", nebo nějaká podobná kravinka. No dobře, kartu si vezmu zpátky, ale kde si teda mám vzít ty prachy, tázal jsem se překvapeně napůl bankomatu, napůl sám sebe.

Já sice tušil, odkud měly bankovky vypadnout, ale jistý jsem si nebyl. Moje favorizovaná vysouvací přihrádka zarytě zůstala uvnitř bankomatu a ani se nepohla. Marné bylo čekání.

V mé hlavě se začaly kupit představy, jak mých 5 000 Kč právě leží pár decimetrů ode mě a čeká, až si je vyzvednu. A já nebožák nevím kde, kam sáhnout, co zmáčnout, nevím ! ! !

Začal jsem tedy bankomat zkoumat. Osáhat ho ze všech stran, dívat se do každé skulinky a díry z boku, zezdola a tak. Marně. Kdo mě sledoval, musel nabýt dojmu, že se chystám bankomat vyloupit nebo rovnou ukrást. Jenže já přece nemůžu odejít. Bankomat mi vydal měsíční výplatu z brigády a já nevím, kde si jí vzít... to přece nejde.

Nechtěl jsem se smířit s tím, že uživatel, jenž přijde k bankomatu po mě, sáhne do správného místa a vedle svých peněz vytáhne i mých pět litrů a spokojeně si je odnese jako nečekaný příplatek. Jenže co se dalo dělat...

Nezbylo mi, než odejít od bankomatu a zvolit kulišárnu. Rozhodl jsem se pečlivě sledovat klienta, který půjde vybrat peníze po mně. Za chvíli si to přihasila nějaká babička. Bylo mi trapné jí z několika metrů sledovat, jak provádí výběr peněz, abych to okoukal a zkontroloval, jestli si s sebou neodnese i to moje. Vypadal jsem jako padouch chystající se přepadnout tu babičku. Ještě na mě zavolá policii, uvědomil jsem si.

Vzal jsem si tedy aspoň do ruky mobil a předstíral telefonování, abych nepůsobil tak nápadně. Nikomu jsem samozřejmě nevolal, zato mé oči nespouštěly oči z bankomatu a činnosti starší paní s ním. Peníze jí vypadly normálně tam, kde jsem původně očekával. Podařilo se mi odhalit, že se jedná jen o pár stovek korun, moje částka tam tedy nebyla. Uff kámen ze srdce mi spadnul.

Nahecovaný jsem se ale znovu přesunul k bankomatu a znovu se ho pokoušel dobýt. Opět stejný postup, vybrat částku... nooo... a zase nic! Do ****** Proč ten mi ten ********* bankomat nechce vydat prachy ! Už jsem byl odhodlám se jít zeptat té babičky, jak se to s tím bankomatem vlastně dělá, ať mi poradí.

Teprve pak jsem si všiml!

Na obrazovce svítil nenápadný nápis, kterému jsem předtím nevěnoval pozornost. LIMIT VÝBĚRU PŘEKROČEN

Trochu mě to vystrašilo. To už jsem dokázal během pár pokusů zcela vyčerpat svoje bankovní konto, aniž bych měl v ruce jedinou korunu ??? To snad ne.

Snižoval jsem tedy postupně částku, kterou jsem se snažil vybrat. Nakonec mi tvrdohlavý bankomat odmítl vydat i 500 Kč, což byla pouhá desetina mého původního požadavku, a to už jsem se naštval a odešel na nejbližší kamenou pobočku Poštovní spořitelny si to tam s nimi vyříkat.
 

Tam jsem se dozvěděl, že limit výbvěru z bankomatu na mé kartě je stanoven snad na 0Kč (nebo nějaké mikročástce). Což je dědictví z doby, kdy jsem si kartu ještě pod dohledem rodičů jako dítě zakládal a oni mi tam stanovili právě nulový limit výběru z bankomatu... z jakýchsi bezpečnostním důvodů bo co.

Roky jsem s tím žil a nevěděl o tom. Kartu vždy používal jen pro výběr na poště, kde limit nebyl omezen. Každopádně teď jsem na to krkolomným způsobem přišel. Můžu to změnit a příště už si na mě bankomat nepřijde. Zatím jsem si ale pro jistotu zase vybral peníze na přepážce pošty... a pak že s technickými novinkami, za což ještě bankomat tak trochu považovat můžeme (no, udělejte to pro mě a uznejte to), mají problém jen starší lidé... ;-)

P.S.: Tento příběh se skutečně stal a jeho hrdina si je vědom, že se tímto ztrapnil před celým idnes. Nedalo mě to však, abych se nesvěřil.  ... 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Štros | sobota 3.5.2008 11:11 | karma článku: 22,77 | přečteno: 1695x
  • Další články autora

Martin Štros

Kde stát ztrácí miliardy očima úředníka, díl I.

Jako pracovník státní správy jsem se rozhodl, že budu sepisovat své postřehy o tom, kde se ztrácí miliardy od daňových poplatníků, proč tomu tak je a jak to vyřešit. Dnes o tom, jak systém motivuje úředníky k dosahování výsledků.

23.5.2023 v 7:49 | Karma: 22,84 | Přečteno: 842x | Diskuse| Ekonomika

Martin Štros

Co kdyby stát začal šetřit nejdřív na sobě?

Zadlužování naší země roste a jak ušetřit na občanech a firmách, už nám bylo představeno. Neměl by však stát jít příkladem a sám se snažit udělat změny, aby fungoval lépe a tedy levněji?

12.5.2023 v 9:53 | Karma: 27,79 | Přečteno: 1262x | Diskuse| Ekonomika

Martin Štros

Vaječné pokrytectví

Současná vajíčková krize je nejvíce ze všeho demonstrací toho, jak u většiny lidí slova předcházejí činy.

15.3.2012 v 19:37 | Karma: 12,36 | Přečteno: 1014x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Martin Štros

Doktorát jako sociální dávka

Na českých vysokých školách se rozmáhá znepokojivý jev - nezaměstnaní s nálepkou doktorandů.

15.12.2011 v 9:50 | Karma: 22,72 | Přečteno: 2758x | Diskuse| Společnost

Martin Štros

Učitel s praxí lepší nováčka?

Je špatně, že se snížily platové rozdíly mezi nastupujícími a dlouholetými učiteli?

19.3.2011 v 21:21 | Karma: 37,20 | Přečteno: 9339x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Opilci, nahý zadek i prsa. Nápad sblížit města přes portál se proměnil v chaos

14. května 2024  22:04

V Dublinu a New Yorku před týdnem začal fungovat kruhový videoportál. Je součástí veřejné umělecké...

Je třeba zastavit válku, pro vítězství v terénu je pomoc dostatečná, míní Pavel

14. května 2024

„Potřebujeme zastavit válku a začít debatovat o budoucím uspořádání.“ Tak odpověděl prezident Petr...

Novotný je pro vedení ODS nepřijatelný, jeho konec stvrdí výkonná rada

14. května 2024  16:10,  aktualizováno  21:52

Pro starostu pražských Řeporyjí za ODS Pavla Novotného, který čelí kritice za své výroky, to nebyl...

  • Počet článků 62
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2899x
Autor narozen v roce 1987, absolovent Přírodovědecké fakulty UK v Praze, obor učitelství geografie.
Po dosažení titulu Mgr. v září 2011 nyní pracuje ve vzdělávací agentuře.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy