Politické krytí všeho schopných diletantů – WikiLeaks

WikiLeaks je důkaz, že nemají pravdu všichni ti zapšklí čecháčkové-pseudokosmopolité, že jen Češi jsou jaksi nezpůsobilí si vládnout. On je to obecný jev, že očekávání spojená s politikou jsou vždy mnohem vyšší než její faktická úroveň.

A týká se to i aktérů v politice. Ve svém článku „Politické krytí všeho schopných diletantů – Drobil“ jsem se svěřil, že přesto, že jsem se považoval za realistu, šokovala mě skutečná úroveň politiků. Dokonce jsem dospěl k názoru, že jsou mentálně nezpůsobilí něco dlouhodobě pokradmu připravovat, tedy že jakékoliv konspirační teorie by přesahovaly jejich schopnosti.

WikiLeaks mě přesvědčila, že ve světě je to stejné. Samozřejmě jsou tam mocné zájmy. Samozřejmě, že silné státy mohou dokonce rozpoutat válku a také to někdy dělají. Ale – tím jsem si jist – není v tom nějaké koherentní a koordinované jednání za promyšleným cílem. Je to takové bezkoncepční pletichaření případ od případu.

WikiLeaks jsem nijak podrobně nestudoval. Nepovažuji ani za nutné se těmi plevami brodit. To, co vím, mi však stačí k závěru, že svět neřídí profesionálové, ale hochštapleři pochybné úrovně. Některé dokumenty z nejvyšších míst prokazují úroveň pavlačových drbů.

Jen si vezměte: Vždy jsem si lámal hlavu, který dement mohl takovým způsobem destabilizovat Irák. Kdyby Bush nebyl úplný trouba, nenechal by si to v zájmu struktur napojených na vojenský komplex nakukat. A kdyby Blair nebyl odporný kolaborant, nepomáhal by zlu pod smyšlenými záminkami, které by muselo prohlédnout i malé dítě.

Irák sice neměl demokracii západního střihu, ale tu nebude mít nikdy. Jenže byl tam relativní klid, který držel zkrátka šíitské fundamentalisty. Také byl hrází proti Íránu jakožto muslimské hrozbě. To všechno se rozpadlo. V Iráku je bordel a šiítská většina používá teroristických metod. Írán posílil, protože ztratil silného nepřítele, ba navíc získal spojence mezi muslimy přímo v Iráku.

A to už nemluvím o statisících obětí na životě a zdraví, natož o kvalitě života v rozvrácené zemi. USA nevědí, jak z toho vycouvat. Zpět to už vzít nelze a škody nikdo nezahladí. Přitom existují odpovědní hlupáci, kteří tyto hrůzy, škodlivé pro stav světa, způsobili. A něco podobného se děje v Afghánistánu. Ještě nikdo tam nikdy úspěchu nedosáhnul. Je to sakra „drahý“ boj s větrnými mlýny.

Druhým příkladem zcela nepochopitelné hlouposti bylo rozvrácení Jugoslávie a zejména licoměrné odtržení Kosova od Srbska a jeho uznání. Styďme se! Božemůj pohanský, v čím zájmu mohlo být vybudování předpolí muslimům přímo v Evropě? Kdo mohl podporovat narkomafii, aby infikovala Evropu? Kdo se mohl paktovat se zločinci, kteří masově vraždili pro orgány? Kdo mohl tohleto všechno pustit do Schengenského prostoru?

Vím, že mohlo jít o zkoušku proti zájmům Ruska. Mohlo jít také o plynovod nebo o hliník. Ale to jen dokládá, jak generálové či byznysmeni mají na vařené nudli ty hloupé politiky, kteří si nevidí ani na špičku nosu.

A ti nám chtějí integrovat Evropu? K smíchu! Napadá mě nerudovské: „Nechť chci co chci, za krátký čas se všechno jinak zvrtne zas - mám já to bídu s vámi!“

Není to dobré. Svět je v rukou nezpůsobilých diletantů...

 

Autor: Dušan Streit | úterý 21.12.2010 11:23 | karma článku: 33,40 | přečteno: 2679x