Také si myslím, že Usáma bin Ládin neexistoval

Zcela jistě neexistoval v té mediální podobě vůdce světového terorismu. Kdyby bin Ládin fyzicky neexistoval, museli by si ho vymyslet všichni, kdož potřebovali záminku pro obhajobu nejrůznějších globálních zvěrstev.

 

V tomto smyslu byl Usáma projektem politiků a generálů, kteří potřebovali prolomit limity demokracie, mezinárodního práva i morálky. Stal se dokonce vítanou kamufláží válek se zištnou politickou i ekonomickou motivací.

Stal se strašákem, když politici chtěli uzurpovat občanské svobody. Tento fiktivní Usáma „stojí“ za šikanózními kontrolami na letištích, za sběrem údajů včetně platebních karet a genetického kódu, za narušováním soukromí, za monitoringem telekomunikačného provozu či za posilováním nekontrolovaných pravomocí tajných služeb. A tento fiktivní Usáma, jehož vliv se uměle nafukoval a stále přiživoval, byl účelem, světícím do té doby eticky nepřijatelné prostředky, třeba i mučení a bombardování.

Když bylo třeba posílit uvadající popularitu některého politika, tajné služby vyprovokovaly jakési zoufalce mezi imigranty k přípravě nějaké amatérské akce (viz výbušnina z internetu), aby je pak se slávou zadrželi a prezentovali to jako záchranu stovek životů. Vzpomeňme na usvědčeného lháře Blaira, jak takto několikrát revitalizoval svou kariéru, po Iráku nevratně pošpiněnou. Koupal se v zájmu světových médií a zvyšoval svou pochybnou popularitu. Lež obhajoval klamem.

Politici potřebovali přízračného Usámu jako prase drbání. Vygenerovali ho jako legendárního a kultovního nepřítele dobra, do něhož se stylizovali. Takto mocný reálný bin Ládin opravdu nebyl. Teď jako mouřenín splnil poslední úlohu a mohl zmizet v moři. Obama kromě bin Ládina zabil dvě mouchy jednou ranou. Zaprvé dal zapomenout na to, že USA vyklízí ve světové ekonomice své výsadní pozice i na to, odkud přišla dosud nevyřešená finanční krize. A zadruhé se zviditelnil před volbami jako rozhodný státník supervelmoci.

Basama s fousama (tak „klela“ moje babička), už dnes mocní tohto světa, nikoliv teroristé, vybírají nástupce Usámy. Nějakého charismatického „mstitele“ jistě najdou. Nelze přece dopustit, aby vnitřní boj proti svobodě ztratil pozice, získané za deset let, že ano? :-(

Nejhorší ale je, že za "Usámovu dekádu" vrostl počet lidí ochotných krátkozrace vyměnit svobodu za iluzorní bezpečí. A tento psychický teror nepřiřítám bin Ládinovi...

 

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Dušan Streit | čtvrtek 5.5.2011 10:11 | karma článku: 37,10 | přečteno: 4228x