Stravoval se Kalousek někdy za své?

Ze stínového boje proti stravenkám si udělal tento licoměrník výkladní skříň své rádoby pravicové nezaujatosti bijce proti výjimkám.

 

Je to stejné gesto, jako když tento verbální šetřílek nám posílal složenky jako účet za marnotratnost politiků, mezi nimiž už více než 20 let zastává vrcholné hospodářské funkce. Jen vždy přeskoří na jinou židli, když mu začíná hořet pod zadkem. Tento talent mu nelze upřít.

Stravenky prý musí zrušit kvůli jakémusi jeho zápalu pro chimérickou spravedlnost. Je to takový špidlovský přístup: Ideologicky čisté věci je třeba prosadit, ať to stojí, co to stojí. Na zrušení stravenek, částečně firmám snižujících za jejich péči o zaměstnance zisk, by doplatili všichni: firmy, zaměstnanci, restauratéři i státní kasa.

To všechno ale pro Kalouska nic neznamená, hlavně že si buduje svou imidž spravedlivého. Jenže co šlo věřit až fanatickému Špidlovi, který své utopie myslel vážně a z blbosti, nelze ani na okamžik věřit Kalouskovi.

Vsadím boty, že stravenky zůstanou a že Kalousek to dobře ví. Teď je ale u vesla on a po lobbistech typu Dalíka potřebuje nadnárodním prodejcům těchto cenin ukázat, kdo je tady pánem a na která vrata je třeba bušit. To schéma je pořád stejné, jako třeba u Pandurů. Dodavatel se postraší, aby pochopil, komu má projevovat vděčnost.

Takže se usmívám, jestli si odboráři myslí, že oni v této věci něco vybojují. Na ty nadnárodní molochy, které berou peníze dopředu za potištěný papír a které za toto bezrizikové „podnikání“ berou provize z obou stran, nemají. Boj o stravenky už je totiž vyhraný. Možná už někde v daňových rájích jsou připraveny i příslušné účty "vděčnosti", na něž naše orgány nedohlédnou, jak je u nás dobrým zvykem. Diag Human má taky někde své tajemné vlastníky, parazitující na záměrné neschopnosti státu.

Kdyby to chtěl stát řešit systémově, mohl zákonem k distribuci daňově uznávaných stravenek určit Státní tiskárnu cenin. To by ovšem vydělali všichni kromě spekulantů.

Jak jsou prázdné Kalouskovy argumenty, který je naoko proti stravenkám, můžeme vidět na jeho vyjádření (viz iDnes): “Kdyby všichni zaměstnanci v této zemi měli stravenky, čert to vem.“ Nevím o tom, že by zaměstnanci všech firem měli stejné podmínky, a to nejen pokud jde o stravování. Takovému bankrotáři Hušákovi podstrojoval i osobní kuchař za firemní peníze.

A zajímalo by mě, zda ministři mají vůbec možnost se stravovat za své. A jestli z daňových výnosů pod záminkou nejrůznějších jednání neplatíme jejich každodenní hodování. Symbolické ceny v parlamentnách bufetech jsou pověstné...

Kolik jste ušetřil vy, pane Kalousku, na účet proklamované daňové spravedlnosti?

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Dušan Streit | pátek 3.6.2011 10:45 | karma článku: 35,43 | přečteno: 3303x