Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zájmy západoevropského socialismu nás ohrožují víc než Rusko

Dlouho nemohli obhájci Lisabonské smlouvy na české politické scéně nalézt argument, kterým by udeřili na tu správnou strunu veřejného mínění a překryli tak všechna negativa, která tento dokument České republice přináší a která se prostě před veřejností nedají obhájit.

Dlouho nemohli obhájci Lisabonské smlouvy na české politické scéně nalézt argument, kterým by udeřili na tu správnou strunu veřejného mínění a překryli tak všechna negativa, která tento dokument České republice přináší a která se prostě před veřejností nedají obhájit.

Myslí si, že jej našli: probudili ve veřejnosti obavu z ruského ohrožení.

Po desetiletích strávených v útrobách sovětského vlivu a komunistického útlaku, plochý a ničím prokazatelně nepodpořený argument tvrdící, že bez Lisabonu se ocitneme nenávratně v ruské zóně politického vlivu, na veřejnost zabral a funguje.

Triviální a zmatečné klišé „Lisabon nebo Moskva“ dává Čechům zabrat a emociálně obhajuje všechny ztráty, které aplikace Lisabonské smlouvy naší zemi přinesou.

Je pak jednoduché nazývat každého odpůrce ratifikace Lisabonu v Čechách ruským zaprodancem, který si přeje návrat Ruska do středoevropského prostoru.

Pokud nahlížím na budoucnost České republiky očima člověka, který své zemi, kde žiji a vychovávám své děti, logicky přeje hospodářský růst a vysokou míru blahobytu, pak tvrdím, že evropská ekonomika centrálně řízená z Bruselu, přetížená regulacemi a bariérami, prodchnutá duchem francouzského etatismu a zastřešená německým sociálně-tržním modelem, je pro nás významnějším nebezpečím než Rusko.

Ne Rusko, ale západoevropský socialismus, ve kterém bude mít Česká republika na základě Lisabonské smlouvy ještě slabší hlas, než má teď, ohrožuje naši svobodu podstatně víc.

Navíc se tváříme, jako by neexistovala historie, která nás naučila, že německo-francouzský rozhodovací tandem má na základě vlastních národních zájmů schopnost vyjít si s Ruskem navzájem vstříc rychle a bezbolestně. Sdílí s Ruskem stejné hospodářské zájmy i ambici být velmocenskou protiváhou USA.

EU po Lisabonu, s jednotnou (a všemi povinně dodržovanou) zahraniční, bezpečnostní a hospodářskou politikou, se tak může přibližovat k Rusku mnohem rychleji, než si ti, kteří nás okřikují z proruské servilnosti, sami umějí představit.

Argument „Lisabon nebo Moskva“ je v Čechách líbivý i přes to, že ignoruje naše vlastní zájmy.

Jde na ruku německo-francouzské politické a hospodářské pozici, přičemž nám nenabízí žádnou bezpečnostní záruku naší země Ty naopak oslabuje – převodem podstatných kompetencí tam, kde je budeme už jen obtížně ovlivňovat.

Naši ostražitost mají otupit vágní ujištění, že jsme členem „západoevropské rodiny demokracií“, což je prý garance sama o sobě.

Škoda, že nemístný tlak na prezidenta Klause asi už nelze vystřídat vážnou debatou o roli ČR „po Lisabonu“. Doporučoval bych v ní posuzovat argumenty pro a proti důsledně z pozice toho, co je pro ČR v „polisabonském“ politickém uspořádání Evropy výhodné.

Na tom není nic špatného, dělají to „velcí“ kolem nás - a prostřednictvím drtivé většiny paragrafů v Lisabonské smlouvě - se jim to také daří.

Autor: Ivo Strejček | pondělí 5.10.2009 22:27 | karma článku: 27,18 | přečteno: 1472x
  • Další články autora

Ivo Strejček

Dotace, přerozdělování, korupce

Tento text není o Davidu Rathovi, přestože z „příběhu“ onoho poslance vychází. Není totiž nijak zapotřebí komentovat nahrávky „šustění“ bankovek, při jejich přepočítávání a skládání do krabice od bot. Je zbytečné vyjadřovat své názory nad odpudivými informacemi, které každý den přicházejí a budou přicházet.

30.5.2012 v 8:10 | Karma: 22,79 | Přečteno: 1094x | Politika

Ivo Strejček

Co přivezl Nečas z Bruselu?

Výsledek jednání vrcholných představitelů EU 8.-9. prosince 2011 v Bruselu potvrdil zrychlování skryté tendence dělení EU na bloky "euro" a "ne-euro".

12.12.2011 v 9:17 | Karma: 23,48 | Přečteno: 1302x | Politika

Ivo Strejček

Dluhy: příčina či důsledek?

Kdyby se současné ekonomické problémy většiny členských zemí Evropské unie daly vyřešit výměnou jejich ministerských předsedů a vlád, bylo vše podstatně jednodušší.

2.12.2011 v 14:25 | Karma: 22,18 | Přečteno: 1217x | Ekonomika

Ivo Strejček

"Kde je Berlusconi?" zuří v Evropském parlamentu zelení

"Do Evropského parlamentu má přijet na návštěvu Silvio Berlusconi," začal svoji řeč v úvodu prvního poprázdninového zasedání této instituce ve Štrasburku předák evropských liberálů Guy Verhofstadt " a my tady nic nevíme".

13.9.2011 v 16:15 | Karma: 23,05 | Přečteno: 1455x | Politika

Ivo Strejček

Armáda potřebuje respekt, ne odvody branců

Ministr Vondra zvažuje návrat k povinným odvodům branců, protože armádě se prý nedostává některých specializovaných profesí, jako jsou počítačoví experti, letci či profesionálové z oblastí spojovací techniky .

9.9.2011 v 10:21 | Karma: 21,33 | Přečteno: 1249x | Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Mexičtí narkos už nepašují peníze, platí si šmouly. Je to legální a bez rizika

5. května 2024

Premium Vsaďte se, že nevíte, jak mexičtí narkos pašují peníze z Ameriky. Jistě, viděli jste v seriálech na...

Nová vlna podvodů. Vyluxovaným účtem to nekončí, přeprodávají se osobní data

5. května 2024

Premium Kyberzločinu dlouhodobě přibývá, v Česku se s končící lhůtou pro daňová přiznání podvodníci...

Životní prostředí v Československu patřilo k nejhorším na světě, líčí vědec

5. května 2024

Premium V roce 1989 se stal vůbec prvním ministrem životního prostředí. Profesor Bedřich Moldan patří mezi...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 69
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2903x
Autor je od roku 2004 poslanec Evropského parlamentu za ODS. Jeho stránky jsou www.istrejcek.cz .Narozen 11. ledna 1962 v Novém Městě na Moravě. Vystudoval Pedagogickou fakultu University Jana Evangelisty Purkyně v Brně a stal se učitelem, vyučuje angličtinu a zároveň i překládá. V letech 1996 - 1997 byl tiskovým mluvčím předsedy vlády Václava Klause a vlády ČR. Od roku 1998 do současnosti pracuje jako člen Zastupitelstva města Žďáru nad Sázavou, členem městské rady byl v letech 2002 - 2005. V Evropském parlamentu působí v Hospodářském a měnovém výboru a jako náhradník v zemědělském výboru. Je členem delegace Evropského parlamentu pro spolupráci s Čínou. Je ženatý a má dvě děti, hovoří anglicky a rusky.

Seznam rubrik