Vesecká, Kučera a spol. by měli být superarbitrováni pro blbost

Mafie to opravdu není. Taková horda babráků by se jako profesionální zločinci neuživili. To je možné jenom ve státních službách s politickým krytím. Ale těším se, že se naplní heslo, že mouřenín udělal špinavou práci a může jít.

 

Nebudu tady psát o mnohokrát propíraném tématu podezřelých okolností všech těch schůzek, politických zájmů, nestandardních úkonů a odvolávání. Ale když se toho účastní nejvyšší státní zástupkyně, místopředseda nejvyššího soudu a bývalý ministr spravedlnosti, je to opravdu silné kafe. I bez konkrétních poznatků, jaké vyplývají na povrch nyní, muselo být všem soudným lidem jasné, která bije. Minimálně po odebrání kauzy Čunek Obstovi a vysalichování případu do ztracena. Psát o tom by bylo opravdu nošením dříví do lesa.

Ale vyprovokovala mě ta drzost hraničící s diagnózou, že osoby, které nemají na hlavě máslo, ale přímo lejno, měli tu nebetyčnou troufalost ty justiční exkrementy ještě rozmazávat žalobou na ochranu osobnosti. Čeho to, prosím? Uvedu jen seznam těch neposkvrněných představitelů našeho právního systému: nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká, její náměstek Karel Černovský, náměstek vrchního státního žalobce Libor Grygárek, šéf jihomoravských státních zástupců Petr Coufal, žalobce Arif Salichov, místopředseda Nejvyššího soudu Pavel Kučera a v neposlední řadě exministr spravedlnosti Pavel Němec.

Kouzelné bylo třeba vyjádření Pavla Kučery, že jel s Pavlem Němcem do Ostravy v pracovní době projet nové auto a jen tak náhodou se setkali s krajskou státní zástupkyní Andělovou. Nebo výmluva Renáty Vesecké, že když se hovořilo na schůzce o ovlivnění kauzy Čunek, byla si pro chlebíček. Takže tři náhodné schůzky, kdy takto vysoce postavení činitelé si za státní peníze projížděli auta nebo bužírovali na rautech. Ne abyste si mysleli, že pak s plnými ústy jakkoliv zasahovali do vyšetřování. Jen tak náhodou potom Renáta Vesecká obešla krajskou státní zástupkyni Andělovou a vrchního státního zástupce Ištvána, kterého pro jistotu hned odvolala i s náměstkem Střížem, aby kauzu Čunek těsně před obžalobou odebrala Obstovi a přidělila Salichovovi. Přes protesty. Nonšalantně, s grácií a s drzým čelem, jež si nezadá s poplužním dvorem. Stejně nonšalantně zažalovali bývalou nejvyšší státní zástupkyni Marii Benešovou. Není to legrace, tak si naběhnout na vidle?

Ale žerty končí, když přidám ještě svědectví Andělové, že Kučera měl na ni apelovat, že situace je vážná a že stabilita vlády má přednost před nezávislostí justice. Tedy situace je opravdu vážná. Jestli v justici sedí lidé, kteří se nezávislostí justice zaštiťují jen tehdy, když jde o jejich platy, ale sami tu nezávislost jsou schopni nejen zahodit, ale i znevažovat, tak nevím, jaká vážnější situace by ještě mohla nastat. Snad jen tehdy, pokud by tito lidé okamžitě nešli od válu. Trestní stíhání také není možno vyloučit. Vždyť to mohl být útok na ústavní pořádek.

Mám aspoň jednu radost jako místní patriot, že severní Morava - bohužel na rozdíl od té jižní - z toho vyšla se ctí. Tak snad mě za ten článek paní Andělová uchrání před stíháním. Má k tomu případné jméno. Andělová: chránit, nebát se a nekrást. Neměla by se tak třeba jmenovat nejvyšší státní zástupkyně?

Autor: Dušan Streit | úterý 13.5.2008 22:38 | karma článku: 29,91 | přečteno: 2690x