Tak tihle mají hlídat demokracii?

Řeč je o ústavních soudcích. Zase se ukázalo, jak byl prezident Klaus předvídavý, když ve svém projevu před Sněmovnou varoval před soudcokracií Ústavního soudu.

Ústavní soud dnes zrušil s účinností od 30. září čtyřprocentní snížení platů soudců obecných soudů, které platilo od ledna. Prý je to protiústavní. Již dříve ústavní soudci rozhodli, že soudcovský příjem musí být stabilní a nesnížitelnou veličinou.

To je prostě nehorázné. Zaprvé jsou soudci stavovsky podjatí. Zadruhé platy byly stanoveny zákonným způsobem a není možné, aby nějaká profesní skupina požívala v demokracii zvláštní ochrany. Přece si nemohou platy stanovovat sami, to by bylo proti dělbě moci. Zatřetí krize zasahuje do všech oblastí života a její náklady musí nést všichni. Začtvrté, snížení bylo menší než v ostatních oblastech státní správy. A zapáté tím říkají, že soudcovská nezávislost se odvíjí výhradně od jejich výplatní pásky. Když budou vydělávat málo, nebudou soudit spravedlivě. Tak to je skandál!

Když jsem včera napsal článek http://streit.blog.idnes.cz/c/154408/Proc-Klaus-prekvapi-i-evergreenem.html, někteří čtenáři mi vytýkali, že parlamentní většina může schválit i ústavní zákony, které budou hrozbou pro demokracii. Je sice pravda, že demokracie není ideálem, že většina skutečně není garantem pravdy ani rozumu, ale pořád je menším rizikem, když její legislativní rámec bude mít v rukou 281 poslanců a senátorů než 15 ústavních soudců.

A rovnováhu moci Ústavní soud několikrát narušil, když se neomezil na výklady zákonů, ale úkoloval přímo parlament i prezidenta, jako by byl zdrojem práva. Navíc se nedejme mýlit, že by byl garantem apolitičnosti. Copak socan Rychetský a lidovec Výborný nebyli většinu kariéry politiky, přes níž také získali křesla ústavních soudců? Politiku „pravdy a lásky“ tam střeží Wagnerová a Janů. A nechci rozmazávat dále každé konkrétní jméno – lidí z masa a kostí.

Tak nedovolme aby si hráli na zvláštní kategorii nadlidí. Jejich rozhodnutí už totiž nepodléhá demokratické kontrole. Tak by se měli držet zpátky, zvláště, když jde o prachy.

 

Autor: Dušan Streit | pátek 10.9.2010 15:52 | karma článku: 38,48 | přečteno: 2530x