Schwarzenberg už měl místo fňukání jet přes Albánii do Bulharska

A Kalousek místo okřikování ministra Kuby a vypisování odměn pro své náměstky měl odcestovat s ním a nevracet se, než spolu se svými „špičkovými“ odborníky vyřeší problém, který jinak zaplatí dvakrát čeští občané; jednou v cenách elektřiny (přímo i nepřímo), podruhé přes státní rozpočet a „Kalouskovu složenku“, tedy v daních.

 

Dovedete si představit, že by se totéž co ČEZu na Balkáně stalo americké firmě? Už by intervenoval nejméně ministr zahraničí Kerry a celá diplomacie, včetně Clintonové, Riceové i Albrightové, by měla pohotovost. K arbitrážím by ani nedošlo, jaká mašinérie by byla spuštěna.

Obdobně by se věci vyvíjely, kdyby se jednalo o německou nebo francouzskou firmu. To by i Barroso měl poplach. Ovšem malí jsou v EU za hlupáky, takže ministr Kuba přivezl z Brusele vzkaz, že je to věcí členských států.

Ovšem aspoň se pokusil, je třeba se bránit dál. Ztráty ČEZu v Albánii a nově i v Bulharsku jsou odhadovány na desítky miliard korun. Když započteme i ztracené investice, jedná se řád v desítkách procent státního rozpočtu. A nezapomeňme, že největší investici má ČEZ v Rumunsku, které se může inspirovat...

Hrozí finanční katastrofa v rozměru Kalouskových (a Nečasových) církevních restitucí. Kalousek však nadává Kubovi, že se stará o co nemá, a Schwarzenberg tradičně spí. Když je ovšem „problém“ v opačném gardu, nelení donášet na ČEZ francouzské vládě, že jejich Areva byla vyřazena z tendru na dostavbu Temelína ještě před vyhlášením výsledků, takže přivolal arbitráž. Nebo předtím jeho ministerstvo vydalo sebenaplňující poplašnou zprávu, že na základě tlaku EU budeme muset zavřít jadernou elektrárnu Dukovany (jednu z nejprověřenějších a nejbezpečnějších v Evropě).

Zatímco „Kalouskova složenka“ už dnes nabobtnala ze 121 na 175 tisíc korun na hlavu, tak  „jeho předseda“ nepokrytě škodí České republice. České zájmy nehájí. Pravicovou politiku společně zdiskreditovali na dlouhá léta. Největší škody se však projeví, až budou vymeteni z vlády (ESM, důchodové fondy apod.) a otevřou tak cestu levičákům doma i v EU, aby zkázu dovršili.

O ČEZu si nedělám iluze, jakož ani o ostatních distribučních energetických firmách (brzy napíšu o svých neuvěřitelných zkušenostech s RWE). Ale o balkánské demokracii a platební kázni si dělám iluze ještě menší. Tady je třeba, aby náš stát a naše diplomacie razantně zasáhla, než Rumunům "poradíme", že ČEZ, potažmo Česká republika, jsou zralé k oškubání.

Jinak to vše zaplatíme. Co poradit pro tento případ? Podívejme se na záběry z Bulharska. Lidé by se měli bránit, když z nich politici dělají nejen voly, ale i chudáky. Začít by se mělo před sídlem TOP 09. Oni představují průnik toho nejhoršího z levicové i extrémně pravicové politiky.

Nechápu voliče TOP 09. Jde o levicovou stranu, byť s pravicovou rétorikou, s extrémistickou arogancí vůči lidem (vzpomeňte jen na Drábka s Šiškou, o Kalouskovi nemluvě). Teď jsem četl, že v průzkumech preferencí je tato strana hned za ČSSD. Já nemám strach z levicové koalice. Zatímco média straší Zemanem, schyluje se k větší hrozbě, a to k budoucí možné koalici ČSSD a TOP 09. Kalousek totiž náramně pasuje k Dluhoslavovi a však víte... spolčí se i komunisty, jak již jednou nabízel.

 

 

Autor: Dušan Streit | středa 20.2.2013 14:53 | karma článku: 40,77 | přečteno: 2663x