Prognóza: Trapná mezihra před ustavením Klausovy přechodné vlády

Nečas před mnoha lety, když měl být ministrem vnitra, řekl, že se buď udělá, nebo oddělá. Pak, věrný svému naturelu, couvnul. Po posledních volbách překročil chrabře svůj stín – a oddělal se. Že je zaděláno i na oddělání jeho pitoreskní vlády, je nepochybné.

 

Ale nevyčítejme všechno jen Nečasovi. Určitě má vedle sebe – jak ve vládě, tak i ve straně – onačejší kalousky i tchoře. Ale ta jeho vláda jej definitivně oddělá jakožto důvěryhodného a respektabilního politika s osobní integritou; skoro bych řekl i člověka.

Po všech těch taškařicích, jímž se už nechci věnovat, protože jsem tak již vícekrát učinil (naposled zde), vznikl komický neživotaschopný slepenec. Jako by ten guláš navařili nejen pejsek s kočičkou, ale i s kozičkou.

Vláda zcela jistě do řádných voleb nemůže vydržet. Možná tomu věří jen Nečas. Takový Kalousek určitě ne. Tak o co jde? O ty zprofanované reformy? Vždyť každému musí být jasné, že kdyby je vláda udělala, po příštích volbách by je socani s komunisty zase všechny zrušili.

Ale jak se říká „díky za každé nové ráno ve vládě“. Politici typu Kalouska by toho času jistě využili tak, že nezávisle na dalším osudu „reforem“ budou miliardy nasměrovány správným směrem. S odlivem se počítá, ale výlov bude i tak bohatý.

Myslím si, že prezident Klaus s pádem vlády počítá. Přece nemůže spoléhat na takové zoufalce. Konečným vítězem bude on. Už vidím, jak vybírá svého »Tošovského« naruby, aby sestavil překlenovací vládu do příštích řádných voleb.

Co by to znamenalo? V době, kdy Klausovi bude končit jeho funkční období prezidenta, bude mít už „svého“ premiéra. Do dalších voleb by si tak již namíchal karty. A když vezmeme posilování národních tendencí v EU a vzrůstající odpor proti unijní centralizaci, začínám to vidět optimističtěji.

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Dušan Streit | čtvrtek 21.4.2011 9:02 | karma článku: 29,68 | přečteno: 3519x