Prezidente Klausi, díky! Kalousku, balíme!

Jsem rád, že se mé obavy nenaplnily a prezident Klaus splnil svou historickou roli i v domácí politice. Děkuji.

 

Buďme mu za to vděčni, jeho rozhodování jistě nebylo jednoduché. Jistě je si dobře vědom, jaké kostlivce může opravdu nezávislá policie vyhrabat. Jistě má obavy o standardní demokracii. Jistě si dokáže domyslet, že mnozí jeho bývalí souputníci na to mohou doplatit.

Tak si nekazme jedno z mála vítězství občanského tlaku tím, že bychom Klausovi přisuzovali nějakou nečistou motivaci. Objevují se totiž už názory, že se přiklonil na stranu, která mu zajistí větší popularitu. Spíš oceňme, že se zachoval pragmaticky a odmítl se přidat na stranu tunelářů, kterým teď začíná téci do bot. A uvědomme si, že i když je mu přisuzována – většinou neprávem – hlavní odpovědnost za tento stav, tak pokud by patřil do té skupiny ohrožených žraloků, nemohl by se postavit na stranu policie.

A Klausův postoj ani nepodceňujme. Má velký symbolický význam. Určitě je velmi podstatným příspěvkem k tomu, aby se lavina opravdu utrhla, aby nešlo Gina spravedlnosti znovu uzavřít do lahve. Snad už nic nebude, jako dřív. Snad si budou politici a exekutiva vědomi, že za každou zlodějnu dříve nebo později může přijít trest.

Klaus jako reprezentant pravice také svým postojem ukázal, že na otázku nezávislé policie a zodpovědného hospodaření se není možné dívat bipolární optikou. V žádném případě tím nepodpořil zloděje z levicového spektra.

Jestli Kalousek dosud nepochopil, že ve standardní demokracii a ve slušné společnosti by už dávno po eskapádách posledních dnů abdikoval, tak podle mě jsou po dnešku jeho dny sečteny, i kdyby s podporou vlády a sebevražedného Nečase ještě chvíli kolem sebe zoufale kopal. Bude se ve vlastním bahnu potápět jen níž a níže.

Teď se na něj vrhnou i všichni supi, kteří se přidávají na vítěznou stranu. Rozbřeskne se najednou i mnoha komentátorům. Tisk zjistí, že zbavit se Kalouska a jemu podobných je „in“. Potěšilo mě, že iDnes umístila můj předchozí článek „Pane prezidente Klausi, Lessy je otázkou Vaší cti“ na titulní stranu.

To všechno sice mělo být jasné už dlouhé roky, ale teď situace dozrála za notného přispění samotného Kalouska, který si z vlastních pletich a sprosťáren nastražil past. Myslím, že dochytračil. Teď už se může jen mstít a stahovat s sebou své kumpány.

Kalousek by se měl balit. Nejdříve z ministerstva dluhů. A bude-li prokázána jen desetina toho, co si už dlouhá léta vrabci cvrlikají na střeše, měl by mít v pohotovosti i zubní kartáček, holení a ... lubrikant.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Dušan Streit | středa 18.7.2012 15:13 | karma článku: 40,21 | přečteno: 3608x