Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

„Vizionář“ Topolánek nasadil FORU 2000 korunu s rolničkami

Diskreditoval se Havel Topolánkem, nebo Topolánek Havlem? Irelevantní otázka v případě těchto zoufalců – oni jen vystavili vysvědčení celému tomu pseudointelektuálnímu cirkusu.

 

Jde přece o postmodetnistickou akci, která má iracionalitu v programu, tak proč se divit, že tam spolu mudrují bývalý komunistický lampasák a bývalý disident. Jeden bodrý zemitý Valach bez idejí a druhý kosmopolitní čecháček se sklony k okultismu. Těžko by člověk hledal větší protivy (zde prosím aplikujte oba možné významy).

Přesto se nyní shodli na kritice konzumu. Havel to pojal svým typickým moralistním, kazatelským a levičáckým způsobem, Topolánek to zaobalil do ekonomických frází rádoby pravicového střihu. Oba se však v podtextu shodli na tom, že konzum je třeba omezit, pokud se to ovšem nedotkne právě jich samotných.

Topolánek hřímal: „Neviditelná ruka trhu byla vystřídána hrabivou rukou úředníků a politiků.“ Ekonomika podle něj v moderním státě už přestala být hlavním nástrojem k dosahování blahobytu. „Tuto roli si pro sebe, a vím přesně, o čem mluvím, uzurpovala politická moc. Ta je sama o sobě nástrojem i cílem a ve snaze tu pozici si uchovat vnucuje občanům nebezpečnou iluzi bezpracného zisku.".

Na rozdíl od Havla by tady měl Topolánek z větší části pravdu, i když zapomněl na zcela nemravné, demotivující a ekonomiku deformující bohatství té nejužší elity, které však nepochází ani tak z práce, jako z bezrizikových spekulací na cizí účet, klientelismu a zvráceně nastavených protekčních mechanismů. Hlavně však sám byl politikem, který tohleto všechno i podpisem Lisabonské smlouvy pomáhal etablovat, a nyní u něj jako sláma z bot čouhá jen jeho zhrzenost odstaveného protagonisty. Tak kritizuje ty, co v politice zůstali.

Když se naopak ještě vrátím k Havlovi (viz také zde), tak bylo půvabné, že popřel sám sebe a potvrdil vlastně zcela protikladný Klausův přístup. Když Havel na FORU zamudroval:  „...člověk si myslí, že může kompletně naplánovat svět. Údiv a vědomí nesamozřejmosti jsou, domnívám se, jedinou možnou cestou z nebezpečného světa civilizační pýchy.“ Tak vlastně poslal své vize, rozbředlé v prostoru i v čase, mimo realitu.

I kdyby ty vize a utopie byly podloženy dobrými úmysly, složitá realita dnešního světa (jako každého systému s obrovskou kompexitou) se nakonec vždy těm mesiášům a sociálním inženýrům vysměje. Vezmu si na pomoc Nerudu: „Nechť chci co chci, za krátký čas se všechno jinak zvrtne zas...“ Bývá pravidlem, že se tyto vize nakonec zvrátí ve svůj pravý opak, jak dokládá i naše zkušenost s budováním komunismu.

A proto méně velikášství a vizionářské zpupnosti může svět posunout dopředu. Jde o nahrazení fantasy politiky tou reálnou, která krok za krokem řeší své problémy. Velmi dobře to vystihl právě prezident Klaus. Ve svém komentáři k prezidentovu letošnímu novoročnímu projevu „Prezident Klaus se vymezil proti fantasy politice“ jsem mj. napsal:

„Prezident se vymezil proti velikášsým vizím, proti utopiím všeho druhu a aniž je jmenoval, po svém projevu nechal novodobé Mesiáše bez gloriol a v nedbalkách. Nasměroval je do světa scifi, kde je možno blouznit, aniž by bylo nutno skládat účty.

Elegantně a s nadhledem se tak vyslovil k oteplovačům, environmentalistům, integrátorům a jiným fanatickým horlivcům, aniž by jimi svůj sváteční projev zaplevelil. Ale odhalil podstatu celého toho cirkusu, která spočívá v tom, že cílí až za horizont odpovědnosti. Jde o to, oblbnout lidi vznešenými hesly a bez ohledu na jejich prospěšnost v přítomnosti fantazírovat o budoucím efektu. Pohříchu v tak daleké budoucnosti, k níž už nesahá skládání účtů těchto věrozvěstů.

Vrátil tak politiku na zem a nabádal, aby byla vyplněna přítomným obsahem. Nemůžeme přece zavazovat budoucí generace, aby akceptovaly naše dnešní vize. Naše odpovědnost spočívá v tom, předávat jim starostlivě přítomnost den po dni.“ (konec citace)

 

Bojím se světa, v němž na jedné straně mudrují „humanitární bombarďáci“ o nadsmyslných hodnotách a na druhé straně se jiní opájejí svým podpisem tesaným v Lisabomu do kamene. Oba tyto typy spojuje sice jen chorobná ješitnost, ale společně mohou budoucnost světa pěkně zkomplikovat.

 

 

Autor: Dušan Streit | čtvrtek 14.10.2010 9:46 | karma článku: 34,66 | přečteno: 2429x
  • Další články autora

Dušan Streit

Další zákeřná sketa – Viktor Nárožný

Nevím, jestli se jedná o alter ego Leo Wolfa nebo o reálného zákeřného fízla, který pomlouvačně kydá špínu s cílem mě znevěrohodnit.

27.3.2014 v 14:12 | Karma: 11,77 | Přečteno: 5381x | Diskuse| Hyde park

Dušan Streit

Atomová Julia by z vozíčku ubránila Krym

Na Bělehrad! Tato scéna Švejka mávajícího berlí na kolečkovém křesle se mi vybavila poté, co byl zveřejněn odposlech telefonátu Tymošenkové s bývalým místopředsedou ukrajinské bezpečnostní rady Šufryčem.

27.3.2014 v 12:03 | Karma: 42,50 | Přečteno: 4004x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Totalita protektorátní byla ještě zrůdnější než komunistická

Německá okupace byla horší než sovětská. A člen KSČ, který z ní po Listopadu vystoupil, aby dělal politiku jinde, je hoden většího opovržení než dnešní člen KSČM.

26.3.2014 v 11:32 | Karma: 44,06 | Přečteno: 8114x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Ministryně Válková, omluva zdaleka nestačí!

Tato předlistopadová členka KSČ, trvale bydlící v bavorském Pasově, která byla ještě v roce 2011 vedoucí katedry na plzeňských právech, jež sama získala profesuru na tak „prestižní“ univerzitě, jako je trnavská, se nikdy neměla stát českou ministryní, navíc v resortu spravedlnosti.

25.3.2014 v 12:02 | Karma: 38,45 | Přečteno: 2540x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Divadelní ministr obrany vs normální pán. Vadí ještě komunista víc?

V jídelně máme televizi a já mám hloupý zvyk při obědě přes protesty svého staršího syna pouštět ČT 24. A tak v neděli většinou vidím kousek Otázek Václava Moravce. Nemám ho rád, nedívám se cíleně, takže nevídávám začátek ani konec.

24.3.2014 v 11:15 | Karma: 43,15 | Přečteno: 4594x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Soud projedná případ muže, který raboval na Ukrajině. Hrozí mu až třicet let

3. července 2024  8:19

Šestadvacetiletý Čech působil v březnu 2022 v ukrajinském dobrovolnickém praporu Karpatská Sič....

Německý policista ukradl od nehody 180 kilo čedaru. Neukusoval jsem, bránil se

3. července 2024  8:09

Německý policista, který byl propuštěn kvůli krádeži 180 kilogramů čedaru z místa nehody, kde...

Ve vlaku v Japonsku jezdil 12 hodin mrtvý muž. Všimli si ho až v depu

3. července 2024  8:04

Ve vlaku v Japonsku jezdilo 12 hodin na tratích kolem Tokia tělo cestujícího, který cestou zemřel....

Rok podle NCOZ: Šíří se u nás ruské narativy, pro migranty jsme tranzitní země

3. července 2024  6:32

Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) vloni zahájila 59 trestních stíhání a obvinila...

Klíšťata útočí! Důležité je klíště co nejrychleji vytáhnout, říká lékářka
Klíšťata útočí! Důležité je klíště co nejrychleji vytáhnout, říká lékářka

Odborníci upozorňují, že letos je klíšťat mnohem více než tomu bylo například v loňském roce. Nahrává jim mírná zima a brzký příchod jara. Jak se...

  • Počet článků 1144
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3937x
Nevěřím umělým celebritám a politikům. Hledám odpověď na otázku „Proč?“ a nedám pokoj, dokud si neudělám vlastní názor, většinou navzdory bolševicky přijímanému mainstreamu. Podporuji aktivní přístup k životu. Jsem konzervativním ateistou, pro kterého však je osobní svoboda nade vše. Chci se podělit o své obavy, že plíživě přicházíme jak o tradice, tak o stále větší část svobod. Není náhodou, že spolu s tím ztrácíme národní svébytnost. Bytostně odmítám všechny utopie jako je Evropská unie.
Poslouchám hard rock, nejraději DEEP PURPLE. Mám v oblibě sport a považuji jej za součást hygieny. Hodně čtu, rád píšu a formuluji své názory. Pozor, jsou někdy otevřené a provokativní!
Když 2x prokliknete mou fotku, uvidíte sami...